Praten met een uitneembare beugel

Author:
lique
Posted:
zo, 05/21/2006 - 17:07
Ik heb sinds 2 weken een uitneembare beugel voor boven. Volgens de orthodontiste kan het bij volwassenen wel tot 2 maanden duren voordat ze eraan gewend zijn met eten en praten. Het eten gaat nu ondertussen wel, maar het praten valt tegen. Na een week ben ik al een keertje teruggeweest omdat de beugel voor mijn gevoel niet goed aansloot. Toen heeft ze hem wat strakker gezet, waarna het praten meteen een heel stuk beter ging. Alleen de S, de Z en de X blijven moeilijke letters. Maar nu na een kleine week is het weer hopeloos. Het lijkt wel of de beugel steeds wat losser komt te zitten en er valse lucht tussen mijn gehemelte en beugel doorkomt waardoor het praten steeds moeilijker gaat en ik bij alle letters slis. Is dit normaal?
BJN

Dat is normaal en blijft vaak een deel. Maar meestal hoef je die plaat maar korte tijd in (2 tot 4 maanden).
Persoonlijk ben ik er technisch tegen, heb nog nooit in een volwassen behandeling een plaat hoeven toepassen. Ik doe veel volwassenen maar vindt een plaat veel te omslachtig (ondraagbaar, zou ik zelf ook niet willen dragen).
In mijn opleiding wel geleerd en weet waarvoor het kan dienen. Meestal kun je de behandelingstechniek aanpassen. In mijn praktijk wordt elke volwassene behandeld met vaste apparatuur. Maar dat komt ook omdat in mijn praktijk (tot nu toe) geen patienten komen waar 'simpele' tandbewegingen voldoende zijn om een goed en mooi resultaat te bereiken.
zo, 05/21/2006 - 20:11 Permalink
lique

Bedankt voor uw reactie. Bij mij staan de bovenste 4 snijtanden wat teveel naar achteren en worden met deze losse beugel naar voren gekanteld. Verder staat ook de linkse laterale snijtand iets gedraaid. Volgens de orthodontiste had ik ook de mogelijkheid om mijn eerste premolaar te trekken en vervolgens alles met een vaste beugel te behandelen. Maar omdat ik al een vrij smal gezicht en kleine bovenlip heb, zou dat alles mijn profiel niet ten goede komen. Dit ondanks het feit dat mijn tanden dan perfect zouden staan. En omdat ikzelf de meeste moeite heb met het feit dat mijn tanden naar achteren staan en graag een zo natuurlijke mogelijk resultaat verkrijg, heb ik voor de losse beugel gekozen. De verwachte behandelingstermijn is echter wel 12 maanden dus ik moet nog een tijdje. En als ik dan ook zolang zo erg blijf slissen ben ik daar niet blij mee. Enig idee waarom het praten dan wel stukken beter gaat als ze heb wat strakker heeft gezet?
ma, 05/22/2006 - 12:07 Permalink