1 post / 0 nieuw
Opnieuw een beugel of het accepteren?
door HvdJ wo, 06/12/2019 - 21:43
#1

Ik ben al van mijn beugel af sinds mijn 14e/15e. Inmiddels ben ik 27. Ik lette vroeger nooit zoveel op mijn gebit. Ik vond het altijd wel best hoe het was. Echter, sinds mijn twintiger jaren ben ik er meer bewust van geworden. Dit is voornamelijk gekomen door het laten trekken van mijn verstandskiezen, wat niet zo goed ging. Sindsdien ben ik mij bewuster geworden van mijn tanden. Vanaf dat moment zag ik dat mijn kiezen eigenlijk helemaal niet zo recht staan. Ze staan naar binnen, zowel boven als onder. Ik heb niet zoals heel veel mensen een mooie boog met tanden. Na mijn voorste tanden duiken mijn kiezen gelijk de diepte in. Daarnaast hebben mijn verstandskiezen aan één kant mijn kiezen een beetje omgeduwd, waardoor ik nu 2 kiezen heb die een beetje gekanteld zijn. Andere mensen zien dit niet aan mij tenzij ik het ze vertel en het ze vervolgens laat zien. Dan hebben ze vaak zoiets van 'ah ja, je kiezen staan wel een beetje naar binnen ja'. Kortom, ik heb er zelf het meeste last van. Daarnaast vind ik mijn ondertanden niet mooi. De twee middelste staan een heel klein beetje naar voren en dat stoort me zó erg dat ik er oprecht een beetje gefrustreerd over ben. Ik ben heel perfectionistisch en ik vind een mooi gebit echt zo belangrijk. Ben soms echt een beetje jaloers als ik mensen tegenkom die echt een mooi recht gebit hebben, ik vind namelijk dat ik dat niet heb.

Ik ben 2 weken geleden langs de ortho geweest om even na te vragen wat ik kan doen omdat ik het zo erg vind. De oplossing is een slotjesbeugel voor 15-20 maanden (anderhalf jaar dus) en daarna levenslang een doorzichtige retainer voor boven en onder (eerst voor elke nacht en na een paar jaar hopelijk een paar nachten per week). Anderhalf jaar beugelen is niet het grootste probleem (ja, is vervelend, ik heb gewoon een vriend en een slotjesbeugel is niet heel aantrekkelijk haha). Het traject daarna is voor mij een probleem. Ik weet niet of ik wel elke nacht een retainer in wil doen. Daarnaast zal zo'n retainer altijd een blok aan je been zijn. Wat nou als hij kapot gaat of kwijtraakt of ik vergeet hem mee te nemen? Ik wil niet elke keer die zorgen hebben dat mijn tanden weer teruggaan naar hun oude stand. Snap dat dat niet na 1 nachtje gebeurt, maar toch. En ik ben ook bang dat ik spijt ga krijgen dat ik ooit voor zo'n retainer gekozen heb, dat ik na een paar maanden of jaren denk laat maar te zitten te veel gedoe en dat alles dan weer teruggaat.

Daarnaast ben ik bang om te sleutelen aan iets wat gewoon functioneert. Ik heb geen klachten, nog nooit een gaatje gehad, al mijn tanden leven nog haha. Daarnaast staat het ook niet schots en scheef. Andere mensen zullen het niet aan mij zien, maar ik zie het wel aan mezelf en ik ben een perfectionist dus daarom is het niet naar mijn wens. Ik ben bang dat als ik er wat aan ga doen en wel iets met mijn gebit gaat gebeuren omdat je er natuurlijk weer opnieuw druk op gaat zetten en de boel vervolgens in zijn stand probeert te forceren met een retainer.

Ik heb het erover gehad met mijn zus en vriend. Kwam er eigenlijk op neer dat zij dit niet aan mij zien en zo lang het allemaal functioneert en ik geen klachten heb ze het afraden om er iets aan te laten doen. Maar vervolgens zit ik wel al die tijd al met vervelende gevoelens. De ortho vond het echter wel goed dat ik kwam om er wat aan te laten doen, maar ik ben uiteraard zijn salaris en ik weet niet hoe objectief hij is. Zijn advies is om het te doen want het is mooier.

Heeft iemand enige input over wat ik het beste kan doen? Ik ben al zo lang in dubio. Ben echt bang dat als ik het niet doe dat ik het dan nooit ga kunnen accepteren en het altijd een irritatiefactor blijft.

HvdJ
Offline
Laatst gezien: 1 week 6 dagen geleden
Geregistreerd: 06/12/2019 - 21:15