Orthotropics en myofunctionele therapie

Author:
JK12
Posted:
do, 06/28/2018 - 22:52
Graag wil ik orthotropics en myofunctionele therapie onder de aandacht brengen.

Orthotropics is een vorm van orthodontie waarbij de tanden niet aan het gezicht hoeven aan te passen (met bv extracties, beugels), maar de groei van het gezicht geoptimaliseerd wordt zodat er ruimte is voor alle tanden en door correcte houdingen van tong en kaak een lichte druk uitgeoefend wordt die de tanden recht zet. Daarnaast zorgt verbeterd spiergebruik (meer kauwen, meer hard voedsel) voor goed ontwikkelde spieren en een mooie strakke kaak en gecontourde wangen. De kaak groeit naar voren ipv naar beneden en de bogen zijn breed, wat een mooier aangezicht geeft. Er worden wel apparaten gebruikt om de juiste houdingen te leren en de bogen te verbreden (soms), maar geen beugels om de tanden recht te zetten. Myofunctionele therapie focust zich puur op de juiste mondgewoontes.

Hier wat links:
https://www.youtube.com/user/Orthotropics/videos

https://www.youtube.com/watch?v=TY3bIMRKil8

https://orthotropics.com/

www.myobrace.com/nl

https://www.honorfranklin.com/myofunctional-gallery.html

Er zijn nu nog maar heel weinig orthropische orthodontisten. Ik hoop dat dat er in de toekomst een stuk meer worden! Sterker nog, dat dit de standaard wordt! Dat zou mooi zijn. Een holistische en bij voorkeur ook preventieve vorm van orthodontie die niet alleen let op de stand van de tanden, maar ook de vorm van het gezicht, functionele problemen en waarbij er geen terugverschuiving van de tanden is zoals na een beugel.

Ik hoop dat de orthodontisten hier met een open mind naar willen kijken. :)
vV

Als antwoord op door JK12

heeft wellicht niet zozeer met "'aandurven"" te maken. Heb je zelf je eigen links wel goed bekenen eigenlijk?
Wat ik zie is toepassing bij kinderen, maar dat gebeurt ook al bij ""klassieke "' orthodontie.

Verder kom ik de nodige gebakken lucht tegen (gecombineerd met klassieke beugels, dus welk deel van het resultaat wil je toedichten aan het een, en welk aan het ander?)
al met al geen bewijzen met casussen. Ik vind het allemaal magertjes...Wellicht kan de orthodontist die hier wel eens langskomt zijn licht erop schijnen.
di, 07/03/2018 - 12:45 Permalink
MVlogo

Orthodontisten verwijzen voor myofunctionele therapie naar logopedisten.
Als logopedist kan ik met metingen en foto's aantonen dat de therapie werkt. Vandaag zag ik nog de 10jarig kind waarbij na 4 maanden myofunctionele therapie en inzet myobrace k1 de open beet begint te sluiten en de onderkaak meer naar voren groeit.
wo, 12/18/2019 - 22:47 Permalink