[RETENTIE] Alles over retentie, de fase na een behandeling

Author:
Soul
Posted:
wo, 11/09/2011 - 00:23
Vraag jij je ook af wat een retentie beugel is? Of waarom je er een moet dragen, en voor hoe lang, of hoe je er voor moet zorgen? In dit onderwerp schenken we er de volledige aandacht aan! De oranje tekst (URL genaamd) is aanklikbaar, en linkt naar een afbeelding of site.




De C-C bar (spalkje)

De C-C bar is een metalen draadje dat achter de boven- en / of ondertanden wordt  geplaatst. De C-C bar wordt aan de binnenzijde vastgeplakt met composiet. Dit is een tandkleurige lijm, speciaal voor de tanden. Dit draadje zorgt ervoor dat de tanden mooi recht blijven staan, zonder dat hiervoor een aparte losse retentie beugel nodig is. De spanning die in de tanden zit wordt door de C-C bar opgevangen. Een C-C bar wordt ook wel 'spalkje' genoemd.

Het advies is de  C-C bar zo lang mogelijk te laten zitten. Hoe langer hoe beter. Zolang er geen problemen zijn moet je de C-C bar laten zitten. Is je C-C bar los geraakt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de orthodontist! Je loopt het risico dat je tanden weer verschuiven.

Hygiëne
Zorg ervoor dat je altijd goed achter je tanden poetst. De ruimten tussen je tanden kan je schoonhouden met een tandenstoker. Ook kun je een speciale flosdraad gebruiken: Super Floss. Deze heeft een verhard uiteinde, en daarmee kun je toch tussen de tanden reinigen. Laat bij elke halfjaarlijkse controle bij de tandarts ook je C-C bar controleren en laat tegelijk ook eventueel tandsteen verwijderen. Probeer geen harde dingen met de voortanden af te bijten.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Een nachtbeugel

De meeste patiënten krijgen een C-C bar na een orthodontische behandeling. Soms krijg je ook een nachtbeugel. Dit is geen beugel die je tanden corrigeert, maar die de stand van je tanden en kiezen vast houdt. Deze wordt dan 's nachts gedragen. Je kunt bijvoorbeeld Essix Retainers krijgen. Dit zijn doorzichtige 'hoesjes' die precies over je tanden passen. Dit komt omdat er een gebitsafdruk wordt gemaakt als je beugel eruit gaat. Om jouw gebitsmodel wordt dan een groot stuk plastic geperst. De Essix Retaines worden vaak verward met Invisalign Clear Braces. Deze zijn ook doorzichtig, maar corrigeren de tanden en kiezen wél.

Ook zijn er Hawley Retainers. Dit zijn plaatjes die gemaakt zijn van kunsthars, en een metalen draadje dat langs de voorkant van je tanden loopt. Ook deze zijn uitneembaar en houden de stand van de tanden en kiezen vast.

Hygiëne en opbergen
Een nachtbeugel kun je gemakkelijk schoon houden. Als je hem gedurende de hele nacht hebt gedragen, neem je hem er 's ochtends uit en kun je 'm voorzichtig poetsen met een tandenborstel. Tandpasta en / of mondwater kun je ook gebruiken om je nachtbeugel te reinigen, maar dit hoeft niet per se. Dat ligt aan je voorkeur. Let er wel op dat je niet te hard poetst, want hierdoor kunnen er krassen ontstaan in het plastic (Essix Retainer) en daar gaan allemaal bacteriën in zitten.

Zorg dat je nooit je nachtbeugel(s) kwijt raakt! Doe ze altijd in een doosje, speciaal voor nachtbeugels. Het zou zonde zijn als je ze kwijt raakt, en als je tanden weer gaan schuiven.

Hoe lang moet ik een nachtbeugel dragen?
Nachtbeugels horen - mits je er zeker van wil zijn dat je tanden en kiezen altijd goed op hun plaats blijven - levenslang 's nachts gedragen te worden. Je kan dit ook na een paar jaar afbouwen naar een paar nachten per week. Dit verschilt van persoon tot persoon. Luister goed naar de instructies van je orthodontist. Je orthodontist zal je goed uitleggen hoe jij de nachtbeugel moet dragen, en wat het beste is voor jou.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Heb ik echt een retentie beugel nodig, en hoe lang moet ik er een dragen?

Tanden kunnen heel het leven lang bewegen, ook bij mensen die nooit een beugel hebben gehad. Het is juist dank zij dit fenomeen dat er ook bij volwassen patiënten nog gebitscorrecties kunnen worden gedaan, anders was dit na een bepaalde leeftijd onmogelijk. Dus het concept "orthodontie is voor je hele leven" is niet helemaal waar. Een vulling of een kroon gaat ook geen leven mee: beetje manke vergelijking, maar het gaat hem om het principe. Een retentie beugel dragen is dus heel belangrijk na een behandeling!!!

Een C-C bar (retentiedraad, spalkje) ondersteunt de voortanden, maar is geen absolute garantie dat die niet meer kunnen bewegen. Dit kan zelfs nog als de draad overal goed vast zit. Dit noemen we parasietbewegingen. Dat is absoluut niet normaal en komt niet vaak voor, maar het kan gebeuren.

Wat de kiezen betreft: Zelfs met een perfecte beet blijven die niet zomaar staan. Neem bijvoorbeeld een behandeling met de Damon beugel, waarbij de tandbogen nogal eens flink verbreed worden: de C-C bar tegen de voortanden houdt de breedte achteraan niet vast, en de beet ook niet: dus garanties heb je eigenlijk alleen als je levenslang een of andere retainer blijft dragen, zoals een spalkje of nachtbeugel.

De conclusie: Je hebt alleen de garantie dat je tanden en kiezen hun perfecte stand behouden na een behandeling door een C-C Bar achter de voortanden te combineren met een doorzichtige nachtbeugel, een Essix Retainer of Hawley Retainer. Deze hoort dan wel levenslang 's nachts gedragen te worden. Na een paar jaar kan dit afgebouwd worden. Een spalkje of een nachtbeugel alleen kan genoeg zijn, maar je hebt een betere garantie met beide.

( Met dank aan Ortholimburg )




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Bedankt voor het lezen, en hopelijk heb je er iets van geleerd! Zijn er nog vragen? Post ze dan in dit onderwerp, en ik probeer ze dan zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te beantwoorden. Verder kun je hier ook discussiëren met anderen over retentie, en je kunt je eigen ervaringen met anderen delen. Ben ik iets vergeten uit te leggen? Stuur me dan een privé-bericht en ik zal het zo spoedig mogelijk toevoegen aan de hoofdpost.


:smt006