Retentiespalk verbogen

Author:
M93M
Posted:
di, 02/15/2022 - 22:20
Hallo, mijn retentiespalk is laatst losgegaan. Volgens mijn tandarts komt dit doordat ik er op bijt.

Nu heeft hij vandaag de spalk verbogen, zodat deze bij m'n hoektand omhoog wijst ipv horizontaal loopt. Vervolgens heeft hij deze vastgeplakt. Nu voel ik al de hele dag een trekkend gevoel. Ik vraag me dan ook af of je zo'n spalk zomaar mag verbuigen en daarna vast mag maken? Kunnen mijn tanden hierdoor niet scheef trekken? Aangezien zo'n spalk om maat gemaakt is en er nu niet veel meer overblijft van het op-maat-gemaakte.
Tandarts_Richa…

Verbuigen kan maar dan spanningsloos. Anders werkt het als een orthodontisch draad. Het moet ook zo geplaatst worden dat u het niet los kan bijten, dus geen contact met uw onder tanden. Degene die het geplaatst heeft laat ik het altijd weer vastmaken als ik te veel aan moet doen om het opnieuw vast te plakken. Misschien moest het nu uit contact gebogen worden en zit er te veel spanning op. Laat het uw tandarts beoordelen.
di, 02/15/2022 - 23:16 Permalink
M93M

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw antwoord. Ik heb mijn tandarts gebeld en hij geeft aan dat het trekkende gevoel komt doordat het opnieuw is vastgezet. Nu 24u geleden. Ik kijk het nog even een paar dagen aan en anders laat ik wellicht de spalk verwijderen. Aangezien ik op deze rij tanden nooit een beugel gehad heb en de orthodontist deze spalk destijds enkel heeft gezet ter preventie. Het zou zonde zijn als m'n tanden krom trekken door het spalkje, terwijl deze anders zonder spalk wel recht hadden gestaan.
wo, 02/16/2022 - 14:26 Permalink
Tandarts_Richa…

Hoop dat wat u stelt klopt. Tanden hebben de neiging, uw leven lang, te schuiven. Ter preventie plaatsen wij een retentie ( vasthouden) draad. Het zou zonde zijn als uw tanden krom trekken door het ontbreken v e spalk Als u na een tijd merkt dat uw tand te veel van positie wijkt, zou ik aan de bel trekken. Maar misschien is de spanning eerder uitgewerkt en is er geen visuele verandering.
wo, 02/16/2022 - 21:29 Permalink