Opnieuw een beugel door uitgroeiende kiezen

Author:
Charissa_14
Posted:
ma, 02/14/2022 - 13:24
Voordat ik mijn vraag stel moet ik eerst wat achtergrond informatie geven.

Het begon toen ik jong was. Ik had aan de linker en de rechterkant van mijn gebit 2 melkkiezen zitten waar geen kiezen door kwamen. Er is mijn toen (en altijd) verteld dat dat geen probleem zou zijn, zolang de melkkiezen gezond bleven konden ze blijven zitten.

Toen ik een jaar of 11/12 was heb ik een beugel gekregen en de melkkiezen zijn toen blijven zitten.

Toen ik 15 was en inmiddels geen beugel meer had zat er een in de rechter melkkies een gat tot de wortel. Mijn tandarts heeft toen de rechter melkkies eruit getrokken. Mijn tandarts heeft toen gezegd dat ik het gat zou kunnen opvullen voor een implantaat, maar aangezien je het gat toch niet zag als ik praten of er verder geen last van had heb ik besloten om het gewoon een gat te laten.

Over de jaren heen ben ik natuurlijk gewoon jaarlijks naar de tandarts gegaan, mijn tandartsen wisten allemaal van mijn melkkies en het gat. Nooit is er mij verteld wat eventueel de gevolgen konden zijn als ik mijn melkkies en het gat zouden blijven zitten.

Nu ben ik 23 en ben ik afgelopen vrijdag voor controle naar de tandarts geweest. Mijn tandarts vertelde mij toen dat mijn tanden die boven het gat en de melktand staan zijn gaan uitgroeien dus langer zijn dan al mijn andere tanden, en dat de tanden die naast het gat staan scheef zijn gaan staan en als ik hier niks aan doe het op latere leeftijd erge gevolgen kan hebben voor mijn gebit.

Nu was volgens mijn tandarts de enige optie opnieuw een beugel, boven en onder. Onder om de tanden die naast de gatten staan naar voren te trekken zodat de gatten weggaan (want mijn linker melktand moet er ook uitgetrokken worden). Voor boven om de tanden die zijn gaan uitgroeien weer terug te zetten op hun plek. Ik moet zeggen dat ik redelijk in shock was en totaal niet zit te wachten op nog een keer een beugel op me 23ste. En ik ben ook redelijk geïrriteerd dat ze hier nu pas mee komen en niet eerder hebben besloten bij bijvoorbeeld mijn eerste beugel of bij het trekken van mijn rechter melkkies. Dat ze het op ze minst vermeld hadden wat er kon gebeuren als ik de melkkies en het gat zou laten zitten.

Ik heb meerdere optie snel besproken met mijn tandarts maar volgens hem is een beugel de enige optie, maar ik moet zeggen dat ik niet meer zo veel vertrouwen heb ik de tandartspraktijk waar ik zit na al die jaren.

Mijn vraag is dus ook: Is een beugel echt de enige optie? & als ik er voor zou kiezen om het niet te doen hoe erg zijn de gevolgen dan en wat kan er gebeuren?
Tandarts_Richa…

Ik leg het meestal zo uit:
Als je een huis bouwt met speelkaarten en je trekt er een uit...wat gebeurt er dan.. Het huis valt om. Nu zijn de tanden en kiezen steviger in de kaak. Maar in principe gebeurt hetzelfde. Tanden en kiezen zoeken elkaar op voor steun dus als er een wegvalt schuift alles met wat u beschrijft als gevolg. Dit verhaal herhaal ik meerdere keren per dag. Met als reactie: ik heb er geen last van . Ik zie wel. Het is toch niet zichtbaar, etc. Toen de melkkies getrokken werd is u de optie gegeven om een implantaat te plaatsen. Kunt u zich herinneren waarom hij die mogelijkheid heeft geadviseerd. Vaak worden de melkkiezen , zo lang mogelijk in de mond gelaten met het advies dat als zij verloren raken ze te vervangen. Kunt u, of uw ouders, zich herinneren of dat ook vermeld is bij de beugel behandeling. Allemaal achteraf gepraat. Wat nu: Dat hangt af van hoeveel de boven kiezen gezakt zijn. 1: alsnog een implantaat met inslijpen v d boven kies. Eventueel een kroon op de ingeslepen kies. 2: Toen is niet besloten om de melkkiezen te trekken en de gaten orthodontisch te sluiten. Dat is niet altijd mogelijk. Nu alsnog de boven kiezen intruderen ( omhoog duwen) en onder li/re de gaten sluiten door de kiezen op te schuiven laat u goed door een orthodontist adviseren. 3: het verder uitzakken tegengaan door het plaatsen v e uitneembare frame prothese, ( niet zo lekker en niet zo sexy voor een jong iemand), en het uitgezakte accepteren. 4: Als de buurelementen v d gaten gevuld zijn een brug. Allemaal afhankelijk van hoeveel de kiezen verschoven zijn. Opties zat maar afhankelijk van. Dat moet in de mond beoordeeld worden.
ma, 02/14/2022 - 20:00 Permalink
Charissa_14

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor u reactie!

Mij is toen inderdaad geadviseerd om een implantaat te plaatsen om het gat op te vullen. Waarom dat beter zou zijn en wat de gevolgen waren als ik het niet deed is mij toen niet verteld en bij latere controle afspraken heeft mijn tandarts er verder ook niks meer over gezegd. Bij mijn eerste beugel heeft mijn tandarts het ook nooit vermeld. Het is zeker veel achteraf gepraat helaas.

Zou het ook mogelijk zijn om alleen onder een beugel te nemen zodat die gaten worden opgevuld en dat eventueel de boven kiezen dan worden ingeslepen zodat het weer netjes op elkaar past? Ik zal het allemaal goed bespreken met mijn orthodontist en mij laten adviseren.

Heel erg bedankt voor de vele opties die u voor mij heeft opgeschreven, ik stel het erg op prijs!
wo, 02/16/2022 - 12:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Een auto heeft vierbanden...is het ook mogelijk om maar eerst een band te vervangen. Uw gebit is een interactief geheel. Laat uw orthodontist u adviseren...De Deskundige. Voordeel van een implantaat ten opzichte van een brug is dat als de buurelementen, die als pijler voor de brug moeten dien, gaaf zijn er niet geslepen hoeft te worden.
wo, 02/16/2022 - 21:25 Permalink