retentie en knarsen

Author:
Ladysmile
Posted:
wo, 03/11/2015 - 17:39
Ik ben een klein beetje radeloos aan het worden... Ik ben een hele straffe knarser en met namen klemmen vd kiezen doe ik snachts alsof mn leven er vanaf hangt. Nu heb ik al verschillende therapieen om wat relaxter te worden maar dat staat even los van mijn vraag hier op dit forum.

Ik ben 32 en heb vijf jaar geleden een slotjesbeugel gehad. Alles staat mooi recht en heb toen onder en boven een retentiespalk gekregen. Onderkant geen problemen, bovenkant steeds los bij de rechterhoektand (waarschijnlijk door het knarsen) Na de zoveelste keer vroeg ik mijn tandarts (plaatst zelf beugels) of ik misschien een plaatje voor snachts kon krijgen ipv die spalk aan de bovenkant. Dit zou me veel kosten schelen en hopelijk ook gedoe.

Ik kreeg een Essix retainer, dat was eigenlijk al meteen geen succes. door het zachte materiaal en het bitje dat rond mijn kauwvlakken zit bij mijn kiezen ga ik snachts nog harder klemmen, knagen en echt kauwen om door het materiaal heen te komen. Ik terug naar de tandarts en vroeg om een Hawley retainer net als ik vroeger heb gehad (na mn eerste beugel op mn 16e). Deze zit niet over de kauwvlakken en kan wellicht beter helpen.

Deze heb ik nu sinds een paar dagen en moet zeggen gaat wel beter dan met die Essix, echter ga ik snachts nog steeds heel hard klemmen maar zijn het nu mijn ondertanden die de draad raken. de tandarts heeft deze tanden al wat bijgeslepen wat helpt maar toch bijt ik hard op de draad snachts.

mijn vraag is of dat kwaad kan en daarnaast ben ik bang dat ik misschien de boel snachts onbedoeld juist scheef of naar voren duw. Ik had vanochtend namelijk echt pijn aan mijn linker tand tussen voortand en snijtand. toen heb ik mijn Essix even ingedaan en voelde gelijk druk. Ben echt heel bang dat ik alles weer scheef duw door t knarsen of kan dat niet?

En is er iemand met meer ervaring met knarsen en retentie na een beugel? Een vaste spalk gaat kapot, doorzichtige beugel gaat kapot en dit plaatje is hopelijk wel succesvol en moet ik misschien alleen even wennen?