Scherpe randjes plastic beugel?

Author:
JK12
Posted:
za, 11/17/2018 - 17:07
Hallo,

Ik heb nog geen beugel, maar ben benieuwd naar Invisalign/ClearCaps. Nu heb ik een hoop gelezen over juist mondpostuur en juiste mondgewoontes (myofunctionele therapie gaat hierover, in het Engels is er meer over te vinden) en naar aanleiding daarvan houd ik nu mijn tong zvm tegen mijn gehemelte.

Maar ik ben dus bang dat dat met een plastic beugel niet kan, dat de randjes enorm gaan irriteren. Ben benieuwd naar ervaringen!
Een dergelijke beugel is natuurlijk nogal hard en toen ik een voorbeeld zag bij de ortho leek de rand nogal scherp. En op foto's online lijkt dat ook zo. Maar ook lees ik dat een Invisalign hoesje maar 0,3mm dik is en dan denk ik: dat creeert niet echt een rand dan, misschien valt het mij.

Maar graag weet ik het voordat ik aan een behandeling begin natuurlijk!
Ortholimburg

Eerst en vooral moet er nagegaan worden of de malokklusie die je hebt uberhaupt met Invisalign kan behandeld worden. Niet alle behandelingen die met klassieke apparatuur kunnen zijn te doen met Invisalign. Dat van die randjes valt nogal mee maar als er een myofunctioneel probleem is zal dit ook met Invisalign niet opgelost geraken. Een afwijkende rustpositie van de tong bv is niet behandelbaar.
ma, 11/19/2018 - 11:04 Permalink
JK12

Als antwoord op door Ortholimburg

Volgens een ortho kan het zeker met Invisalign behandeld worden. Ik heb niet echt een myofunctioneel probleem, maar net zoals een gezonde lichaamshouding, wil ik een gezond postuur van mijn gezicht en gezonde myofunctionele gewoontes. Van wat ik gelezen hebt, helpt het houden van de tong tegen het gehemelte bij het breder maken/houden van de bovenste tandboog en een fraaiere ontwikkeling van de jukbeenderen (aangezien bot het leven lang blijft remodelleren). Als het nou enkel om de beugeltijd ging a la, maar het is ook nog eens de bedoeling dat je het laatste hoesje 's nachts blijft dragen.

Ik ben bang dat het randje na een tijd gaat irriteren, zelfs als het in het begin prima voelt.
ma, 11/19/2018 - 18:00 Permalink
JK12

Als antwoord op door AVersteeg

Ik heb zelf sinds vrijdag een clear overlay, vergelijkbaar met invisalign. De randjes aan de kant van het gehemelte voelen niet scherp, zelfs wel prettig glad. De randjes aan de voorkant echter wel, daar heb ik wel last van.


Welke heb je precies? Kun je een link posten? Een clear overlay is enkel voor 's nachts bedoeld toch?
di, 01/15/2019 - 18:17 Permalink