Operatie en/of beugel?

Author:
Ben1982
Posted:
di, 01/17/2006 - 16:47
Hallo,

Ik ben 23 jaar en mijn bovenste hoektanden zijn (door ruimtegebrek?) zo'n beetje volledig achter mijn voortanden gegroeid. Niet alleen ziet het er niet echt leuk uit maar het is ook vrij vervelend aangezien ik daardoor slis en doordat mijn tong eigenlijk constant langs die hoektanden schuurt is mijn tong chronisch geïrriteerd.

Dit is iets waar ik al sinds ik mij kan herinneren last van heb maar mee heb leren leven (nu klinkt het misschien erger dan het is :-)), mijn tandarts wil er eigenlijk niets aan doen lijkt het.

Mijn vraag is eigenlijk: is het mogelijk dit operatief op te lossen? Ik heb wel eens op tv bij zo'n make-over programma gezien dat ze een rits scheve tanden eruit halen en op een nettere manier terug zetten, dit lijkt mij eigenlijk het fijnste aangezien het probleem dan (bijna) direct opgelost is en ik niet jaren met een beugel rond hoef te lopen. En hoe duur is zo'n operatie? Of is het misschien een kwestie van die hoektanden verwijderen en tijdelijk een beugel of iets anders...?

Verder is mijn gebit trouwens prima in orde, bijna nooit gaatjes en voor de rest nooit iets gehad.

Ben erg benieuwd naar tips/suggesties :-)

Alvast bedankt,

Groeten,
Ben
Geke

Heb je deze vraag ook al gesteld aan je tandarts? Want het is zonde om als je tanden verder allemaal gaaf en gezond zijn, zoiets te doen als in programma's als make me beautiful. Daar worden vaak standveranderingen gedaan met behulp van kronen en bruggen. Als je hoektand echt achter je voortanden staat is dat niet echt een mogelijkheid. Want je tanden worden er niet uitgehaald en weer ingestopt op een andere plaats, dat werkt niet, maar door ze te beslijpen en er een nieuwe kroon op te zetten die in een andere richting staat is vaak al een hele verbetering te krijgen. Of door wat tanden te trekken en een brug te maken kan soms ook wel wat verbeterd worden (dat zijn twee kronen met een neptand ertussen). Het is alleen erg zonde als je nog geen vullingen in je tanden hebt, om ze helemaal af te slijpen voor een kroon. Ik denk dat het in jouw geval een goed idee om via je tandarts mogelijk toch een afspraak te regelen met een orthodontist, omdat misschien door het trekken van een kleinere kies je hoektand opgeschoven kan worden, want dit is vaak op latere leeftijd toch een erg belangrijke tand. Met kaakoperaties zijn dit soort problemen eigenlijk niet op te lossen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mochten er nog onduidelijkheden zijn, kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 01/17/2006 - 21:15 Permalink
Ben1982

Hoi Geke,

Heel erg bedankt voor je hulp!
Ik wilde al eerder reageren maar het kwam er maar niet van, maar ik heb veel aan je tips en ik zal inderdaad nog eens aan mijn tandarts vragen of hij mij kan doorsturen naar een orthodontist.

Nogmaals bedankt!

Groeten
Ben
vr, 02/24/2006 - 16:49 Permalink
marionrene

Volgens mij kun je zelfs zo naar een orthodontist als je wilt.
Boven een bepaalde leeftijd krijg je (bijna) niets terug van je ziekenfonds, dus kun je kiezen waar je naartoe gaat.
vr, 02/24/2006 - 21:54 Permalink