Spalk, diepe beet en blokbeugel?

Author:
NB
Posted:
di, 12/01/2015 - 20:11
Hallo,
Omdat ik zojuist een enorme rekening heb ontvangen van mijn orthodontist, heb ik even doorgenomen wat voor behandelingen de laatste tijd heb gehad. Normaal gesproken zou ik namelijk een specialist blindelings vertrouwen, maar door de combinatie van slordigheid én een hoge rekening, wil ik toch even zeker weten of dit helemaal zuiver is en het hoge bedrag ook echt terecht is.
Ik heb een aantal jaren een beugel gehad, dit eigenlijk alleen omdat mijn hoektanden operatief naar beneden "gehengeld" moesten worden, dit via een beugel. Daarnaast zijn natuurlijk mijn tanden rechtgetrokken voor zover dat nodig was, al waren die van zichzelf al vrij recht. Er werd mij verteld dat dit vóór mijn 18e klaar zou zijn, maar ik ben inmiddels 19 en de beugel is er sinds een paar weken was uit.
Tijdens het verwijderen van mijn beugel (enkel boven, onder heb ik nooit een beugel gehad), werd mij verteld dat ze de verkeerde spalk hadden ontvangen. Ik kreeg dus een nachtbeugel mee (een plastic ding dat precies om mijn tanden past) en moest een nieuwe afspraak maken om de spalk te laten plaatsen. Deze afspraak werd later weer verzet omdat ze de spalk nog niet binnen hadden. Uiteindelijk werd hij dan toch eindelijk gezet, alleen beet ik met mijn ondertanden op de spalk. Mijn kaken kwamen hierdoor niet op elkaar, wat mij niet de bedoeling leek. Ik gaf dit aan en de orthodontist vertelde mij dat ik een diepe beet had, en daardoor zouden ze dus mijn spalk weer verwijderen en mij een speciale nachtbeugel geven. Een week later weer op afspraak, wordt mij verteld dat mijn kiezen moeten indalen en ik er gewoon even aan moet wennen. Ik krijg een blokbeugel mee die ik 's nachts moet dragen. Verward knik ik maar gewoon ja, al is dit wel iets anders dan wat de andere orthodontist me vertelde. Ook viel me na de afspraak op dat hij had gezegd dat mijn voortanden wel op elkaar kwamen, maar mijn kiezen niet, ipv dat mijn tanden de spalk raakten. Ik moest een afspraak voor twee maanden later maken om te kijken of het dan beter zou gaan. Natuurlijk zou ik dan gewoon weer een plastic nachtbeugel krijgen, verzekerde hij me.
Op dit moment zit ik dus met een spalk waar mijn ondertanden tegenaan komen, en een (voor mijn budget) superdure categorie 1 beugel waar ik nooit ja op had gezegd als ik wist dat dit me zoveel geld zou hebben gekost. Natuurlijk is het mijn fout geweest om niet naar de prijzen te vragen voordat ik instemde en kan ik aan de nota die ik heb ontvangen weinig veranderen, dus wil gaat mijn vraag meer om de zuiverheid van mijn behandeling. Een soort second opinion, omdat ik niet zeker weet of mijn orthodontist dit doet voor mijn gebit, om wat extra bij te verdienen, wat mijn vorige orthodontist wel vaak deed, of dat de behandeling gewoon niet klopt.

De orthodontist die mijn stalk zette, vertelde mij dat ik een diepe beet heb, dat een spalk geen optie is en ik een speciale nachtbeugel zal krijgen ipv een spalk, waarna ik vervolgens van een andere orthodontist een blokbeugel krijg en mijn spalk blijft zitten. Volgens mij is een blokbeugel voor de stand van de kaak, niet voor een diepe beet. Klopt dit? Zo ja, heeft het dan überhaupt zin gehad om een blokbeugel te ontvangen? Moet ik afwachten tot mijn afspraak volgende maand, of direct contact opnemen, mijn casus voorleggen en zsm een afspraak maken?

Alvast bedankt!