Opgezwollen wangen door brackets (kiezen)?

Author:
rch
Posted:
vr, 05/19/2006 - 00:40
Hallo, ik ben een 24 jarige jongen die een erg lange tijd al 1 wens heeft: een mooi gebit.

Om dit voor elkaar te krijgen werd een half jaar terug begonnen om met behulp van een tpd apparaat mijn bovenkaak te verbreden, waardoor ik nu bijna geen V-vorm meer heb in mijn bovenkaak.

De volgende stap is het plaatsen van een beugel om alles recht te trekken en de spleet tussen de voortanden, die ontstaan is door de vorige behandeling, te sluiten. Vorige week werden er elastiekjes tussen mijn kiezen geplaatst om ruimte te maken voor de ringen om de kiezen.

Deze week werden de vier ringen met brackets om mijn kiezen geplaatst. Hier kwam een nieuw probleem om de hoek, want deze brackets met staafjes voelen aan als botte naalden die zich met iedere praat- en kauwbeweging in mijn wangen boren en daar doorheen schrapen totdat het bijna niet meer mogelijk is om te praten of eten.

Nu had ik al eerder gehoord dat een beugel pijnlijk zou zijn (niet door de spanning maar door de 'gewone' brackets die langs de wangen/lippen bewegen), maar ik wist nog niet dat alleen deze vier ringen met brackets er op al voor zoveel problemen konden zorgen.

De pijn is niet erg, maar mijn wangen beginnen nu zelfs op te zwellen :o door het eindeloze geschraap van deze 'botte naalden' (de staafjes).

Is dit wel goed? Ben ik de enige die dit heeft of gebeurt het vaker dat een patient tijdelijk een opgezwollen gezicht krijgt door die dingen?

Ontstoken wortelkanalen die voor de zwelling (aan beide kanten!) zorgen kunnen het niet zijn want ik poets, stook, raag, flos en spoel me een slag in de rondte en bovendien zijn bijna alle wortels/zenuwen in die omgeving al hardstikke doodgeslagen :)


(het zwellen begon trouwens gisteren pas laat in de middag, ik bel vandaag natuurlijk ook even de ortho op...)
miranda21

Ik heb sinds maandag mijn beugel en had ook last van die ringetjes
met eten maar ik had bij de ortho was mee gekregen dat ik op die haakjes moest doen als ik er last van had en asperientjes helpen er ook bij maar als je een opgezwollen wang bij heb kan je inderdaad beter de ortho bellen en de beugel over het algemeen doet geen zeer het is alleen wennen met eten

Groetjes Miranda
vr, 05/19/2006 - 10:31 Permalink
BJN

Deze last komt vaak voor bij volwassenen gedurende de eerste en tweede week na het plaatsen. Gaat echt weg en daarna heb je geen last meer. Doe wat was/kaarsvet/kauwgom (suikervrij!) op de scherpe delen. en dan de tijd uitzitten tot de wangen zijn gewend.

Succes.
vr, 05/19/2006 - 13:40 Permalink
rch

Bedankt voor jullie reacties en het advies :)

Ik zal dan maar afwachten en er wat vaker was op doen (deed ik niet echt omdat het eerst helemaal geen pijn deed, achteraf gezien misschien toch niet zo'n goed idee :smt003 ).

Ik had trouwens als instructie meegekregen dat ik de was er voor het eten vanaf moet poetsen, maar kan ik er wel zonder problemen mee drinken zonder het eerst weg te poetsen?
(met het oog op het weekend.. uitgaan.. lange nacht.. dan wil je natuurlijk geen pijnlijke of opgezwollen wangen hebben :oops: )
za, 05/20/2006 - 00:04 Permalink