Second opinion?

Author:
glas zuurtje
Posted:
di, 02/15/2022 - 08:36
Goedendag,
Mijn zoon zit aan het einde van zijn beugeltraject. Maar hij bijt nog met zijn voortanden (11 en 21) op zijn ondertanden (41 en 31). De kauwvlakken van de kiezen raken elkaar daardoor niet.
Hij heeft 4 weken geleden zijn laatste nieuwe draad gekregen om de hoektanden nog wat naar boven te halen. Tevens zijn toen de elastiekjes die om de brackets zaten eraf gehaald. Een paar dagen na het laatste consult is hij terug geweest omdat hij er last van had dat hij met zijn voortanden op zijn ondertanden bijt. Hij stond met een minuut weer buiten. De assistente had gezegd: ‘Dit is geen spoed, we zijn ermee bezig’.
Nu 4 weken later is er geen verandering.
Ik kan me ook niet bedenken hoe ze dit probleem nog willen gaan oplossen zo aan het einde van het beugeltraject, want willen boven- en ondertanden elkaar niet meer raken zullen de ondertanden naar achteren gezet moeten worden?
Kan een orthodontist me uitleggen wat er nog gedaan kan/moet worden om dit probleem op te lossen?
Tandarts_Richa…

Hier weet ik als algemeen tandarts te weinig van af. Zal kijken of een bevriend orthodontist hier commentaar op kan geven. U kunt natuurlijk altijd proberen een second opinion te krijgen bij een ander orthodontist maar dat lijkt mij heel moeilijk omdat dan niet bekend is wat de uitgangspunt is geweest en welk prognose is gegeven. Dan nog is het van belang dat vanuit dezelfde werkmethode een second opinion gegeven wordt. Er zijn vele stromingen, welk stroming volgt uw huidige orthodontist. Beter lijkt mij een consult afspraak bij de orthodontist die het behandelplan heeft opgesteld, niet een assistente, te maken. Maak van tevoren een duidelijk vragen lijst.Zo weet u waar u aan toe bent.
di, 02/15/2022 - 17:43 Permalink
glas zuurtje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt Richard, voor je reactie.
Bij deze praktijk kom je eerst bij de assistente terecht, die de draad eruit haalt. En soms meteen een nieuwe erin zet. Soms komt de orthodontist zelf even kijken voordat dat gebeurt. Als je mailt met het verzoek dat de orthodontist eerst even zelf kijkt voordat er actie wordt ondernomen, wordt daar niet adequaat of vriendelijk op gereageerd. Dat maakt de communicatie moeilijk.
Ik heb gelezen dat je een second opinion aan kan vragen bij orthodontist 2 en dan eventueel de behandeling voort kan zetten bij orthodontist 3. Wettelijk blijkt het zo geregeld te zijn dat je dan niet verder kan met je behandeling bij orthodontist 2 om de onpartijdigheid te waarborgen. Het is dus niet eenvoudig om voor een second opinion te kiezen.
Als jij -of een ander- nog adviezen heeft, houd ik me van harte aanbevolen!
do, 02/17/2022 - 11:03 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is een heren akkoord dat diegene die een second opinion geeft de client niet aanneemt. Dit idd om de onpartijdigheid te waarborgen. Moeilijkheid is dat als je van orthodontist wil switchen het moeilijk is een te vinden die volgens dezelfde methode werkt als de eerste. Misschien wil nr. 3 het helemaal anders aanpakken. En dan nog het budget, als geld wel een rol speelt. Een deel is al gebruikt door nr 1. Zorgverzekeraars geven niet opnieuw een budget, alleen het restant budget. Nou wie doet een hele behandeling voor een beperkt budget. Stuur een mail: Ik heb een klacht en wil de orthodontist zelf spreken alvorens ik stappen onderneem. Denk dat je dan wel een afspraak krijgt. Dan kunt u uitleggen dat u vragen heeft maar niet op een ander manier de orthodontist zelf te spreken kon krijgen. Een beetje slinks en misschien wordt hij dan boos maar dan heeft u uw uitleg.
do, 02/17/2022 - 18:00 Permalink