Rachel en Ruben aan de beugel

Author:
Rachel & Ruben
Posted:
za, 03/10/2012 - 20:35
Hallo allemaal,

Even voorstellen: wij zijn Rachel (40 jaar) en Ruben (46 jaar). Omdat onze oudste 2 binnenkort een beugel krijgen, zijn wij daardoor zelf ook weer aan het denken gezet. Eigenlijk deden we dat al jaren. Maar dit was een mooi moment voor ons beiden om ook voor mooie rechte tanden te gaan. Straks lopen we hier dus met 4 man (nou ja, 2 heren en 2 dames) tegelijk met een beugel... :smt003 :smt003 :smt003 :smt003

We hebben inmiddels al heel veel op dit forum meegelezen. Leuk om jullie verhalen te lezen en de antwoorden te zien. Dat heeft ons al veel informatie gegeven. Wij gaan proberen om ons verhaal in dit topic bij te houden. Ongetwijfeld zullen we hier ook wel eens een vraag plaatsen.

Ruben: Het intake consult was snel voorbij. Een week daarna kon ik al foto's laten maken en happen. Eind maart wordt de bovenbeugel geplaatst. Het is de bedoeling dat eerst de voortanden naar voren gaan, en dat dan na een aantal maanden er ruimte genoeg ontstaat om de onderbeugel te plaatsen. Daarna wordt het ook nog elastiekjes dragen. O ja, zowel onder als boven worden keramische brackets. Wat mij overigens wel een beetje tegenviel is de verwachte behandelduur van 2 tot 2.5 jaar..We moeten het er maar voor over hebben vind ik.
Hieronder een paar fotootjes van mijn gipsafdrukken, dat geeft een beetje beeld van hoe de zaken er nu bijstaan:

http://i1265.photobucket.com/albums/jj513/RachelRuben/model3-klein.jpg

http://i1265.photobucket.com/albums/jj513/RachelRuben/model2-klein.jpg

http://i1265.photobucket.com/albums/jj513/RachelRuben/model1-klein.jpg

Rachel: ik wil eigenlijk alleen voor mijn ondertanden een beugel. In mijn tienertijd heb ik een buitenboordbeugel gehad, en mijn boven tanden staan keurig recht. Dat zei de ortho ook tijdens de intake van afgelopen dinsdag. We hebben besproken om alleen voor de onderbeugel te gaan met gewone ijzeren brackets en waarschijnlijk gaat dat 1.5 jaar duren. De afspraak voor de foto's en happen ga ik maandag even maken, en hoop dat ik snel aan de beurt ben!
Ortholimburg

Ik kan het mis hebben maar ik heb zo'n vermoeden dat Ruben vroeger al een beugel heeft gehad, geen blokjes maar een losse beugel. Er ontbreken 2 tanden en de snijtanden staan sterk naar achter gekanteld, en daarom zal de behandeling lang duren! De tandWortels moeten een heel eind door het bot worden bewogen en dat vergt tijd.
zo, 03/11/2012 - 01:03 Permalink
Rachel & Ruben

@ortholimburg: Dat heb je goed gezien! En ik heb zelfs 2 maal een beugel gehad...:
De eerste keer bij een jaar of 10 bij een 'echte' orthodontist. Hij was begonnen met een activator. Ik had als kind niet echt het idee dat het hielp. Weinig uitleg erbij. En elke keer lag 's ochtends als ik wakker werd dat ding naast mij in bed, en zat niet meer in mijn mond. Later begon ik hem steeds minder te dragen. Het staat mij bij dat de ortho het wel altijd 'goed' vond gaan. Ik weet niet meer precies het hoe of wat, maar uiteindelijk is die behandeling niet afgemaakt.

Toen ik 19 was bedacht ik dat mijn tanden toch niet zo mooi stonden, en heb ik aan mijn tandarts gevraagd wat de mogelijkheden waren. Inderdaad heb ik toen boven een uitneembare beugel gekregen. Daarvoor moesten 2 kiezen getrokken worden. Die behandeling heb ik wel afgemaakt. Achteraf gezien had ik beter naar een echte orthodontist kunnen gaan denk ik, maarja, helaas bestond toen het internet met zo'n mooi forum als dit nog niet waar je jezelf goed kon informeren...
zo, 03/11/2012 - 13:11 Permalink
Rachel & Ruben

Ruben: Twee dagen geleden is de bovenste helft geplaatst. Het is een beugel met Damon Clear brackets. Ik schijn bij onze ortho één van de eersten te zijn die ermee rondloopt. Voor de assistente was het voor de eerste keer dat ze deze kon plaatsen. Ik vind ze er in ieder geval mooi uitzien. Helemaal niet opvallend. Als je op meer dan 1 meter afstand staat moet je goed kijken om de beugel te zien.

Qua pijn en ongemak valt het mij tot nu toe heel erg mee. Vanavond een etenje met een aantal buren uit de straat, ik ben benieuwd. :lol:

Nog een vraagje: Ik heb een Waterpik waterflosser (met orthodontistische tip). Zou deze ook goed genoeg zijn om tussen mijn brackets schoon te maken? Of kan ik toch beter ook een ragertje gebruiken?
Attach
za, 03/31/2012 - 16:27 Permalink
saskiavr

Hoi,

Wauw ziet er niet slecht uit met die Clear brackets!
beugel incognito(of hoe schrijf je dat?)
Heb je al reactie's gekregen van mensen of zien ze het echt niet?
Wens jullie heel veel succes met de behandeling, het begin is er. En het resultaat zal er ook zijn na een tijd hoor!
Ik heb er geen spijt van dat ik aan de beugel ben begonnen, word alleen maar steeds mooier :P

Eten ging wat moeilijk de eerste dagen neem ik aan?
inmiddels al wat gewend eraan misschien.

Blijf jullie een beetje volgen hier hoor, welkom bij de "volwassen beugelbekkie's" , uiteraard is dat in de positieve zin van het woord!!!

En als ik het zo goed lees, ben jij de eerste van strakjes VIER nu in het gezin met een beugel....
zo, 04/01/2012 - 07:12 Permalink
Rachel & Ruben

Dank voor jullie leuke reakties! Ik vind hem zelf ook mooi eigenlijk.

Rachel is vandaag wezen happen en foto's maken. Binnenkort volgt er meer...

Hoi,
Heb je al reactie's gekregen van mensen of zien ze het echt niet?

De afgelopen dagen heb ik best veel mensen gezien en gesproken. Etentje met de buren, op mijn werk geweest en de hele dag met een paar kamergenoten doorgebracht, vergaderingen gedaan enz. Geen enkele reaktie, terwijl ik toch niet terughoudend ben geweest om mijn mond open te doen.
Ik heb het idee dat de mensen het echt niet snel zien. Ga aan het eind van de week wel eens een paar collega's vragen wat ze van mijn beugel vinden, en dan horen of ze het echt niet gezien hebben :D



Eten ging wat moeilijk de eerste dagen neem ik aan?
inmiddels al wat gewend eraan misschien.

Eten viel mij eigenlijk reuze mee. Ik heb er tot nu toe geen pijn aan gehad. Alleen de hagelslag aan de voorkant van je beugel is niet zo'n leuk gezicht voor je tafelgenoten :smt001 Doe ik op mijn werk dus maar niet.
di, 04/03/2012 - 21:16 Permalink
Rachel & Ruben

Nog 1 nachtje slapen en dan krijg ik ook eindelijk mijn beugel!! Als je dan eenmaal de stap genomen hebt, kan je ook bijna niet meer wachten :D :D

http://i1265.photobucket.com/albums/jj513/RachelRuben/afdruk1.pnghttp://i1265.photobucket.com/albums/jj513/RachelRuben/afdruk2.png

Zoals je hier kunt zien staan mijn ondertanden behoorlijk scheef. Vroeger heb ik alleen boven een beugel gehad (buitenboord beugel) en de tandarts toen vond een beugel voor de ondertanden nog niet nodig, dat kan altijd later nog wel eens zei hij...Nu 30 jaar later moet het er dan maar eens van komen :D
do, 05/03/2012 - 21:33 Permalink
door1212

Leuk dat jullie deze uitdaging samen aangaan! Leuk ook dat jullie leeftijdsgenoten zijn van mij! Ikzelf heb ook tussen 12e en 14e levensjaar beugel gedragen, maar helaas is door het ontbreken van retentie, toentertijd alles weer vrij snel naar oude positie terug gekeerd. Heel veel succes!
vr, 05/04/2012 - 09:22 Permalink
Rachel & Ruben

ik heb mijn beugel (Rachel) nu vanaf vrijdag!! Ik moet zeggen dat het meevalt met de pijn. De eerste dagen heb ik wat was gebruikt voor de prikkende puntjes.

Lastig is wel dat ik met mijn boventanden de brackets op mijn onderste snijtanden raak en dat ik mijn kiezen daardoor niet opelkaar kan doen, daardoor kan ik niet kauwen :roll:

de ortho zei dat het wel snel went en dat ik binnenkort wel weer kan kauwen en als het niet went wilde hij wel beetverhogers plaatsen, maar of dat nu zo fijn is :-?
Attach
di, 05/08/2012 - 12:58 Permalink
door1212

Ik zou eerlijk gezegd wel voor opbeten kiezen.
Door uitstel is bij mij de stand van de kies waarvoor ik ze moet dragen, erg snel verslechterd door het langdurig verder naar binnen bijten. Uiteindelijk was ik hierdoor nog veel verder van huis en draag ik mijn opbeten nu veel langer en zijn ze ook hoger dan wanneer ik er meteen voor had gekozen!
Ik kan me voorstellen dat mijn ervaring mbt opbeten je nogal afschrikt, maar het is wel een heel efficiente aanpak om een tand de ruimte te geven zsm in t gareel te komen.
Het is absoluut niet prettig, maar je went eraan. Uiteindelijk is het ook maar tijdelijk.
Succes ermee!
di, 05/08/2012 - 13:50 Permalink
Rachel & Ruben

ik durf niet te kauwen omdat ik bang ben dat de brackets op de voortanden eraf gaan. de ortho is van mening dat alles went, en dat ik na een week wel weer kan kauwen, wel zachte dingen natuurlijk...
als het echt niet meer gaat, ook vanwege het los gaan staan van de tanden zou hij beetverhogers kunnen plaatsen. Ik kijk het nog even aan en mischien valt het iid wel mee,en kan ik gewoon kauwen na een paar dagen.

gepureerd eten is best te doen :D :o
di, 05/08/2012 - 14:09 Permalink
saskiavr

ik heb mijn beugel (Rachel) nu vanaf vrijdag!! Ik moet zeggen dat het meevalt met de pijn. De eerste dagen heb ik wat was gebruikt voor de prikkende puntjes.

Lastig is wel dat ik met mijn boventanden de brackets op mijn onderste snijtanden raak en dat ik mijn kiezen daardoor niet opelkaar kan doen, daardoor kan ik niet kauwen :roll:

de ortho zei dat het wel snel went en dat ik binnenkort wel weer kan kauwen en als het niet went wilde hij wel beetverhogers plaatsen, maar of dat nu zo fijn is :-?


Hoi Hoi. welkom bij de beugelclub zo ik zeggen ;-)
Bedenk: in het begin is het even wennen...dat weet je inmidels ook al...maar elke dag gaat het beter hoor!!! even doorbijten(niet als lollige woordspeling bedoelt)
Als de orthodontist niet gelijk opbeten heeft geplaats zijn ze van mening dat het wel kan met op elkaar zetten van te tanden neem ik aan!
raak je echt je brackets met je voortanden!!??
Kan me niet voorstellen dat ze het zo laten als ze bijna zeker weten dat er kans bestaat op beschadigen van de brackets? toch?

Veel sterkte de komende tijd....en over een tijdje ga je de eerste resultaten al zien hoor!! :lol:
Groetjes,
Saskia
wo, 05/09/2012 - 21:17 Permalink
Rachel & Ruben



Hoi Hoi. welkom bij de beugelclub zo ik zeggen ;-)
Bedenk: in het begin is het even wennen...dat weet je inmidels ook al...maar elke dag gaat het beter hoor!!! even doorbijten(niet als lollige woordspeling bedoelt)
Als de orthodontist niet gelijk opbeten heeft geplaats zijn ze van mening dat het wel kan met op elkaar zetten van te tanden neem ik aan!
raak je echt je brackets met je voortanden!!??
Kan me niet voorstellen dat ze het zo laten als ze bijna zeker weten dat er kans bestaat op beschadigen van de brackets? toch?

Veel sterkte de komende tijd....en over een tijdje ga je de eerste resultaten al zien hoor!! :lol:
Groetjes,
Saskia


met mijn boventand raak ik de bracket die het hoogst zit zeg maar, en aan de zijkant raak ik ook een bracket.
ik kan inmiddels wel heel voorzichtig kauwen op zachte dingen. vanavond heb ik alles geprakt ipv gepureerd :o :lol: :roll:

elke avond heb ik tot nu toe wel even een momentje van "nu mag de beugel er wel even eruit" :roll:
maar ook dat gaat over denk ik :D
wo, 05/09/2012 - 22:55 Permalink
Indy74

Eet macaroni! Ik heb het gisteren gegeten (toen had ik een dag mijn beugel in) en dat ging best! Daar hoef je niet hard op te kauwen.
Mooie boventanden heb je Rachel! En wit!!! Moet je nagaan wat een tandartssmile je straks krijgt als je klaar bent met je beugel! :smt003
do, 05/10/2012 - 08:27 Permalink
Rachel & Ruben


Mooie boventanden heb je Rachel! En wit!!! Moet je nagaan wat een tandartssmile je straks krijgt als je klaar bent met je beugel! :smt003


dankjewel :oops: in het echt valt het wel mee hoor dat witte :wink:

Eten gaat vandaag al weer iets beter. Heb een boterham geprobeerd, en de korstjes wegegesopt met thee, gaat best, alleen ben ik er lang mee bezig.

Ik heb ook het gevoel dat alles lekker los komt te staan
vr, 05/11/2012 - 13:07 Permalink
saskiavr

elke avond heb ik tot nu toe wel even een momentje van "nu mag de beugel er wel even eruit" :roll:
maar ook dat gaat over denk ik :D


Ja ik ken dat, had ik ook! Zeker omdat mijn vorige beugel dus een losse was, en ik dat ook kon(en deed) hahaha
Klinkt raar, maar dat is nu wel het voordeel van een vaste beugel...ook al wil je, je hebt geen keuze.
En daarmee is het ook meer effectief...als dat , zoals ik, soms de losse beugel iets minder droeg als moest.

Ps. Klopt hoor, als de beugel echt begint te werken staan de tanden ook iets los natuurlijk, verplaatsing is aan de gang.
Goed teken dus eigenlijk!
za, 05/12/2012 - 11:17 Permalink
Rachel & Ruben

Ik heb alweer een weekje een nieuwe draad! Ben helemaal trots dat het zo snel gaat, kijk maar;

[attachment=1]tanden juli3.jpg[/attachment]

[attachment=0]tanden juli2.jpg[/attachment]

de draad zit vrij strak en daarom zijn er ook elastiekjes geplaatst bij de 2 snijtanden die het scheefst staan zeg maar. De assistente was bang dat de draad eruit zou kunnen schieten. Met de pijn valt het erg mee, eigenlijk bijna niets.



groetjes,
Rachel
Attach
di, 07/10/2012 - 11:39 Permalink
saskiavr

Hoi Rachel,

WAUW, wat een verschil met begin mei!!!
en je raakt nu ook niet meer de brackets met de boventand nu natuurlijk :P
(dat bespaard je gelukkig weer die beetverhogers)

En weeral helemaal bijgesteld met een nieuwe draad ook lees ik.
Hebben ze dan ook al een dikkere draad gebruikt bij je? dan ga je erg snel :wink:
Gelukkig geen pijn en ongemak, ondanks dat het toch wel heel erg strak gezet is deze keer als ik het zo lees.
Bij mij hebben ze al elastiekjes gebruikt die onderling ook weer aan elkaar zitten dan (ben de naam ervan even kwijt)

Veel succes weer de komende periode, wanneer is je volgende controle?
Maar als je dit ziet, super motiverend toch!! :smt020
en hoe is het met Ruben? ook zo goed opweg!?
di, 07/10/2012 - 18:12 Permalink
Rachel & Ruben

Hoi, hier weer een berichtje van Ruben. Ik heb inmiddels bijna 3,5 maand mijn bovenbeugel. Tot nu toe zonder veel problemen. Na de eerste week was ik mijn achterste bracket kwijt (doorgeslikt?). In ieder geval is er toen een ringetje opgezet. Deze is nog een keer los gegaan en bij de eerste vervanging van de draad weer vervangen door een kleiner ringetje. Verder weinig pijn ervan. Ik merk wel dat het verschuiven van de wortels (vooral bij één hoektandtand) af en toe wel gevoelig is.
Op de foto kun je zien dat er inmiddels wel een en ander verschoven is...
Attach
za, 07/14/2012 - 12:30 Permalink
Rachel & Ruben

Afgelopen dinsdag ben ik weer op controle geweest. Geen nieuwe draad gekregen, die was nog niet genoeg uitgewerkt. De vorige keer waren er elastiekjes om de brackets geplaats waar de draad heel erg strak zat, om het losschieten van de draad te voorkomen. Nu is er bij 1 bracket een ijzertje omheen gezet, zodat de draad er niet uit kan schieten. Ik heb nu alleen het idee dat in het bracket ernaast de draad gewoon los zit. Weet iemand van jullie dit? Maandag mag ik komen om het te laten zien en om de draad eventueel weer vast te zetten.

groetjes,
Rachel
Attach
vr, 08/31/2012 - 20:45 Permalink
Rachel & Ruben

Hier weer eens een update van Ruben.
Sinds vorige week zit ook de onderbeugel erin. Nu een aardige mond vol dus. Omdat er nog kans is dat ik op de brackets bijt zijn er nog opbouwen geplaatst. Het eten ermee valt mij reuze mee, ik had erger verwacht....

[attachment=0]bovenenonder.jpg[/attachment]


Groeten,
Ruben
Attach
za, 11/24/2012 - 12:55 Permalink
Catharine

Hallo Rachel,

Ik, vrouw van 48 jr wil binnenkort ook aan de beugel.
Ik ben al bij ortho geweest en heb behandelplan.
Nu moeten er zowel boven als onder kiezen worden getrokken.
Nu zag ik dat jij gestart bent met de onderkaak. Ik zie dat er geen kiezen zijn getrokken, klopt dat?
Is daar over gesproken?
vr, 03/14/2014 - 17:27 Permalink