Oplossing ontbrekende laterale snijtand

Author:
Velazde
Posted:
wo, 06/05/2019 - 21:37
Hallo allemaal,

Graag vraag ik jullie naar jullie mening voor de beste oplossing voor mijn gebit. Ik ben 40 jaar en een van mijn laterale snijtanden is een melktand, die ik op het punt sta te verliezen (volwassen tand ontbreekt). De andere laterale snijtand is een kegeltand. Ik heb een overbeet en overjet aan mijn bovengebit. Mijn bovenkaak is smal en heb een kruisbeet ter hoogte van de kiezen tegenovergesteld aan die van de melktand. Daarnaast heb ik een gummysmile.

Inmiddels heb ik een orthodontist, tandarts bijzondere tandheelkunde, implantoloog en kaakchirurg gesproken. De meesten zijn het erover eens dat trekken van de laterale snijtanden, gevolgd door het naar elkaar toe trekken van het bovengebit geen fraaie oplossing biedt, vanwege de prominente (wortels van de) hoektanden. De meest gewenste oplossing tot nu toe is het vergroten van de ruimte tussen de hoektanden en voorste snijtanden, gevolgd door een implantaat op de plaats van de melktand en vergroting van de kegeltand.

Probleem hierbij is, dat de overbeet en overjet van mijn voorste snijtanden hierbij verergerd zal worden. Het trekken van een kies aan beide zijden biedt blijkbaar geen oplossing hiervoor, aangezien mijn profiel, dat nu recht is, ter hoogte van de bovenkaak naar binnen zal gaan staan.

Mogelijke oplossing hiervoor is een operatie om mijn onderkaak naar voren te brengen. Uiteraard verkleint dit de overbeet, maar de overjet is hiermee niet opgelost. Daarnaast ben ik wat huiverig voor zo'n operatie, omdat volgens de chirurg 40% kans bestaat op het permanent beschadigen van de zenuw, waardoor lip of kin blijvend gevoelloos wordt (ik speel dwarsfluit). Al met al vind ik het een risicovolle ingreep voor een niet zo fantastisch resultaat.

Helaas zijn er volgens orthodontist geen andere oplossingen. Mijn logica zegt, dat wellicht door het opheffen van de kruisbeet er toch wat ruimte gewonnen kan worden, waardoor de overbeet/overjet binnen de perken gehouden kan worden. Maar de ortho zegt dat dit weinig zal uitmaken. Wat denken jullie?

Zien jullie misschien nog andere oplossingen? Alvast mijn hartelijke dank!
Chris888

Ik ken 3 mensen die geen laterale snijtanden hebben en waarbij de hoektanden naast de middelste voortanden staan. Bij twee van de drie (familie van elkaar) hebben de hoektanden ook echt de vorm van hoektanden, maar ze zijn wel een fractie korter dan de voortanden. Bij geen van de drie vind ik het er raar uitzien eerlijk gezegd. De tanden staan regelmatig en zien er gezond uit, en ik denk dat het maar weinig mensen echt opvalt. Tis alleen maar niet helemaal standaard.

Misschien is het toch mogelijk om op één of andere manier een voorstelling te maken van hoe het eruit zou zien als de hoektanden toch naar de voortanden toegetrokken worden met een beugel? Fotoshop, wasopstelling of toch in je hoofd. Bovendien kan met composiet vaak de vorm van tanden wel wat worden aangepast. Ik zou iig proberen na te gaan of een beugel en de tanden naar elkaar toe schuiven echt geen goed idee is, en jij het daar ook mee eens bent, of dat minder perfect goed genoeg is voor jou. Want de alternatieven klinken ook niet helemaal perfect.

Succes met nadenken en beslissen!
wo, 06/05/2019 - 22:10 Permalink
Velazde

Als antwoord op door Chris888

Dank je wel Chris, voor het meedenken!

Deze oplossing leek de bijzondere tandheelkunde mogelijk, echter heeft die slechts twee seconden in mijn mond gekeken en het consult in 5 minuten afgeraffeld. In dit geval zouden mijn hoektanden en eerste kiezen flink verbouwd moeten worden. Totale kosten hiervan 3600 euro, naast de kosten van de beugel. Kan me ook niet voorstellen dat het zonder die verbouwing acceptabel zou worden. Implantoloog, ortho en kaakchirurg zijn het met elkaar eens dat in mijn geval dit geen oplossing is en dat het, zelfs met de verbouwing, nog niet mooi gaat worden. Daarnaast wordt er dan flink geslepen aan gezonde tanden en kiezen.

Wellicht kan ik nog een second opinion vragen bij een andere ortho...
wo, 06/05/2019 - 22:22 Permalink
Velazde

Als antwoord op door Velazde

Ik vind het ook heel moeilijk om mij een voorstelling te maken van het eindresultaat. Mijn hoektanden staan namelijk scheef achter de laterale snijtanden. (Die zouden dan trouwens recht gezet worden met de beugel en dat is dan ook de reden waarom er nog minder ruimte is voor een implantaat en mijn middelste snijtanden meer naar voren gaan staan.)

Ik heb ook geen gipsafdruk kunnen maken, want mijn melktand zit zo los, dat hij bij het gipshappen uit mijn mond zou vallen.
wo, 06/05/2019 - 22:28 Permalink
vV

Als antwoord op door Chris888

probleem van missen laterale snijtanden en die ruimte opvullen dmv doorschuiven van de rest is niet zozeer esthetisch, dat is vaak wel acceptabel op te lossen. Meer functioneel . De hoektanden zijn een belangrijke pijler voor de kauwbewegingen. Dat is met een overbeet al verstoord, en ga je dan dus nog verder verstoren.
do, 06/06/2019 - 10:22 Permalink