Problemen

Author:
td_belgie
Posted:
wo, 11/08/2006 - 21:14
Ik ben 15 jaar (maart 16) en heb nu al 2 jaar en 2 maand blokjes zoals ze in belgie zeggen of een slotjesbeugel zoals ze in nederland zeggen.

Mijn vraag is als volgt:
soms 'klak' ik met mijn kaak bij het open en toe doen van mijn mond, nu wil mijn orthodontist bij mij 'staafjes' plaatsen (en vasthechten aan de slotjesbeugel) zodat ik mijn mond niet meer van links naar rechts kan bewegen, enkel van boven naar beneden en hiermee zou dit opgelost worden. Volgens haar kan dit op latere leeftijd - als ik beslis om niet met de staafjes te werken- leiden tot rug- en nekklachten, zelfs tot een hernia. Een andere orthodontist verwerpt dit.

Mijn gewone tandarts zegt ook dat ik een 'klasse 2' probleem heb, hoe kan dit verholpen worden? Zij (=tandarts) zegt dat dit verholpen kan worden met een blokplaat(weet de exacte naam niet).
En wat zijn van klasse 2 de eventuele gevolgen?
Chris888

Heeft de tandarts ook verteld hoe het kan dat van links naar rechts bewegen van de onderkaak kan leiden tot nek- en rugklachten, hoe dat werkt?

Ik vind het een stug verhaal.
Of het moet zijn dat je door kaakklachten zo verkrampt of uit balans raakt dat je ongemerkt ook andere spieren aanspant waardoor je klachten van de wervelkolom kunt krijgen. Ben net als jij benieuwd of iemand hier meer van weet.

Als je je onderkaak meer naar links en rechts beweegt dan goed voor je kaakgewricht is, is fysiotherapie wellicht ook een optie, om een andere manier van bewegen aan te leren.
wo, 11/08/2006 - 21:50 Permalink
td_belgie

Of het moet zijn dat je door kaakklachten zo verkrampt of uit balans raakt dat je ongemerkt ook andere spieren aanspant waardoor je klachten van de wervelkolom kunt krijgen. Ben net als jij benieuwd of iemand hier meer van weet.


Ongeveer goed samengevat .
Neen ze heeft er niets van gezegd, enkel dat moesten we het niet behandelen ik later misschien last zou krijgen van -in het slechtste geval- een hernia :o .

Nu moeten jullie ook weten dat dit mijn 2e orthodontist is. De vorige zei dat mijn mond klaar was en normaal mochten mijn blokjes er al af... maar via via ben ik bij haar terechtgekomen en zij zei dit dus. Maar nu heb ik ook nog gehoord dat je wortelverkorting kan krijgen bij een 2e behandeling. Nu vraag ik mij natuurlijk af of dit het wel allemaal waard is (staafjes, 2e behandeling etc.)..
do, 11/09/2006 - 20:28 Permalink
Chris888

Of het moet zijn dat je door kaakklachten zo verkrampt of uit balans raakt dat je ongemerkt ook andere spieren aanspant waardoor je klachten van de wervelkolom kunt krijgen.

(jaah, in gesprek met mezelf)

Als het 'mechanisme' achter het onstaan van nek-/rugklachten door het maken van links-/rechtsbewegingen met je kaak of voor mijn part kaakklachten niet echt duidelijk en begrepen is (binnen de geneeskunde), kan je zo'n oorzakelijk verband alleen maar goed onderzoeken door heel veel mensen met knakkende kaken wel met bijvoorbeeld staafjes te behandelen en heel veel niet. En vervolgens tig jaar volgen.

Duhus...: zou er pakweg 20 jaar geleden zo'n proef zijn opgezet?

Geen idee, maar het zou mij niet verbazen als e.e.a. voortkomt uit een gevonden verband tussen kaakklachten en wervelkolomklachten. Maar het is maar de vraag of het hier een oorzakelijk verband betreft. mogelijk hebben beide klachten te maken hebben met één bepaalde aanleg, maar de ene klacht hoeft dan nog niet door de andere veroorzaakt te worden.

Misschien helpen de staafjes wel goed tegen het knakken van je kaak, maar ik denk dat je rugklachten beter kunt voorkomen door het goed gebruiken van je rug: verstandig tillen en goed bewegen.
do, 11/09/2006 - 21:16 Permalink
td_belgie

Maar de ene zegt: blokjes eraf, de andere zegt : blokjes aanhouden en staafjes, en nog een andere zegt: blokjes mogen eraf maar je hebt een klasse 2 probleem (groot verschil bij toebijten tussen de voroste en onderste voorste tanden) dus moet je nog een apparaat, dragen een soort blokplaat (weeet exacte naam niet).

=> ik ken er niets van, dus wat moet ik nu doen?
1. geen blokjes, geen staafjes, en misschien rugklachten
2. wel blokjes, wel staafjes, nog eens 2 jaar blokjes dragen waarmee mijn totaal op 4 jaar komt én (wat voro mij belangrijk is) ik misschien wortelverkorting krijg.
3. blokjes eraf en een blokplaat waarmee dat klasse 2 verholpen wordt, maar geen staafjes.

snappen jullie mijn probleem? ik ken er niets van dus weet niet wat het beste is. volgende week ga ik op consultatie bij de orthodontist van de staafjes, ik heb haar al laten weten dat ik er mee zou willen stoppen en we gingen dan nog eens zien wat en hoe.
vr, 11/10/2006 - 22:15 Permalink