Orthodontie praktijk / bemensing

Author:
Ralphy
Posted:
di, 09/12/2006 - 14:54
Hallo allemaal,

Sinds 3 maanden heb ik een beugel. Ik heb een lastig gebit, ben begin 30, en uiteindelijk heb ik besloten om een beugel te nemen. De resultaten tot nu toe, voor mijn boventanden, zijn hoopgevend. De hoektanden zijn netjes gedraaid en alles staat al aardig in een boog.

Voor de liefhebbers, dit was dag 1, dus helemaal aan het begin. Aan de bovenkant staan de hoektanden gedraaid en naar buiten, snijtanden scheef en onderkant voortanden tegen elkaar aan. Aan de onderkant staan de 4 middelste tanden helemaal over elkaar heen en de 2 hoektanden helemaal scheef naar binnen gedraaid.
http://www.jonkers.net/audio/tand.jpg

Vandaag zijn ook slotjes geplaatst op mijn ondertanden. Daarnaast zijn aan de bovenkant de normale elastiekjes vervangen door een elastiek aan elkaar om het ontstane spleetje tussen mijn voortanden weer recht te trekken. Dat was overigens bijzonder pijnlijk (net als iedere maand overigens).

Maar mijn vraag gaat over het volgende. Ik zit bij een orthodontist in het midden van het land, doorgestuurd via mijn tandarts. Het is een praktijk met 1 orthodontist en wel 10 assistentes. Allemaal erg aardig. Er zijn 5 of 6 behandelstoelen waarop steeds een hele groep geholpen wordt. Behoorlijke ortho-fabriek, lijkt het.

De ortho zelf heb ik tijdens de intake gesproken en 1 maal kort tijdens een maandelijkse elastiekjes-sessie. Verder niet. Dit betekent dat de assistentes dus iedere maand bepalen welke draad erin komt en of ik nu aan de veertjes of elastiekjes moet etc. Ook mijn slotjes aan de onderkant zijn vandaag geplaats door een assistente. De ortho zou weer in beeld komen tijdens de laatste fase, waarbij tanden ook verticaal verschoven kunnen worden (oid), iets dat de normale assistentes niet mogen, werd mij verteld.

Nu vraag ik mij af of dit gebruikelijk is. Ik heb geen klachten, dat is het niet, maar het verbaast me enigzinds dat ik de ortho niet steeds / vaker zelf spreek. Toen ik vanochtend een nieuwe afspraak voor over een maand heb gemaakt, heb ik ook een afspraak met de ortho zelf gemaakt (voor eind van deze maand) om ook nog eens van hem te horen dat het allemaal goed gaat. Vind ik toch wel vertrouwenwekkend als ik hem zelf ook spreek. De keer dat hij namelijk meekeek tijdens de maandelijkse sessie vond ik dat erg prettig.

Nogmaals, geen klachten, maar meer vanuit interesse of dit vaker voorkomt. Edit: toevoeging, eigelijk ook vanuit de vrees/vraag of 'het allemaal wel goed gebeurt'.

Ralph
pippi

hoi Ralph,

toevallig in amersfoort?? daar zit ik ook namelijk, en zo gaat het bij mij ook hoor, ze hebben preventie assistentes denk dat die meiden er ook wel vanaf weten en 1 of andere curcus hebben gehad? Hoop ik althans.. hihi.. Maar ik zie de orthodontist ook vaak maar heel even en hun doen het werk, en soms zie ik m helemaal niet...

groetjes Pipi
di, 09/12/2006 - 21:58 Permalink
ingridtjuh

Bij mijn orthodontist gaat het wel anders
eerst word gewoon de draad eruit gehaald door een assistente
dan moet ik wachten tot de ortho komt en die kijkt en verbuigt soms dingen aan de nieuwe draad en dan roept hij een assistente en zegt wat codes over de draad ofzo die ik dus niet begrijp :P
en dan doet een assistente de draad erin
dus ik spreek de ortho zowiezo elke keer
vorige keer was hij er zelf niet maar toen kwam er een invaller
maar ik denk (en hoop voor jullie) dat de assistentes er veel van af weten bij jullie anders is het wel vreemd :-?
wo, 11/22/2006 - 16:19 Permalink
Newtan

Hallo Ralph

Ik kijk wel eens met mijn dochter mee. Als de assistentes beginnen, kijken ze eerst op het behandelplan (voorop de map meestal) en dan weten ze welk piefje er aan de beurt is. Soms wordt de orthodontist erbij gehaald. Maar meestal ziet die je maar eens in de 3 tot 6 maanden, schat ik.
Ik heb begrepen dat het ook afhankelijk is van het niveau van de assistenten. Beginners worden wat vaker gecontroleerd.
wo, 11/22/2006 - 16:57 Permalink