Overbeet laten corrigeren ... of niet?

Author:
Lindy321
Posted:
zo, 04/27/2008 - 01:33
Hoi,

Ik ben 26 jaar en heb net te horen gekregen dat ik een "overbeet" heb waardoor er ook een verkeerde druk op mijn tanden uitgeoefend wordt. Mijn tanden staan niet echt schuin, maar zouden zich hierdoor op termijn wel kunnen verplaatsen.
De enige mogelijkheden die men mij voorstelt, zijn; meer dan 2 jaar blokjes dragen of blokjes + kaakoperatie.
Dit is echter niet zo evident aangezien ik voor mijn beroep heel vaak in het openbaar voor een steeds wisselend publiek dien te spreken. Ik vraag me dan ook af of het wel de moeite is om met die ingrijpende behandelingen te beginnen. Mijn omgeving verzekert me dat er niks abnormaals te merken is aan m'n tanden... maar dat neemt uiteraard niet weg dat er wel iets mis is met m'n gebit.

Heeft er iemand ook diezelfde ervaring gehad en wat zouden jullie aanraden?
Anoya

Zijn witte slotjes ook geen optie voor je? Bij mij was namelijk ook niet veel te zien vanaf de buitenkant, maar van binnen zat er zóveel fout dat ik er wel wat aan moest laten doen. Als je de beugel eenmaal hebt vliegt de tijd om trouwens hoor. Ik realiseerde me laatst dat ik mijn beugel nu ook al 1,5 jaar heb. Het valt allemaal best mee, en de witte slotjes schijnen ook goed te bevallen (al heb ik zelf zilveren). Ik zou er zelf in ieder geval wel wat aan laten doen voordat het wel mis zou kunnen gaan.
zo, 04/27/2008 - 13:21 Permalink
Junior1986

Soms kun je een overbeet ook wat wegwerken met behulp van slotjes.
Doordat de kiezen anders in elkaar vallen gaat je onderkaak 'vanzelf' meer naar voren.

Ik vind dat er vaak veel te snel wordt doorverwezen naar de kaakchirurg. Ortho X stuurt mij naar de kaakchirurg en ortho Y kan het al heel mooi krijgen met slotjes.

Ik zou sowieso naar een 'echte' orthodontist gaan (met 4 jaar specialisatie). Die kunnen meer voor je betekenen.
ma, 04/28/2008 - 11:03 Permalink
Lindy321

Bedankt voor jullie reacties! Hoewel ik nog een second opinion zal vragen, overweeg ik toch sterk om witte blokjes te laten plaatsen. Het is idd (fysiek en mentaal) een drempel die je over moet, maar eenmaal je "vertrokken" bent, denk ik dat het al bij al wel zal meevallen.

Ik vroeg me enkel af of men bij jullie tanden getrokken heeft alvorens blokjes te plaatsen? Mijn orthodontiste spreekt erover om bovenaan aan beide zijden de derde tand (van het midden geteld) te trekken. Ik zie er evenwel tegenop om maandenlang met 2 zichtbaar gapende gaten rond te lopen.

Wanneer ik voor de 2 jaar blokjes zou kiezen (in plaats van de blokjes+operatie), zei de orthodontiste ook dat ik een "afvlakking van de bovenlip" zou krijgen omdat de bovenste rij tanden naar achter getrokken wordt. Ik weet echter niet precies wat ik me hierbij moet voorstellen en of die "afvlakking" een grote impact zal hebben op m'n gezicht.
za, 05/03/2008 - 01:18 Permalink
BJN

JIJ bent tevreden met je gebit, dan is er NU geen reden voor orthodontie.

Als je tanden niet scheef staan, en je hebt een overbeet waar JIJ geen last van hebt, is er GEEN reden om een (preventieve) behandeling uit te voeren. Het is onzin om elke afwijking van de norm op volwassen leeftijd te behandelen. Zeker als er kiezen uit moeten.

Als je tanden ooit schever gaan, of je gaat je toch storen aan de huidige stand, dan is het nog vroeg genoeg om een behandeling te starten. Maar misschien vertel je ons hier niet het hele verhaal?
za, 05/03/2008 - 07:31 Permalink
Lindy321

Hoi BJN,

Het klopt dat ik nu van de overbeet geen last heb. De orthodontiste voorspelt echter dat de overbeet me op lange termijn (zo'n 20-tal jaar) wel last zou kunnen bezorgen. Volgens haar zou de onderste rij tanden op termijn kunnen steunen in het gehemelte en zouden hierdoor de bovenste tanden misschien los kunnen komen. Ook zouden de tanden door de verkeerde druk steeds schuiner gaan staan.

Het is niet zeker dat deze problemen zich zullen voordoen, maar voor het geval dat wel zo zou zijn, lijkt het me mss beter de behandeling nu te doen in plaats van over pakweg 10 jaar. Op deze manier kan ik 10 extra jaren "genieten" van een correcte beet en rechte tanden..

Langs de andere kant is het voor een preventieve behandeling idd wel ingrijpend.
za, 05/03/2008 - 17:21 Permalink
Ariel

Hoi,

Ik ben 26 jaar en heb net te horen gekregen dat ik een "overbeet" heb waardoor er ook een verkeerde druk op mijn tanden uitgeoefend wordt. Mijn tanden staan niet echt schuin, maar zouden zich hierdoor op termijn wel kunnen verplaatsen.
De enige mogelijkheden die men mij voorstelt, zijn; meer dan 2 jaar blokjes dragen of blokjes + kaakoperatie.
Dit is echter niet zo evident aangezien ik voor mijn beroep heel vaak in het openbaar voor een steeds wisselend publiek dien te spreken. Ik vraag me dan ook af of het wel de moeite is om met die ingrijpende behandelingen te beginnen. Mijn omgeving verzekert me dat er niks abnormaals te merken is aan m'n tanden... maar dat neemt uiteraard niet weg dat er wel iets mis is met m'n gebit.

Heeft er iemand ook diezelfde ervaring gehad en wat zouden jullie aanraden?



Hoi, ik heb net hetzelfde probleem, mijn onderkaak staat te ver naar achter en daardoor heb ik ook een overbeet met een verkeerde druk op mijn tanden, dit al sinds ik klein ben maar mijn ouders hebben hier nooit iets aan laten doen. Nu ben ik 37 jaar en ben gestart met kaakoperatie en orthodontie. Ze hebben eerst mijn bovenkaak 1 cm breder gemaakt met een expansie (operatief en geen lachertje) en nu moet ik twee jaar een beugel dragen, daarna wordt de onderkaak naar voor gebracht en mijn kin naar achter. Bij mij heeft ook nooit iemand iets gemerkt maar ik heb enorme slijtage op mijn tanden door die verkeerde beet en nu kon ik er nog iets aan laten doen, binnen tien jaar niet meer, dan was de enige optie een gebit. Kronen of implantaten zouden ook niet helpen omdat dan het probleem met de kaak niet zou worden opgelost en het ook enorm veel geld kost. die slijtage is pas zichtbaar geworden de laatste 5 jaar omdat ik nu ouder geworden ben.
Ik ben nu een half jaar bezig en heb nog steeds een spleet van 4mm tussen mijn twee groten tanden bovenaan, dit was eerst 1cm. De beugel moet nu de tanden terug naar elkaar toebrengen en het eindresultaat is dan dat ik een bredere tandenboog krijg bovenaan. Dit is al goed te zien. Ook zijn te tanden terug mooi op hun plaats gebracht (stonden naar binnen). Het is enkel geen zicht, die spleet tussen mijn tanden, echt verschrikkelijk, maar ik denk altijd maar aan het eindresultaat.
Je moet er wel goed over nadenken en er echt 100 procent achter staan want het is best wel een ingrijpende behandeling. Na de eerste operatie is mijn gezicht toch wel een aantal weken gezwollen geweest, in het begin heel erg zelfs. Daarna is het zeer moeilijk om te eten, nu ook nog met de blokjes. Als je al wat ouder bent heb je blijkbaar meer last van de blokjes, zo hebben ze me gezegd.
Ik moet nu om de zes weken naar de orthodont tot dat alle tanden terug mooi op hun plaats staan en dan moet ik terug naar de kaakchirurg, foto's nemen van onderkaak, ingreep bespreken en dan zou alles in orde komen.
Ik zou het je wel aanraden maar je moet er wel goed over nadenken of je het er allemaal voor over hebt...
veel succes!!

Linda
wo, 05/06/2009 - 17:55 Permalink
Anoya

Grappig, ik herkende het verhaal, maar zie nu ook dat ik hier vorig jaar al op heb gereageerd.

Bij mij werd er, voor de behandeling, ook voorgesteld dat ik een orthodontische behandeling én een kaakoperatie zou moeten ondergaan. Uiteindelijk is de beugel er al een hele tijd uit en is de kaakoperatie voorlopig van de baan. Enkel de afstand tussen m'n kiezen is eigenlijk nog te groot, maar niemand kan me duidelijk vertellen of daar nou een operatie voor nodig is of niet. Ze kunnen me ook niet vertellen of het beter zou kunnen worden na de operatie, dus voorlopig wil ik hem niet als het niet écht nodig is.

Nou moest ik trouwens sowieso een beugel vanwege mijn bijzonder diepe beet, dwangbeet en overbeet (zo zei m'n ortho het tenminste), maar ook eigenlijk om mijn knars- en klemproblemen proberen op te lossen. Het laatste is niet zo heel goed gelukt, aangezien ik dat nog steeds doe (maar wel in iets mindere mate, maar waarschijnlijk door mijn fysiotherapie), maar de stand van m'n tanden/kaken is echt stukken beter geworden!

Inmiddels zijn we een jaar verder na je bericht. Wat heb je besloten? :)
wo, 05/06/2009 - 19:54 Permalink
Lindy321

Inderdaad, inmiddels zijn we weer een jaartje verder :-)

Sinds eind oktober 2008 zijn er bij mij witte slotjes geplaatst. In het najaar zal waarschijnlijk de operatie doorgaan waarbij m'n onderkaak naar voren zal verplaatst worden. Een kaakverbreding moet ik niet ondergaan. Na de operatie zal ik nog een zestal maanden slotjes moeten dragen zodat op het einde van de rit m'n beugelperiode +/- 1,5 jaar zal geduurd hebben.

Vooraleer tot m'n beslissing over te gaan, heb ik een second opinion ingewonnen bij een andere orthodontist. Die beweerde dat hij m'n beet kon verbeteren, zonder operatie en zonder het trekken van tanden, met het dragen damonslotjes gedurende 2 jaar.
Omdat die orthodontist maar net begonnen was met het werken met damonslotjes, omdat ik toch wel een sterke occlusie heb en omdat ik niet het risico wil lopen dat men me na 2 jaar zegt dat de beet toch niet goed komt, heb ik geopteerd voor de kaakoperatie. Ik heb dan ook een gesprek gehad met de chirurg en had er een goed gevoel bij.

Maar het is idd zo dat je er gemotiveerd aan moet beginnen en er echt 100% moet achter staan!

Momenteel heb ik zeker nog geen spijt van m'n keuze, maar we zullen nog moeten afwachten hoe de operatie zelf zal verlopen!

Veel succes nog aan al wie bezig is of nog moet beginnen aan de beugel-tocht!
wo, 05/06/2009 - 20:39 Permalink