Overstappen naar andere orthodontist

Author:
Ralphy
Posted:
wo, 10/11/2006 - 11:11
Hallo allemaal, enige tijd geleden had ik mijn ervaringen al gedeeld met de praktijk waar ik nu loop (groot, massaal, druk, weinig contact met ortho zelf). Geen waardeoordeel over de praktijk, maar meer het gevoel van (of gebrek aan) persoonlijk contact. Vind ik toch erg waardevol: ik heb na 10 jaar eindelijk de stap gezet en hecht toch wel waarde aan directe interactie met ortho zelf.

Idealiter wil overstappen naar een orthodontist die gespecialiseerd is in volwassenen en ook zelf alle verrichtingen uitvoert. Hoe gaat dat in zijn werk? Afspraak maken voor intake? En uiteraard ook gesprek met eigen ortho (heb ik al eens gehad hierover). Hoe 'valt' nu zoiets bij beide ortho's? En kan ik dan alle foto's en modellen meenemen naar de nieuwe ortho? Help me!

Ralph
BJN

Als het een lopende behandeling is gaat net niet zoals bij een tandarts/huisarts. Dan is het meer als tijdens een serie operaties overstappen naar een andere chirurg. Er zijn veel variabelen in een behandling, denk maar alleen al aan de verschillende brackets en draden, of behandelingsplanning.
Overstappen is NIET handig. Kost vaak tijd waarmee de behandeling langer duurt en geld, omdat de nieuwe behandelaar het plan moet bekijken en beoordelen of het zo verder kan. Dat kost soms meer moeite dan een geheel nieuw plan ontwerpen.
do, 10/12/2006 - 20:36 Permalink
Traveller

Hey Ralphy,

Hoewel ik het argument van inhoudsdeskundige BJN volstrekt begrijp, kan ik me ook goed voorstellen dat jij je net niet helemaal fijn voelt in de huidige situatie. Vraag voor jou lijkt te zijn of je eventuele additionele kosten die de overstap met zich meebrengt kunt en wilt dragen. Ik ben persoonlijk tijdens een serie(tje) operaties wel van chirurg gewisseld, en was volkomen bereid en in staat om alle extra's die daar (zowel wat betreft inspanning als financien als tijd en emoties betreft) voor mijn verantwoording te nemen. Gelukkig vond ik ook een chirurg die dat was. Dus wie weet is het de moeite om een afspraak bij een andere orthodontist te maken en zo te onderzoeken:
1. wat precies de consequenties in termen van tijd, geld en kwaliteit voor jou en voor de behandelend (en toekomstig behandelend) orthodontist zouden zijn;
2. of jij en toekomstig behandelend orthodontist deze consequenties kunnen en willen dragen;
3. welke informatie je bij overstap van je dan oude orthodontist mee zou moeten nemen.
Het zal niet makkelijk zijn, maar aan de andere kant: nu je na al die jaren de stap gezet hebt die voor jou heel belangrijk is, is het denk ik ook zeker de moeite om dat op een manier te doen die bij jou past. Als je de overstap gaat wagen, zoek dan wel even door totdat je een orthodontist hebt waarbij je je helemaal op je gemakt voelt. Als ik het zo lees is het overstappen namelijk wel een heksentoer die je maximaal 1 keer uit wilt halen.

Heel veel succes en laat je even weten hoe het gaat?

Traveller
vr, 10/13/2006 - 08:45 Permalink