Soorten bonding?

Author:
anita_
Posted:
do, 05/18/2006 - 21:18
Kan iemand mij vertellen welke soorten bondingtechnieken er gebruikt worden binnen de orthodontie?

Alvast bedankt :wink:
de digitale tandarts

In principe worden er geen andere technieken gebruikt dan in de 'normale' tandheelkunde, soms zijn de verwerkingstijden of is de manier van handelen wat aangepast.

Ringen om kiezen worden vaak met een cement vastgezet, wat ook door tandartsen gebruikt kan worden om kronen te cementeren.

Brackets worden inderdaad door middel van bondingtechnieken aan het glazuur vastgeplakt. Door bondingtechniek heeft het kunststof van het cement houvast aan het glazuur.

Glazuur is een weefsel wat grotendeels uit minderaal (hydroxyapatiet) bestaat, het is zelfs het meest gemineraliseerde weefsel van je hele lichaam. Door zuur aan te brengen op het glazuur, zal een deel van de buitenste laag van de glazuurkristallen oplossen. Het gevolg is dat op microscopisch niveau het oppervlak heel onregelmatig/ruw wordt

Je zou het kunnen vergelijken met een glasplaat welke ook opgeruwd is, dat glas verliest zijn transparantie en krijgt een wittig en dof uiterlijk, hetzelfde geldt voor het glazuur.

Bondingvloeistof is eigenlijk een vloeibare kunststof, door dit aan te brengen op het geetste glazuur, zullen de kunststofmoleculen alle onregelmatigheden opvullen/binnendringen. wanneer het kunststof hard wordt gemaakt (kan met een lamp of ook vanzelf na verloop van een bepaalde tijd) zal deze kunststof laag stevig zijn verankerd aan het glazuur. Deze laag kan al direct het cement zijn, maar ook zoals bij vullingen gebruikt worden om een nieuwe/volgende laag dikkere kunststof op aan te brengen. Verder zijn er nog wat verschillen in de wijze hoe het glazuur geetst kan worden, maar het gaat te ver om hier over uit te wijden. Dit is in vogelvlucht het principe achter bonden, voor meer informatie zoek eens bij google op etched enamel (kan ook met afbeeldingen).

Met vriendelijke groet,
zo, 05/21/2006 - 14:10 Permalink
anita_

Ga je nu zelf aan de slag?



:lol: nee, ik heb het nodig voor een soort van werkstuk, maar kan er zo weinig over vinden! Ik weet gewoon niet meer waar ik moet zoeken! :cry:
ma, 05/29/2006 - 20:30 Permalink
anita_

Heb nog steeds niks kunnen vinden wat daadwerkelijk de werking van bonding en ets op het glazuur heeft...

Is er nog iemand die me toch nog een stapje verder kan helpen?
za, 07/08/2006 - 21:21 Permalink
BJN

Daar is heel veel over te vinden maar alleen in de vakliteratuur. Dan moet je toegang hebben tot de tijdschriften van de tandartsen en orthodontisten. Als je echt dieper daarop in wil gaan is het misschien het snelst om tandheelkunde te gaan studeren..........
Sorry maar het is m.i. niet anders.
za, 07/08/2006 - 23:01 Permalink
CD

Als je echt dieper daarop in wil gaan is het misschien het snelst om tandheelkunde te gaan studeren..........


Of naar een tandheelkundige bibliotheek gaan. Maar waarvoor heb je het nodig?
za, 07/08/2006 - 23:49 Permalink
anita_

Ik moet een soort van werkstukje, verslagje maken over bondingstechnieken, watvoor werking ets heeft op het tandweefsel, en wat bonding precies doet met het glazuur etc. met betrekking tot orthodontie. Het hoeft zeker niet veel te zijn, als ik maar weet wat het precies doet! :-? Heb zowat overal gezocht, maar ik kan als student niet bij de vakliteratuur komen.
ma, 07/10/2006 - 21:54 Permalink