Retainer voor 1 scheve tand - blijft de rest van het gebit staan?.

Author:
RosaSmit
Posted:
ma, 01/24/2022 - 11:55
Ik heb één naar voren staande hoektand rechtsboven.
Ik heb nooit een beugel gehad, maar deze gaat heeeeel langzaam iets verder naar voren, en geeft wat kleine problemen, zoals ongelijkmatige slijtage van de kiezen, omdat de tand de normale beweging wat in de weg zit.
Vandaar de overweging om hem recht te laten zetten.

Volgens de tandartsassistente, die bij ons gespecialiseerd is in orthodontie, kan dit met een nachtretainer worden rechtgezet. Zo eentje met een draadje die dan de komende maanden steeds wordt aangedraaid.
Daarna ga ik over tot het (wellicht blijvend) dragen van een reguliere nachtretainer, zo'n doorzichtige.
Tot zover lijkt het me allemaal logisch.
Maar ik vrees een beetje dat de andere tanden schever gaan staan als deze er ineens tussen wordt geforceerd? Ze gaf wel aan er een stukje af te slijpen aan de zijkant, zodat hij er tussen zou passen.
En ik zal het ook even navragen uiteraard de volgende keer dat ik er ben. Maar toen ik er de afgelopen keer bij het gipshappen naar vroeg, was het een hele resolute 'nee'.. geen echte uitleg over waarom niet.

Maar mijn boerenverstand zegt: 'meer tanden in de rij = minder ruimte = risico op verschuiven.'

Kan iemand me hier wellicht iets meer over vertellen? Maak ik me terecht zorgen of niet?
Attach
Tandarts_Richa…

Een tandarts assistente??? of een tandarts. Een assistente die de indicatie en behandel therapie maakt????. Ik zou een Orthodontist raadplegen. Het is een krachtenspel waar ik als tandarts te weinig verstand v heb. Dus verwijs ik door. En als de tand op z'n plek zou komen blijft de tand proberen in de eerste stand terug te komen. Neen beslist niet door een assistente laten behandelen. Volgens mij mag het niet eens maar dat kan je nagaan .
ma, 01/24/2022 - 13:35 Permalink
RosaSmit

Bedankt voor de reactie.

Ze is mondhygiënist, ik heb me vergist. Maar geen tandarts dus. Ik weet niet of ik naar specifieke praktijken mag linken, maar op de website van de praktijk staat een uitgebreid profiel met een opsomming van haar skillset en ervaringen. Na de studie mondhygiënist is ze zich direct 'gaan richten' op orthodontie. Dat zou 20+ jaar ervaring moeten zijn.

En ik heb in deze praktijk wel vertrouwen en enkel goede ervaringen, alleen klinkt het bijna te mooi om waar te zijn dat met een simpele retainer voor de nacht, mijn scheve tand recht wordt en de rest gewoon blijft staan?

Aan je reactie te horen is het dus ook niet zo simpel... Ik ben benieuwd of er mensen zijn die hier uit ervaringen iets van kunnen zeggen.
ma, 01/24/2022 - 13:52 Permalink
RosaSmit

https://buijstandartsen.nl/over-ons

Nogmaals, vooralsnog is mijn ervaring bij de praktijk goed en heb ik altijd het idee dat ze erg professioneel zijn.
Maar ik moet nu wel eerlijk zeggen dat ik een beetje zenuwachtig word van het idee dat ik me wellicht iets laat aanmeten door iemand die niet bevoegd zou zijn?
Ik had er zelf geen idee van dat orthodontie altijd door een tandarts+ moet worden gedaan...
Het leek allemaal heel vanzelfsprekend dat ik via de tandarts van deze praktijk naar haar (dus binnen de praktijk) ben doorverwezen, en ook het verhaal van de nachtretainer voor de hoektand klonk in het moment plausibel.

Ik begrijp dat zulke dingen op afstand heel moeilijk te beoordelen zijn, maar zou hier het advies zijn dit niet te doen omdat het risico voor de rest van het gebit niet te overzien is?
di, 01/25/2022 - 10:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Welk praktijk is het?. Mogelijk wordt deze behandeling onder supervisie van de tandarts uitgevoerd. Zelf vind ik hert belangrijk dat zo iets goed door een orthodontist beoordeeld wordt. Er zijn ook tandarts met heel veel ervaring in Orthodontie.
di, 01/25/2022 - 18:20 Permalink
RosaSmit

Wellicht dat er achter de schermen nog wordt overlegd tussen de collega's, maar volgens mij gaat deze mondhygiënist/gespecialiseerd in orthodontie (wat dat dan ook maar mag betekenen, aangezien ze geen tandarts is) dit zelfstandig doen..

Begrijp ik goed uit uw reactie dat er dus vanuit hier geen indicatie mogelijk is over mijn eigenlijke vraag : kan deze tand worden rechtgezet met een nachtbeugel (min 16 uur), en loop ik hiermee geen risico op scheefgroei elders?
Want dit risico wil ik natuurlijk niet lopen en dan zal ik bij het volgende consult aangeven voorlopig niet door te willen met dit plan. En dan maar een afspraak bij een orthodontist maken voor een opinie.

Zoiets?
di, 01/25/2022 - 21:28 Permalink
Tandarts_Richa…

Zo kan ik u geen antwoord geven. Het lijkt zo makkelijk en vaak ook mogelijk. Maar iedere situatie is anders. Er moet ook naar de stand v d rest v uw gebit gekeken worden. Heb de link gezien. Ziet er netjes uit maar adviseer toch een orthodontist te raadplegen. Hoor het verhaal aan. U kunt nog altijd beslissen de Mh het te laten doen. Succes.
di, 01/25/2022 - 23:57 Permalink