Open beet na een kaakoperatie

Author:
HeePe
Posted:
do, 01/20/2022 - 11:03
In 2020 heb ik een osteotomie aan de onderkaak gehad. Vanwege een sunday bite en een overbeet. Ik had geen klachten maar had mijzelf verkeerd gedrag aangeleerd. Dit gedrag is ( weet ik nu ) af te leren met behulp van logopedie. Er zijn twee kiezen getrokken om ruimte te maken voor de operatieve ingreep. Bij het opmeten werd er bij kaakchirurgie flink op mijn kin geduwd, het was voor mij destijds lastig om deze te ontspannen. Na de operatie stonden de tanden in het front pal op elkaar. De ortho heeft mijn tanden in de juiste positie gezet. Ondertanden achter de voortanden. Nadat de beugel verwijderd was ontstond er helaas al snel een relaps. Mijn kiezen schoven naar achteren waardoor de holtes waar de getrokken kiezen zaten weer zichtbaar werden. Een nachtbeugel moest dit verhelpen. Helaas werden de ruimtes toch groter en ontstond er ook een spleet tussen mijn voortanden. Deze open beet werd ook groter. Ik heb nooit een open beet gehad. Door de stress ontstond er weer veel spanning op mijn kaken. Momenteel ben ik opnieuw aan het beugelen. En heb ik een logopedist ingeschakeld. Zij was verbaasd dat logopedie niet was meegenomen in het traject. Wanneer mijn tanden weer goed staan krijg ik een nachtbeugel aangemeten. Toch ben ik best bang, dat in de week dat de beugel moet worden gemaakt, mijn kiezen weer gaan schuiven en mijn grootste angst is de open beet die misschien weer kan terugkeren. Het lijkt ook alsof ik een uniek geval ben: een open beet na een kaakoperatie.
Tandarts_Richa…

Uniek is het niet. Gebeurt vaker dat regressie optreedt. Maar dit onderwerp is een v mijn zwaktes, laat het dan ook graag over aan de specialisten.. Vaak wordt logopedie idd niet in het behandel plan betrokken omdat het anders wordt opgelost tot ergernis v logopedie.
do, 01/20/2022 - 17:40 Permalink
Tandarts_Richa…

Uw post voorgelegd aan een v d top experts in Nederland. Reactie:
Ik lees hier geen concrete vraag, dus waar moet ik antwoord op geven?
Qua logopedie en airway zijn de inzichten wel wat veranderd. Alleen als de logopedie heel goed werkt kun je in deze gevallen een stabiele situatie krijgen. Ik ben bang dat bij deze persoon er te weinig ruimte voor de tong over is gebleven en dat is mij inziens de oorzaak van de klachten( open beet en reopening of spaces). Maar kan dit niet uit het verhaal bevestigen. Een lastig verhaal maar komt vaker voor
vr, 01/21/2022 - 14:47 Permalink
HeePe

Bedankt voor de reactie en het voorleggen aan een top expert. Voor mij is het lastig om achter de oorzaak te komen van mijn open beet. Ik probeer op allerlei manieren informatie in te winnen. Want ik wil natuurlijk niet opnieuw open spaces en een open beet. Mijn onderkaak was te klein ten opzichte van de bovenkaak, deze is met 1 cm verlengd. Dan zou je de conclusie trekken dat de tong nu meer ruimte heeft. De tandboog in de onderkaak is met het verwijderen van twee kiezen anders geworden. Ik vind hem smaller. Een concrete vraag is lastig te stellen. Ik denk dat ik beter om een second opinion kan vragen. Ik krijg te weinig duidelijkheid in deze nasleep en als ik had geweten dat dit had kunnen gebeuren, dan had ik deze kaakoperatie helemaal niet gedaan. Ik had wel fout gedrag in het aanspannen van mijn kaakspieren, maar verder totaal geen klachten. Mijn ortho is nu bezig om de open beet weer gesloten te krijgen. De ruimten tussen de tanden in de onderkaak zijn inmiddels weer gesloten. Maar als er inderdaad te weinig ruimte is voor de tong dan kan deze waarschijnlijk tijdens het praten tegen mijn ondertanden aankomen. Dit laatste kan ik dan denk ik het beste bij de kaakchirurg laten beoordelen. Een reopening van spaces is toch geen veroorzaker van een open beet lijkt mij?
vr, 01/21/2022 - 21:13 Permalink
Tandarts_Richa…

Denk dat je beter eerst bij een orthodontist kunt zijn, Zij werken nauw met kaakchirurgen samen. Een second opinion is natuurlijk altijd mogelijk. Ik weet niet in welk regio u woont. Maar beter is uw vragen eerst bij de eigen ortho neer te leggen. Dat zal alleen maar leiden tot een betere verstandhouding en begrip over uw eigen situatie door diegene die het hele proces heeft begeleid.
vr, 01/21/2022 - 23:00 Permalink