Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Orthodontie in relatie tot kroon | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
Orthodontie in relatie tot kroon
Fordje55
Offline
Laatst gezien: 9 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 09/28/2019 - 08:20
door Fordje55 za, 09/28/2019 - 09:09
#1

Sedert mijn jeugd heb ik een lelijke kroon. De laatste jaren ging deze scheef staan en het aanzien van het gebit werd bepaald door die kroon. Na overleg met orthodontist en tandarts besloten tot een beugel en daarna een nieuwe kroon. 2,5 jaar gebeugeld en 2 weken geleden een nieuwe kroon. Advies was , eerst beugelen, en dan een kroon.

Resultaat vind ik echter tegenvallen na al die tijd. Het hele gebit is recht en netjes en het lijkt erop of de kroon op mijn tanden ligt.
De oude kroon was te groot (breed) , te wit en 25 jaar oud, aldus Ortho. Nieuw materiaal van de kroon zou een mooi en natuurlijker resultaat geven.

De nieuwe kroon is nog te breed vind ik zelf: tandarts gaf aan dit te kunnen bijslijpen. Hierdoor ontstaat echter wel weer een klein spleetje tussen mijn tanden. Verder is de tand boller tov de andere tanden.

De oude tand is door de ortho bewust naar voren gezet, op verzoek van de tandarts, omdat er aan de achterkant te weinig ruimte was voor het plaatsen van een kroon.
De tandtechniker gaf aan dat hij niets tegen het bolle van de tand kon doen, omdat ..............? Was een technisch verhaaltje. Ik meen dat dit te maken had, dat te tand anders te zeer naar voren stak.

Doordat de voorkant van de kroon niet te dik mocht zijn, was het ook weer lastiger een goede kleur te bepalen. Verder heb ik het idee dat de oude tand ( waar een zwart randje om heen zit, niet te verwarren met het randje van het tandvlees) doorschijnt, waardoor de bovenkant van de tand grijziger is dan de rest van de tand.

Ik heb hiertoe een aantal vragen.

1. Was het niet logisch geweest de kroon te vervangen ten tijde van het beugelen? De kroon had dan makkelijker in het verlengde van de overige tanden recht geplaatst kunnen worden.
2. Klopt mijn aanname dat als de tandtechniker gewoon een dikke, brede tand over de hele lengte, en dus niet te bol, de kleur minder doorschijnend was.
3. De kroon zit nu 2 weken, kan deze nog aangepast worden. Bijv minder bol, andere kleur, etc. Of moet dan de hele kroon er weer uit en een nieuwe.
4. Nog andere tips ?

Wat nog er bij kwam, was dat ik vorige week, na 2,5 jaar te horen kreeg dat er geen ruimte was voor een spalkje. Ik moest een nachtbeugel dragen. Mijn tandarts had ruimte in de kroon gemaakt voor een spalkje. Had achteraf dus helemaal niet gehoeven.
Toch bijzonder dat je er 2,5 jaar rondloopt en dat er dan aan het einde van de behandeling te horen krijgt dat een spalkje niet past.
Volgende week terug voor controle.

Ben benieuwd naar uw reactie.
Dank alvast.