Paniek over (verwachte!) beugel reaultaat

Author:
Bellao
Posted:
vr, 11/11/2022 - 20:38
Hoi,

Ik heb een slotjesbeugel nu ruim 2 jaar, heb wat black triangles over gehouden tot nu (al eerder ook topic over gemaakt) waar ik niet blij mee ben, mijn orthodontist denkt dat het aan mijn tandvormen zou liggen en meer kunnen ze niet doen terwijl tot half jaar geleden geen ruimtes waren wel een flinke spleet ergens tussen snijtand en kies wat ik toch liever had dan frontale ruimtes. Er staat al een afspraak voor het verwijderen van de beugel volgende week maar sinds 2 dagen, al een nieuwe slpeet ontdekt tussen mijn hoektand en snijtand, dit voelt voor mij niet goed!. Wat kan ik hiermee doen? Ik ben zo gefrustreerd na 2 jaar nog niet eens een resultaat kunnen zien waar ik al de moeite en geld aan heb besteed. Ik denk om de beugel nog niet te laten verwijderen maar wat als de ortho aan haar mening blijft dat dit niet meer is te dichten? Dit kan toch niet zo! Ik krijg nu met beugel al spleten wat moet ik dan niet verwachten als dit weggehaald is?

Voor de behandeling was mij verteld alles zou mooi dicht groeien en nu krijg allerlei spleten en black triangles en moet ik het maar zo accepteren? Of kan ik wat eraan doen? Second opinion vragen, overstappen naar andere ortho of iets anders? Wat kunnen jullie me aanraden?

Als ik de beugel nog ff laat zitten kan dat kwaad voor mijn kaak ofzo? Ik ben 33 jaar en heb al spijt van de behandeling

Ik lees op google dat spleten kunnen met beugel behandeld worden, mijn vraag is is dat de normale slotjes beugel die ik ook al heb of is er een speciale of andere meer geschikte beugel?

Nog een belangrijke vraag sinds april draag ik elastiekjes, hoort dat zo? Komen de spleten niet door die elastiekjes ofzo? Ik begin flink te twijfelen aan mijn behandelingplan en ortho, graag jullie ervaring en advies, ik weet dit zijn heleboel vragen maar ik ben echt in paniek!
Tandarts_Richa…

De snijkant v e tand is breder dan bij de wortel. Loopt taps af naar de wortel. De "black Triangel" merkt men niet op omdat dar de papil v tandvlees dat opvult. Hoewel de tanden tegen elkaar gebracht kan worden kan de driehoek niet gedicht worden door de Ortho. Gewoon vanwege de vorm v d tand, en met, m. i. , lelijk resultaat omdat velen een lelijk onnatuurlijk blok tanden prefereren. De orthodontist krijgt dan een ontevreden client. Eventueel kan de paorodontoloog geraadpleegd worden of er door chirurgische tandvlees correctie verbetering behaald, maar niet gegarandeerd, kan worden. Dus de spleet, als tanden elkaar niet raken, kan gesloten worden maar de "black Triangel" niet. Eventueel met composiet door een ervaren esthetisch behandelaar. Maar let op dat dan geen moeilijk te reinigen situaties ontstaan waardoor uw tandvlees terug trekt en nieuwe driehoeken ontstaan. Die ontstaan dus door het terug trekken v h tandvlees. Pak eerst daar de oorzaak van het teruggetrokken tandvlees aan..
za, 11/12/2022 - 07:29 Permalink
Bellao

Kan je me dan vertellen hoe het mogelijk is dat tot a half jaar geleden geen black triangles waren en toch mijn tanden allemaal mooi recht stonden, er was alleen een grote spleet ergens in de hoek tussen kies en snijtand. Is het niet mogelijk om de tanden opnieuw naar dat positie te verschuiven? Zodat weer de black triangles verdwijnen maar dan kan ik die grote spleet met vulling ofzo laten behandelen

Kan je een teruggetrokken tandvlees zelf herkennen/ zien? Het is me verteld dat mijn tandvlees wat is teruggetrokken ik herken zelf geen verschil van voorheen, en ik zorg heel goed voor mijn mondhygiene en heb geen ontstekingen gehad
za, 11/12/2022 - 09:06 Permalink
Bellao

Je geeft ook aan dat een lelijk resultaat omdat velen een lelijk onnatuurlijk blok tanden prefereren, maar is dit niet de verantwoordelijkheid van ortho om zijn client tijdig in te lichten als zoiets verwacht is, voor het starten met een behandeling?
za, 11/12/2022 - 09:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Wij proberen vaak tegen dovenmans oren uit te leggen. Kijk naar Dommy Roelvink met wat bij hem gebeurd is. Tandvlees rand hoort net boven de glazuur-dentine ( glazuur en wortel rand) te liggen. Als die grens zichtbaar wordt dan spreken wij al v recessie(terug getrokken). Mogelijk is er al iets met uw tandvlees aan de hand, wat ook hert terug trekken en veroorzaken v "black Triangel" kunnen verklaren. Is het mogelijk dat door het naar elkaar toebrengen v d tanden tot het contact punt nu opeens de ruimte eronder, wat eerst niet zichtbaar was door de speet, nu wel zo duidelijk is geworden. En idd soms wordt die spleet gedicht met composiet. Maar oppassen , zoals ik al eerder voor gewaarschuwd heb, dat er geen moeilijk te reinigen situatie ontstaat waardoor uw tandvlees gaat terug trekken. En weer een "black Triangel" ontstaat.
ma, 11/14/2022 - 11:50 Permalink
Maeve

Zodra je tanden elkaar op hun breedste plek raken kunnen ze niet verder tegen elkaar komen en als je tanden richting het tandvlees smaller is ontstaat er logischerwijs een zwart gat. Ik heb dat ook en bij mij hebben ze die gaten beetje weten te dichten. Hoe? Door mn tanden op de breedste plek wat dunner te slijpen en daarna de tanden weer wat verder tegen elkaar te duwen. dit kunnen ze maar een beetje doen anders krijg je ielige tanden.

Wat je ook zou kunnen vragen is of de tandarts aan de binnenzijde van je tanden voor dat spleetje wat vulling plaatst. Dan kijk je niet meer door een zwart gat :p ik heb dat ooit eens laten doen bij een tand.
ma, 11/14/2022 - 21:10 Permalink