Pijn door stand tanden na kaakoperatie.

Author:
Ilse Risseeuw
Posted:
zo, 02/28/2021 - 18:20
6 weken geleden ben ik geopereerd aan mijn bovenkaak I.v.m. Een maloclussie klasse 3 na een jaar te hebben gebeugeld om mijn tanden in de goede stand te krijgen voor mijn operatie. Voor de operatie is met de beugel mijn onderbeet verergerd. Ook zat er een enorme spleet tussen mijn voor en snijtand voordat ik geopereerd werd waardoor mijn onderste voortanden nog meer naar voren stonden. Mijn orthodontist zei
dat ik waarschijnlijk geopereerd zou worden aan de onderkaak en waarschijnlijk beide maar de kaakchirurg gaf aan dat mijn bovenkaak onder ontwikkeld was en deze moest dus naar voren worden gezet. Nu na de operatie staan mijn tanden zo scheef en naar binnen gedraaid waardoor 1 kies uitsteekt en mijn wang elke keer tussen deze tand en mijn beugel aan de ondertanden komt vast te zitten. (zoals omcirkelt bij de foto)
Onder deze tand mis ik een kies waardoor de punt aan de andere kant elke keer in mijn tong drukt als ik deze naar voren wil bewegen.. Omdat de andere kant van mijn ondertanden erg naar binnen staan wordt mijn tong elke keer de richting van deze tanden opgestuurd. Ook staat de snijtand van deze naar binnen gedraaide tanden aan de onderkant zo erg naar binnen waardoor mijn tong op mijn snijtand rust (ik voel met mijn tong de hele bovenkant van mijn tand) en wanneer ik praat of ik deze nou tegen mijn gehemelte rust of tegen mijn ondertanden ik vast kom te zitten of er tegenaan schuur waardoor mijn tong erg beurs is. Ik heb hierdoor de angst voor de pijn en dus angst om te praten waardoor ik mijn tanden zoveel mogelijk op elkaar houd om de kans dat mijn tong tussen deze tanden komt te zitten te verminderen. Toen ik met deze pijnklachten naar de orthodontist ging werd ik niet bepaald serieus genomen. Er werd aangegeven dat het een logopedie kwestie is en dat hij niet zegt dat hij me niet geloofd maar hij het niet begrijpt omdat ik deze klachten niet eerder had. Ik heb hem aangegeven dat ik best logopedie wil doen maar wel pas als ik geen pijn meer heb bij het praten. Hij geeft verder aan dat hij de stand van mijn naar binnen gedraaide tanden mooier vind. Maar ik heb liever tanden die niet naar binnen uitsteken maar gewoon vlak op elkaar vallen zodat mijn tong geen pijn meer doet en dat functionaliteit voor mij toch echt boven staan omdat ik op dit moment niet kan praten zonder dat ik op mijn tong of wang bijt. Ik vraag me af of het normaal is zoveel pijn te ervaren en of het een normale stand is als je tanden niet recht op elkaar vallen maar naar binnen steken zoals een snijtand? Want ik ben bang dat ik niet kan leven het gevoel om tegen m'n naar binnen gedraaide snijtand aan te praten en hierdoor elke keer pijn te ervaren. Wat te doen? Ik heb namelijk het gevoel dat doordat mijn ondertanden Zo erg Naar voren zijn gezet voor de operatie dat mijn bovenkaak te ver naar voren is geplaatst waardoor de ortho nu te weinig speling heeft aan de ondertanden om deze meer recht en naar voren te zetten.
Attach