Quad helix!

Author:
Demone
Posted:
vr, 03/12/2010 - 23:10
:smt001 Hallo allemaal!

Over zo'n 2 weken ga ik aan mijn quad helix avontuur beginnen.... Helaas kan ik maar heel weinig informatie op internet vinden hierover.

Wie heeft hier ervaring mee of wat meer informatie voor mij? :D
gatso24

Een quad helix is een vast apparaat dat de bovenkaak kan verbreden. De naam komt van quad (=4) en helix (= schroef) D.m.v. 4 schoefveren duwt het apparaat de bovenkaak naar buiten. Vaak wordt dit gebruikt bij een smalle kaak. Een alternatief is de Hyrax-schroef (of RPE) Ik weet niet wat het gebruiksverschil tussen beide is.

De quad helix wordt in de bovenkaak bevestigd aan de molaar-banden (ringen om je kiezen). Verwacht zeker in het begin wat drukpijn en een splaakgeblekje :wink: Het voordeel is dat het apparaat vast zit, je kan het er dus niet zelf uithalen. Dit bevordert de behandelsnelheid en de snelheid waarmee je aan hebt apparaat gewend zal zijn. Succes !
za, 03/13/2010 - 14:16 Permalink
Demone

Ik bedoelde meer informatie over hoe het geplaatst werd etc, mijn excuus. :smt001

Inmiddels zit het ding erin, zo'n 2 weken nu. :smt013
Sinds vrijdag gigatische pijnen aan de rechterkant van mijn tong... Maargoed ik blijf wel vaker achter dingen van de beugel haken dus ik lag er niet echt wakker van. Echter, vannacht lag ik er wél wakker van! Vanmorgen gekeken en gevoeld... Rechterkant helemaal dik en de beugel snijdt nu echt in mijn tong...

Ik weet niet zo goed of ik nu de ortho op moet bellen of niet??
zo, 04/25/2010 - 12:20 Permalink
alpifresh

Natuurlijk!

Enne, misschien is het een idee om je verhaal over het plaatsen van de quad helix hier ergens te vermelden, voor anderen die die informatie ook zoeken. De dingen die jij vooraf ook zocht.
zo, 04/25/2010 - 13:25 Permalink
dominic

hallo allemaal

ik heb vandaag ook zo'n fantastische Quad helix gekregen
plaatsing viel wel mee voel alleen het draadje voor me tanden (zweven zit niet tegen me tanden aan)

maar met praten slis ik op het moment dat is wel irritant dat mensen vragen van wat heb je
hebben jullie daar ook last van gehad en hoe lang had je er last van???

en met eten heb ik echt een hindernis en eten duurt een heel stuk langer
ma, 06/14/2010 - 23:18 Permalink
Roxane

Ik had iets gelijkaardigs maar langs de bovenkant. Heel lang mee gesukkeld. Ik lispelde verschrikkelijk, kon amper kauwen en had veel pijn. Je zag mijn kaak wel met de week opschuiven, 't is zeer effectief.
Ideale dieet ook wel, ben er veel gewicht door kwijtgeraakt :smt003
do, 07/15/2010 - 00:42 Permalink
Demone

Van slissen e.d. had ik geen last, tot ik stootblokjes achter mijn voortanden kreeg! Maar het heeft wel iets liefs!

Die Quad Helix ben ik inmiddels he-le-maal zat. Paar weken geleden zat mijn linker kies los, HEEL los, zoals je voortanden vroeger los zaten, en als ik begon te kauwen voelde ik de wortels terug in mijn tandvlees gaan... Toen is de beugel aan de linkerkant iets losser gezet, inmiddels niet meer aan gesleuteld, elke week gaat mijn kies weer los zitten... :(

Ook snijden de draden gruwelijk in mijn tong. 's Morgens moet ik mijn tong echt uit de beugel trekken en snel tanden poetsen want het prikt hardstikke erg, soms bloedt het ook.

Ben hem ZO zat, en hij heeft aan de linkerkant (de ergste kant) ook nog helemaal niet uitgevoerd... :(

Tot zover mijn frustraties! Haha.


Welnu, over 1,5 week krijg ik slotjes boven!!!!!! Heb er super veel zin in (ben ik nu raar?). Gaat er eindelijk een echt iets gebeuren! Zichtbaar! JeeeeeeeJ!!
zo, 08/15/2010 - 23:24 Permalink
alpifresh

Nee hoor, je bent helemaal niet raar dat je uitkijkt naar je slotjes :). Dat deed ik ook!
Als je er meer moeite voor moet doen om een beugel te krijgen, is het een opluchting wanneer dat ding er eindelijk in gaat.

Als ik jou zo hoor, zou ik 's ochtends mijn tanden niet gelijk poetsen. Zeker niet vlak nadat je je tong uit je beugel hebt moeten peuteren (jak!). Misschien iets later op de ochtend?

Onder heb ik al een paar maanden een beugel. Dinsdag krijg ik hem boven!
zo, 08/15/2010 - 23:56 Permalink
Demone

Doe ik soms ook wel maar hoe sneller ik mijn tanden poets, hoe eerder de pijn weg is, prikkend gevoel.. Ik leg de link met bacteriën...

Heb je een slotjesbeugel onder? Hoe bevalt het? Steken ze in je lip zeg maar? Of valt dat mee?
En hoelang duurde de afspraak eigenlijk voor het zetten?

Toen ik mijn afspraak maakte zeiden ze tegen mij dat het een half uurtje zou duren, leek me vrij kort... Ik ga even vergelijk foto's naast elkaar zetten van april en nu... Ik ben iig zeer benieuwd, haha
ma, 08/16/2010 - 00:49 Permalink
alpifresh

O ja, je moet zeker voor en na foto's maken, want ik weet nu al niet meer hoe het er vroeger uit zag. En met foto's is het motiverender om door te gaan. Je ziet het steeds mooier worden :D.

Onder inzetten duurde bij mij, ik denk een kleine 3 kwartier, maar ik heb ook een ortho zonder assistent. Hij doet alles zelf, dus moet ook af en toe opstaan om iets te gaan halen. En hij werkt niet 'aan de lopende band', er is aan het begin/eind wat meer tijd voor een babbeltje. Dus in een half uur, in een praktijk met assistentes en zo, ja, dat zal wel lukken.

Ik heb er weinig last van. Het is bij mij eerder soms een schurend effect op mijn wang als een bracket/tand weer een stukje gedraaid is. Meestal vind ik het wel positief, dan weet ik zeker dat er wat gebeurt. :)
O, in het begin was er een heel stuk draad zonder bracket. En die draad liep met een bocht. Als ik 's ochtends wakker werd, had ik in mijn wang de draadafdruk staan. Geen pijn of last, alleen raar. Een gleuf in je wang.
'Iedereen' heeft het over last van je lippen, bij mij zijn het mijn wangen. Rechts, links en onder mijn lip.

Over de wax/was die je meekrijgt. Ze hebben het liefste dat je het zo weinig mogelijk gebruikt. Wat ik doe: volhouden totdat mijn wang echt wel vervelend is van al dat schuren (nog niet open ligt, dat gaat me te ver). Dan een hele nacht een dot wax op de goede plek, en dan kan mijn wang 's nachts helen. Volgende dag eraf en klaar. Meestal is dat voldoende om er weer tegen te kunnen tot de volgende schuurplek zich aandient.

Je kunt ook poetsen zonder tandpasta, want dat prikkend gevoel betekent volgens mij dat de pasta je open plekjes irriteert. Als je nou 's ochtends zonder tandpasta poetst, irriteer je die plekken niet, en 's avonds wel met tandpasta omdat je tanden dat toch minimaal 1x per dag nodig hebben ????
(Als je snel gaatjes hebt, is dit waarschijnlijk niet zo'n goed idee.)
ma, 08/16/2010 - 01:30 Permalink
alpifresh

Wat ik zie, is dat je kaak veel breder is geworden (I know, doel van de helix).
En het verschil met de slotjes is dat je dan je tanden ziet bewegen, uhh, veranderen van plaats.
Mag ik weten hoe oud je bent? (21+ of 21-). Dat vraag ik omdat ik de indruk krijg dat je 21+ bent, maar voor zover ik weet is een kaakstand dan niet meer met een beugel te verhelpen (en dan zou je dus 21- zijn). Ik ben de kluts kwijt :-? .
ma, 08/16/2010 - 02:16 Permalink
Roxane

He ik had ook zoiets! Bij mij liepen de ijzeren draden wel voort tot vooraan. Ik was 22 toen ik ermee begon en ze zijn er nog in geslaagd om mijn kaak te doen bewegen. Ik heb er trouwens nooit 'normaal' mee kunnen praten, heb een half jaar gelispeld. Eten was ook vrij onmogelijk, omdat het tussen die draden bleef steken en dus veel pijn deed. Die 'afdrukken' op je tong herken ik ook, had ik ook last van. Als het extreem werd, deed ik soms Teejel op mijn tong om ze wat te verdoven.

Foto van wat ik had:
http://img525.imageshack.us/img525/935/binnenbeugel.jpg
wo, 08/18/2010 - 16:36 Permalink
Tamaraaa

Ik heb nu een slotjesbeugel, en daarna krijg ik een slotjesbeugel.
Moet ik dan ook een Quad Helix daarna?
Ik heb er nog niet van gehoord.
Waar houd dit precies voor??

Gewoon even nieuwsgierig....

MVG Tamara
do, 08/19/2010 - 00:07 Permalink
alpifresh

Ik heb nu een slotjesbeugel, en daarna krijg ik een slotjesbeugel.
Moet ik dan ook een Quad Helix daarna?
Ik heb er nog niet van gehoord.
Waar houd dit precies voor??

Gewoon even nieuwsgierig....

MVG Tamara


Als je hierboven vanaf het begin de reacties gaat lezen, kom je direct bij het verhaal van iemand die heeft uitgelegd waar een Quad Helix voor is. Als ze je niet verteld hebben dat je hem krijgt, ga je hem ook niet krijgen.
do, 08/19/2010 - 19:32 Permalink
Demone

:smt003 Volgende probleem dient zich aan! :smt018

Ik had al een tijdje het vermoeden dat ik 's nachts aan het tandenknarsen was (vroeger ook heel erg gedaan)... Maar ik slaap alleen, dus niemand die het kon bevestigen.

Gister wezen stappen met een vriendin, en ze is 10x wakker geworden van mijn geknars. :smt004 Haar nekharen gingen overeind staan haha.

Dinsdag zal ik het aangeven bij de ortho (dinsdag, de dag dat ik mijn slotjes krijg!!! :smt041) maar ben bang dat er niets aan te doen is... Mijn tanden gaan nu pas echt bewegen dus bitje zou niet gaan werken lijkt me.... Heb ik weer :smt023
za, 08/21/2010 - 23:24 Permalink