Orthodontist heeft foutieve behandeling gekozen

Author:
ThijsSchade
Posted:
di, 02/07/2023 - 11:18
Goedendag,

Mijn probleem is het volgende:
Mijn dochter heeft nu 4 jaar een beugel. Recent is door de tandarts aan de bel getrokken dat de voortgang van de behandeling niet goed zou gaan. We hebben een second opinion bij een andere orthodontist gedaan en het blijkt dat de huidige behandeling van mijn dochter verkeerd is. Haar onderkaak zou eerst operatief verruimt moeten oom vervolgens de tanden recht te zetten. De huidige orthodontist heeft dit nooit gezien en is al 4 jaar bezig de tanden recht te krijgen. Volgende maand gaan we voor een gesprek bij de kaakchirurg. Als hieruit blijkt dat de huidige orthodontist dit had moeten zien en daarmee dus een foutieve behandeling heeft ingezet, met als gevolg dat de 4 jaar beugel voor niets zijn. Mijn dochter eerst geopereerd moet worden en dan weer opnieuw een jarenlang traject met beugel met ingaan. Ze wordt volgend jaar 18 en komen de vergoedingen te vervallen.

Hebben we enig grond om de toekomstige kosten bij de huidige orthodontist te verhalen?
ThijsSchade

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Het overleg met de huidige behandelaar loopt op niets uit, die vindt ze het goed heeft gedaan. Op verzoek van de tandarts hebben we een second opinion laten die, deze orthodontist geeft aan dat de afgelopen 4 jaar voor niets waren omdat het probleem niet in de tanden zat maar in de kaak. Het probleem gaat zich dus weer voordoen binnen afzienbare tijd. Als ook de kaakchirurg aangeeft dat de kaak eerst moest worden aangepakt en dat de huidige orthodontist dit had moeten zien, willen we wel iets daar aan doen.
Wij komen nu voor aanzienlijke kosten te staan, die voorkomen hadden kunnen worden als de huidige orthodontist de juiste behandeling had gekozen. Ik had het nog ok gevonden als ze haar 'fout' had toegegeven en samen een behandelplan hadden opgesteld. Maar zij probeert uit alle macht de tanden enigszins ok te hebben en dan te stoppen met behandeling.
do, 02/09/2023 - 12:14 Permalink
cor2024

Bij ons heeft een tandarts voor orthodontie een verkeerde beugel gebruikt, waardoor mijn dochter inmiddels een kaakoperatie heeft gehad.
Zijn nu bezig om aansprakelijkheid te bekijken. @thijsschade : Wat is de status bij jullie?
Wat maakt het overigens uit of het een orthodontist of een tandarts voor orthodontie is. Iemand moet zijn werk toch goed doen en als diegene de competentie niet heeft, daar eerlijk over zijn en doorverwijzen
wo, 01/03/2024 - 19:19 Permalink