Overbeet verhelpen zonder beugel ?

Author:
anitatje1005
Posted:
ma, 10/20/2008 - 16:35
Hoi hoi,

Heb toen ik 12 was een blokjesbeugel gehad + activator.
Deed de activator uiteraard nooit in zat met school, werk, eten drinken.
De enigste optie was nog een buitenboordbeugel wat ik al helemaal niet zag
zitten en heb het opgegeven.
Nu zit ik nog steeds met een overbeet waar ik me heel erg aan stoor.
Nou zie ik overal vanalles staan, kronen, cosmetische ingrepen e.d.
Maar kunnen ze hiermee ook een overbeet verhelpen of kan dit echt
alleen met een beugel ?
Ik loop al heel erg lang met deze vraag maar niemand kan mij hierop
een antwoord geven, ik hoop u wel.
Alvast bedankt !!
Nicci89

Hallo,

Ik heb ook een overbeet (1,4cm) en ben net het traject ingewandeld. Mij is 2 weken geleden verteld dat ik een kaakoperatie (osteotomie) kan laten doen. Dit zal inhouden dat ze 2 tanden op gelijke hoogte gaan trekken, mijn gehemelte open gaan maken en daar een stuk bot tussenuit halen. Als dat gedaan is maken ze tussen mijn neus en mijn tanden kapot zodat ze mijn kaak naar achter kunnen duwen. Daarna zullen ze mijn kaken (door middel van een boven en onderbeugel) vastzetten voor een paar weken. Je moet dus rekenen op 3 weken je mond houden en prakjes voedsel eten. Na de operatie ben je schijnbaar erg opgezwollen.

Dit hele traject begint net voor mij dus ik weet er ook nog niet zo veel vanaf. Ik ben gisteren nog bij de tandarts geweest die mij vertelde dat dit nog de enigste optie is. Ik zal wel eerst een jaar een plaatjesbeugel moeten zodat eerst mijn tanden recht gaan staan. Ook is mijn tong gewent dat als ik slik, hij zich tussen mijn ondertanden en gehemelte naar voren duwt. Dit moet hij ook eerst afleren voordat ik de operatie ga doen.

Ik heb aanstaande donderdag mijn eerste afspraak bij de kaakchirurg. Ik zal jullie (als jullie dat fijn vinden) op de hoogte houden wat hij verteld en hoe dit hele traject verder gaat lopen.

De tandarts heeft me wel gewaarschuwd. Je moet echt sterk in je schoenen staan als je hieraan begint! Je gezicht veranderd namelijk zodanig, dat niemand je schijnbaar meer herkend. Ook is het niet niks om 6 weken thuis te zitten en afhankelijk te zijn van anderen. Je raakt dus ook in een isolement als je 6 weken niet meer buiten komt!

Denk er dus eerst goed over na wat je wilt doen en of je dit er allemaal voor over hebt!

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal hebben en misschien kunnen we elkaar helpen met informatie delen!

Groetjes,
Nicole
di, 10/28/2008 - 09:59 Permalink
BJN

De tandarts heeft me wel gewaarschuwd. Je moet echt sterk in je schoenen staan als je hieraan begint! Je gezicht veranderd namelijk zodanig, dat niemand je schijnbaar meer herkend. Ook is het niet niks om 6 weken thuis te zitten en afhankelijk te zijn van anderen. Je raakt dus ook in een isolement als je 6 weken niet meer buiten komt!


Jammer dat je tandarts het blijkbaar zelf dus ook niet precies weet:
Je gezicht hoeft niet te veranderen, dat hangt van de operatietechniek af, en die wordt vooraf met je doorgenomen. Het is onzin dat het zo anders wordt en je niet wordt herkend!
Na de operatie ben je meestal na 1-2 weken alweer grotendeels hersteld. Je wangen zijn nog wat dik en soms verkleurd door de bloeduitstorting, maar de meeste personen pakken dan al de gewone dagelijkse handelingen op. Je hoeft echt niet thuis te blijven (mag wel natuurlijk ;-) ), velen gaan ook na 2 weken weer aan het werk.
Laat je goed voorlichten de diegenen die de behandeling uitvoeren! en laat je niet van de wijs brengen door goedbedoeld (maar onkundig) advies van anderen....
di, 10/28/2008 - 10:15 Permalink
Nicci89

Tja, ik hoop dat ik donderdag een soort foto kan vragen van hoe het er ongeveer uit gaat zien(misschien een beetje onrealistisch, maar wel wenselijk). Als dit mijn gezicht echt zo erg gaat veranderen, is dit wel een groot nadeel. Ik kan wel leven met hoe ik er nu uitzie, maar mijn tanden zijn echt verre van functioneel. Ik kan met mijn voorste 4 boventanden helemaal niks meer en heb er alleen maar pijn aan (mijn tandvlees daaromheen tenminste). Ik ga er ook van slissen en mijn onderlip raakt mijn boventanden aan.

Toch vraag ik me af of er niet meer nadelen aan zitten (afgezien van de ongevoelige lippen en wangen). Ik heb donderdag dus mijn eerste afspraak bij de kaakchirurg. ik ben al een aantal weken een vragenlijst op aan het stellen voor de kaakchirug om te stellen tijdens dit consult. Weten jullie nog een paar belangrijke vragen voor op mijn lijstje?

Groetjes,

Nicole
di, 10/28/2008 - 11:48 Permalink
Nicci89

Bij deze mijn vragenlijst voor aanstaande donderdag:

Hoelang duurt het proces en wanneer kan ik weer eten, praten en werken?

Heb ik de eerste 2/3 weken veel pijn? (ik heb een lage pijngrens!)

Welke pijn zal ik voornamelijk voelen en waar ligt deze pijn aan? (gehemelte, kaakkoppen, tanden?)

Krijg ik medicijnen mee naar huis en hoe moet ik deze toedienen als mijn mond op elkaar vast zit?

Krijg ik thuishulp voor bijvoorbeeld verschonen van infuus/sondevoeding?

Wat zijn de risico’s/ gevolgen als ik nog een ziekte hiernaast heb? (vitamine B12-tekort, soort van bloedarmoede)

Hoelang duurt het voordat mijn gehemelte weer volledig dicht is gegroeid en wat word er aan gedaan als deze open is?

Hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven?

Hoe krijg ik in de eerste paar thuis-dagen voedsel binnen?

Wanneer zal ik weer een beetje normaal voedsel kunnen eten en wanneer kan ik weer op volle kracht bijten?

Hoe zullen de standen van mijn kiezen veranderen en op welke plaats komen mijn snij-/hoektanden?

Bestaat de mogelijkheid om een soort digitale foto te maken waarop ik kan zien hoe erg mijn gelaat veranderd?

Zal mijn gezicht erg veranderen en zo ja, in welke mate?



Als jullie nog meer of betere vragen hebben wil ik ze graag weten. Dan kan ik ze meteen donderdag stellen.

Groetjes,
Nicole
di, 10/28/2008 - 15:07 Permalink
rixt

Hallo Nicole,

Ik heb je berichten hier net gelezen. Ik weet van dit onderwerp helemaal niets af, maar het lijkt me dat je een behoorlijk volledige vragenlijst hebt samengesteld tot nog toe. En mochten er na het gesprek van vanmiddag nog andere vragen bij je boven komen, dan kun je toch altijd nog even met ze bellen, lijkt me.

Ik wens je een heel goed gesprek toe, vanmiddag en ik hoop voor je dat je daarna een beslissing kunt nemen waar je helemaal achter staat.

Je laat, denk ik, vast nog wel horen hoe het verder gaat?
do, 10/30/2008 - 11:51 Permalink
Nicci89

Hallo,

Het was wel raar afgelopen donderdag!
Ik ben toen dus naar de kaakchirurg geweest. Hij vertelde me dat de tandartsen er alle 2 naast zaten. Hij raadde me aan om een beugel te nemen (krijg ik waarschijnlijk eind januari, begin februari :smt011 :smt010 ) en over 1 tot 2 jaar de operatie. Hij vertelde me toch maar niks te doen met de bovenkaak maar "simpelweg" de onderkaak naar voren te zetten omdat deze ook veel te klein is en dat mede de oorzaak is.

Het hele proces loopt nu eindelijk, maar toch moet ik nog tot na kerst wachten voordat ik de beugel krijg. Het zal dus nog allemaal lang gaan duren :smt011

Groetjes,

Nicole
ma, 11/03/2008 - 18:45 Permalink
Lindy321

Hoi Nicole!

Ik heb net als jij een overbeet en ben net aan het hele traject beugel en operatie begonnen. Sowieso moet je 6 à 18 maanden (hangt af van persoon tot persoon) vóór de operatie een blokjesbeugel dragen.
Het lijkt mij vrij standaard dat men bij een overbeet in eerste instantie de onderkaak naar voren plaatst. Ik mag van de kaakchirurg zelf nog kiezen of ik ook een osteotomie aan de bovenkaak laat uitvoeren waardoor men de bovenkaak naar achter kantelt. Dit zou dan enkel om estetische redenen gebeuren. Door de bovenkaak naar achteren te kantelen wordt nl. een "tandvleesglimlach" weggewerkt.
ma, 11/03/2008 - 22:10 Permalink