Schreefstand na relaps

Author:
HeePe
Posted:
do, 04/13/2023 - 09:29
In 2020 was ik klaar met een traject van kaakosteotomie - overbeetcorrectie (onderkaak 1,5 cm naar voren) Daarvoor zijn 2 premolaren in de onderkaak verwijderd. Ik was erg tevreden met het eindresultaat in 2020. Helaas vond er binnen 2 weken een relapse plaats. Daar waar de premolaren waren verwijderd ontstonden flinke kieren. Mijn onder snijtanden gingen ook anders staan waardoor ik een open beet kreeg. Volgens mijn ortho kon dat komen omdat ik met mijn tong tegen het spalkje had geduwd. Hij heeft mij toen een nachtbeugel gegeven maar dat hield de ondertanden niet in bedwang. "S ochtends stond het goed en overdag kwamen de kieren weer. Bij navraag schijnt het normaal te zijn dat je meteen een nachtbeugel krijgt na een zo'n traject dus ik heb een gesprek met de ortho gehad en ben opnieuw in de beugel gezet op zijn kosten. Dit traject heeft weer 2 jaar geduurd. In mei gaat mijn beugel eruit want de occlusie is goed. Waar ik niet tevreden mee ben is dat er een rare scheefstand in mijn ondertanden zit. (Ik hoop dat dit op de foto te zien is) Ik heb een gesprek gehad met allebei de ortho's die in de praktijk werken. Dit komt omdat mijn bovenkaak licht gekanteld is. Ik heb tijdens mijn intake en behandelplan hier nooit over gehoord. Was erg tevreden over mijn gebit. Ik krijg niet goed antwoord op waarom mijn boven en ondertanden zo anders zijn gaan staan ten opzichte van twee jaar geleden. Op de röntgenfoto die een paar maanden geleden is genomen is niks raars in de kaakkoppen te zien. Geen scheefstand. Alleen een nieuwe operatie kan de scheefstand verhelpen. Maar dat zie ik helemaal niet zitten. Mijn hoop ligt nu bij esthetische tandheelkunde. Wat ook weer kosten met zich mee gaat brengen, ben ik bang.
Attach
Tandarts_Richa…

Niets is symetrisch bij een mens. Op zich vind ik het er netjes uit zien. Als de occlusie/ articulatie goed is zou ik tevreden zijn als het mijn mond is. Maar zo kan ik geen goed beeld krijgen. Ik kijk naar het snijvlak v d boven tanden t o v de lijn tussen de ogen en hoe het staat bij ontspannen lippen in bij normale glimlach. Zorg dat u goed tussen de tanden reinigt, u heeft terug getrokken tandvlees. Wat zegt de mondhygienist ?.
do, 04/13/2023 - 21:00 Permalink
HeePe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw reactie. Straks wanneer de beugel eruit is, waar ik erg lang tegenaan heb gekeken; waardoor ik heel anders naar mijn gebit ben gaan kijken, komen er misschien gedachten van acceptatie. Ik ben zo gefocust geweest op alle veranderingen. En er is nog vrees dat er weer een relaps plaats zal vinden. Ik ben onlangs bij de mondhygiëniste geweest. Het reinigen gaat straks hopelijk beter na verwijdering beugel. Tijdens het beugeltraject en na de extractie premolaren is de terugtrekking van het tandvlees erger geworden. Ik heb al een intake gehad voor tandvleestransplantatie, maar dat kon niet doorgaan vanwege relaps.
vr, 04/14/2023 - 09:43 Permalink
Tandarts_Richa…

Relaps moet je altijd rekening mee houden...een natuurlijke reactie. Met beugel adviseer ik altijd 4x dgs reinigen minimaal 1x dgs met rager... doe je minder accepteer de gevolgen bijv terug trekken tandvlees maar als je 4x pd gedaan hebt kon je er niets aan doen. Als alles klaar is dan parodontoloog raadplegen voor gingiva correctie.
vr, 04/14/2023 - 11:46 Permalink
HeePe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw snelle reactie. Gingiva correctie zal door een parodontoloog gedaan worden. De ortho raad aan te wachten tot een jaar na de beugelverwijdering. Dan zijn de tanden beter gesetteld. Correctie tandvlees is een kostbare ingreep, dus liever even wachten en gebit goed verzorgen. 4x dgs reinigen hou ik erin.
vr, 04/14/2023 - 14:05 Permalink