open beet: binnenkort beugelen

Author:
anoniem10
Posted:
za, 03/02/2013 - 15:21
Dag,

Ik ben bijna 40 jaar en, zoals te zien op de foto, heb ik erg scheve tanden en een open beet (door duimzuigen van vroeger).
Ik ben bij een orthodontist geweest en hij raadde mij 2 operaties aan, een bovenkaakverbreding en daarna nog een kanteling van de bovenkaak. Omdat me dit een erg heftig traject lijkt en ik op dit moment, behalve esthetische, geen functionele klachten heb, heb ik besloten voorlopig af te zien van deze operaties. Het plan is nu om met een gewone slotjesbeugel, die ik ongeveer een jaar zal gaan dragen, in ieder geval een esthetische verbetering aan te brengen. Hopelijk gaat dat lukken! Ik ben benieuwd hoe de deskundigen hier mijn kansen inschatten en ik zal jullie op de hoogte houden......
Attach
BJN

Gaat zeker heel mooi worden! Ook zonder operatie. Als
Je dit een open beet noemt die je wil gaan opereren dan schiet je je doel mosschien voorbij.
Eerst maar eens gewoon recht zetten. Dan nog eens kijken hoe het bevalt. Dat Is de enige logische benadering.
za, 03/02/2013 - 15:40 Permalink
anoniem10

Beste BJN,

Bedankt voor uw supersnelle reactie! Uw positieve reactie geeft me weer veel nieuwe moed, want ik had verwacht dat ik, zonder operaties, toch een vrij hopeloos geval zou zijn, gezien het probleem volgens mij vooral in mijn verkeerde kaakstand zit. De orthodontist verwacht dat hij mijn open beet in ieder geval wat symmetrischer kan maken en dat zou al mooi zijn! Of denkt u dat er zelfs nog meer te bereiken valt, zoals misschien wel sluiting van de open beet? Denkt u dat een gewone slotjesbeugel de beste behandeling is, of zouden TAD's en elastieken me misschien ook nog kunnen helpen? Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie.
za, 03/02/2013 - 15:53 Permalink
anoniem10

De orthodontist had het zelfs over 9 maanden, maar dat kon ik zelf haast niet geloven. Ik houd het dus maar op een jaar! Met operaties (eerst bovenkaakverbreding, dan beugel, dan kanteling van bovenkaak, dan nog verder beugelen) zou het volgens hem wel een veel langer traject worden van 2 a 3 jaar, maar volgens u, BJN, dus niet? Bovenkaakverbreding vind ik zelf eigenlijk niet nodig, want ik stoor me niet echt aan mijn wat smalle bovenkaak. Kanteling van de bovenkaak vind ik misschien wel nodig omdat mijn kaak duidelijk scheef staat, maar eens maar eens kijken wat alleen een beugel gaat doen..... Wie weet ben ik al wel heel tevreden met de verbetering die alleen een beugel gaat brengen.
Mijn beugel werd trouwens door de assistente gezet.... De ortho controleerde wel alles, en corrigeerde de positie van meerdere brackets, dus ik hoop maar dat het goed zit.....
wo, 03/13/2013 - 21:26 Permalink
Romy32

Mijn beugel werd trouwens door de assistente gezet.... De ortho controleerde wel alles, en corrigeerde de positie van meerdere brackets, dus ik hoop maar dat het goed zit.....

Dit gaat vrijwel in elke praktijk zo hoor (dat de assistente de beugel plaatst, bedoel ik).
Zit dus vast wel goed.
Bij ons in de praktijk worden alleen de linguale beugels door de orthodontist zelf geplaatst.
do, 03/14/2013 - 19:12 Permalink
anoniem10

Bedankt voor de geruststelling, Romy. Fijn om te horen dat dit bijna in elke praktijk zo gaat, en het dus zeer waarschijnlijk wel goed zit.
Worden alle aanpassingen eigenlijk ook door de assistente gedaan, of is het wel de bedoeling dat de ortho dit zelf doet?
vr, 03/15/2013 - 09:34 Permalink
Romy32

Dat verschilt een beetje per praktijk.
Als bij ons de patiënt binnenkomt, halen wij (de assistentes) de draden uit de beugel.
Dan komt de orthodontist kijken (bij élke controle), en vertelt ons wat wij moeten doen.
Bij de eerste controles is dat vrijwel altijd iets simpels (nieuwe draden), en dan is de orthodontist vaak binnen een halve minuut weer weg. Tenzij de patiënt vragen heeft, daar wordt altijd aandacht aan besteed. Helaas is dat niet in elke praktijk het geval, dat lees je hier op het forum vaak genoeg.

Later in de behandeling is het vaak nodig aanpassingen te doen aan de draden (inbuigen). Dat doet de orthodontist zelf.

Er zijn ook praktijken waar de orthodontist tijdens de eerste controles niet zelf komt kijken. De assistentes plaatsen dan de nieuwe draden in een vaste volgorde. In principe kan dat wel, zeker met ervaren assistentes en wanneer er geen grote bijzonderheden zijn. Als je echter vragen hebt, of de assistente twijfelt ergens over, is het wel belangrijk dat de orthodontist beschikbaar is voor overleg.
vr, 03/15/2013 - 10:21 Permalink
anoniem10

Dank je wel voor je snelle en uitgebreide reactie, Romy! Ik ben echt blij dit forum gevonden te hebben! En fijn om alvast te weten wat ik kan verwachten de komende tijd. Ik geef toe dat ik in eerste instantie een beetje verrast was dat de beugel plaatsen door assistenten wordt gedaan en niet door de ortho zelf, maar kennelijk is dat helemaal prima. De assistente vertelde ook dat er bij de eerste vier controles een steeds dikkere draad door de brackets wordt gehaald. En daarna vindt dan vast het meer specialistische werk plaats, zoals jij schreef.
Wat goed dat er in jouw praktijk altijd aandacht is voor vragen van de patient! Dat is bij mijn praktijk helaas niet het geval. De ortho was na het controleren van de brackets echt meteen weer verdwenen! Geen gelegenheid voor vragen. Ik heb mijn vragen voor de ortho daarom aan de assistente gesteld, maar ze gaf aan dat de ortho nu geen tijd had om ze te beantwoorden. Komt de volgende keer, over 5 weken dus pas. Dat vond ik wel een beetje jammer.....
vr, 03/15/2013 - 14:16 Permalink
anoniem10

En nog een vraag aan u, BJN: u klonk wel heel optimistisch over dat de behandeling met operatie maar een paar maanden langer zou duren dan een behandeling met alleen een beugel. Mijn vraag is wanneer in het traject dan volgens u de operatie moet plaatsvinden en wat voor operatie dat volgens u moet zijn (ik neem aan kanteling van de bovenkaak met een Le Fort?).
En maakt het uit voor de beugelbehandeling of ik uiteindelijk wel of niet kies voor een operatie (ik kan me voorstellen dat mijn tanden op een andere manier moeten worden rechtgezet wanneer er een operatie op volgt, dan wanneer ik uitsluitend kies voor een beugelbehandeling.....)? Wanneer zou ik dit moeten beslissen? Alvast heel hartelijk dank voor uw reactie!
vr, 03/15/2013 - 17:54 Permalink
beugelboy

Is de prognose een jaar? Dat zal wel heel snel zijn!


Met moderne apparatuur is dat prima te doen. Met operatie max een paar maanden langer. Langer duurt het alleen bij onervaren orthodontisten, of als alles uitbesteed wordt aan assistenten.


Ik heb u een bericht via PM gestuurd. Zou u daar naar willen kijken? Of is dit niet gebruikelijk?
Ik hoor het graag.
vr, 03/22/2013 - 15:51 Permalink
Pingel

Hoi,

Ik ben 19 maanden geleden gaan beugelen. Had een onderbeet en aan beide zijden een flinke open beet. In eerste instantie zou k 2 operaties krijgen maar na de foto's bekeken te hebben zou het 1 operatie worden waarbij mijn bovenkaak naar voren zou moeten. De totale behandeling zou 30 maanden duren. Nu, 19 maanden later, is mijn bovenkaak door de beugel al zover verbreed dat hij op perfecte breedte is en is mijn bovenkaak ook naar voren gegroeid. Mijn openbeet aan beide zijden ben ik nagenoeg kwijt. Mijn ortho vertelde 2 weken geleden dat de operatie zeer waarschijnlijk niet doorgaat omdat de beugel prima zijn/haar werk doet. Ik ben dan wel eerder klaar. Ik heb zelf elke 3 maanden foto's gemaakt en zag al redelijk snel een hele verbetering. Ht is niet altijd fijn geweest, zeker niet als je met elastiekjes moet gaan zitten stoeien maar het is zeker de moeite waard! Mijn beugel ging er in toen ik 45 was. Ben nu 47 en ik hoop echt dat ik voor het eind van het jaar klaar ben!

Veel succes!
zo, 04/07/2013 - 00:47 Permalink
anoniem10

Dag Pingel,

Heel erg bedankt voor je enorm bemoedigende bericht! Wat mooi om te lezen dat je behandeling zo succesvol is met alleen een beugel en dat die operatie zeer waarschijnlijk niet doorgaat. Je hebt vast een superorthodontist! :) Ik wens je nog heel veel succes met je verdere behandeling op weg naar een heel mooi resultaat.
Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar je foto's........
zo, 04/07/2013 - 10:03 Permalink
Pingel

Die wil ik je best een keer sturen maar ik zet ze niet op dit forum. Kan ze je wel een keer via een pb sturen als je wil.....

Gisteren weer geweest: volgende maand worden er weer foto's gemaakt. Het is dan de 21e keer dat ik naar de ortho ga en die dag hoor ik definitief of de operatie niet doorgaat. Gisteren vertelde hij dat het voor 99% zeker is dat ik niet geopereerd ga worden maar ik ga voor de 100% :wink: :wink: Jij ook veel succes! Komt goed en het wordt vast hartstikke mooi!
di, 04/16/2013 - 21:52 Permalink
anoniem10

Dag Pingel,

Wat fijn dat je bijna zeker geen operatie hoeft te ondergaan, ik ben heel blij voor je! En ja, als je me foto's wilt sturen via pm zou ik dat heel fijn vinden, maar alleen als je dit zelf wilt hoor.
Ik ben vorige week voor de eerste controle bij de orthodontist geweest. Boven is er een dikkere draad ingezet, beneden kon dit nog niet.
Ik zie nu al een beetje verbetering, maar heb nog wel een flinke weg te gaan. Ik hoop inderdaad op een mooi resultaat, en dat hopelijk ook zonder operatie!
di, 04/23/2013 - 20:52 Permalink
anoniem10

Hoi,

De beugel lijkt goed te werken en mijn open beet begint gelukkig wat te sluiten (zie bericht boven), maar nu valt het me op dat de tanden in mijn onderkaak nog verre van perfect zijn.... Ze verschillen nogal in grootte en hoogte en gaan eigenlijk als een soort helling van boven naar beneden. . Ik vroeg me af of de orthodontist dit ook mooi recht kan maken, zodat alle tanden even groot en hoog worden.... En worden alle tanden dan even hoog als de hoogste tand of even laag als de laagste tand (of ergens daartussen in)? Als dit ook recht gemaakt kan worden, hoe lang gaat dit dan ongeveer duren, denken jullie? (ik stoor me er nogal aan, dus hopelijk niet al te lang, maar ik weet dat ik gewoon rustig geduld moet hebben......) Alvast hartelijk dank voor jullie reactie!
Attach
do, 05/30/2013 - 19:52 Permalink
anoniem10

Niemand???
Ik zie nu, na 24 weken een beugel te hebben, wel iets verbetering in mijn ondertanden, maar nog steeds niet heel veel. Het is nog steeds een helling van hoog naar laag, alhoewel de draad van de beugel al wel recht is (maar dus wel de lijn van de helling volgt).
Hopelijk kan hier toch nog iets meer aan gedaan worden al is de draad van de beugel dus al wel recht..... Maar hoe, vraag ik me af. Een sterkere draad, verplaatsen van een paar brackets, misschien een botankertje of gewoon simpelweg geduld hebben? Hoeveel tijd zou het kosten om dit goed te krijgen als dit al goed te krijgen is? Mijn behandeling loopt maar tot december, maar kan dit echt nog zo snel goed gemaakt worden?
za, 08/24/2013 - 23:01 Permalink
anoniem10

Hoi,

Hierbij het resultaat na 7 en halve maand met een beugel. Ik zie al best een aardige verbetering, maar het lijkt me dat er nog wel heel veel werk te doen is, dus ik verwacht dat ik nog wel een behoorlijke tijd met een beugel zal rondlopen....
Ik heb nu een kruisbeet elastiek, om hopelijk wat verbetering te brengen in mijn kruisbeet (links op de foto). Aan de zijkant (ook linker kant op de foto) heb ik ook nog een behoorlijke open beet, die denk ik nog met elastieken gesloten moet gaan worden. De middellijn klopt ook nog niet, maar daar is volgens de ortho geloof ik niet zoveel aan te doen. Maar ik houd goede moed en ben blij met elk beetje vooruitgang! En ik ben benieuwd wat de deskundigen (of anderen) hier van vinden.....
Attach
vr, 10/25/2013 - 20:57 Permalink
anoniem10

En hier een foto van de zijdelingse open beet (met kruisbeet elastiek). Sorry voor de vreselijk gele vlekken op de tanden, ik ga echt beter poetsen :) ! Hopelijk gaat het lukken om de open beet te sluiten met elastieken... Hoe hoe lang zal dit nog ongeveer gaan duren?
Attach
vr, 10/25/2013 - 21:02 Permalink
anoniem10

Bedankt voor uw snelle en reactie, Ortholimburg!

Dat is goed nieuws dat dit binnen een paar maanden dicht kan met wat elastieken. Maar denkt u dat het ook stabiel blijft nadat de beugel (met elastieken) verwijderd is, maw kan een retainer dit wel stabiliseren?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie!
za, 10/26/2013 - 14:56 Permalink
Ortholimburg

Afwachten.Garanties heb je nooit,zeker niet met een openbeet. Vaak speelt de tongplaatsing een rol in het ontstaan en onderhouden van een openbeet.als deze oorzaak weg is zal het wschl stabiel blijven. Indien niet lijkt het me zinvol om nadien een logopedist te raadplegen
ma, 10/28/2013 - 13:30 Permalink
anoniem10

Nog een vraag als dat mag (want ik stel eigenlijk wel heel veel vragen op dit forum!):

Ik ben deze week weer bij de orthodontist geweest. Nu heb ik geen elastieken gekregen om mijn open beet te sluiten (had ik eigenlijk wel verwacht), maar heeft hij wel behoorlijk wat inbuigingen gemaakt in de draad van mijn onderkaak (aan de open beet kant). Ik vroeg me af of deze inbuigingen ook helpen om de open beet te sluiten of dat elastieken niet effectiever zijn? Ik heb veel vertrouwen in mijn orthodontist , dus er zal vast een hele goede reden zijn voor deze aanpak. Helaas was de ortho al weer weg voordat ik het hem kon vragen.....

Een beetje raar misschien, maar ik mis de elastieken! Ze hebben al zoveel verbetering gebracht aan mijn gebit en daarom draag ik ze graag! (maar nu dus helaas even niet....)
wo, 10/30/2013 - 10:39 Permalink
anoniem10

Beste Ortholimburg en/of BJN,

Eigenlijk ben ik, als ik het u mag vragen, wel benieuwd wat u van mijn voortgang vindt en of u denkt dat ik tot een goed (of in ieder geval redelijk) eindresultaat kan komen zonder operatie? Ik voel me namelijk nog steeds vaak erg onzeker over mijn gebit en denk soms dat ik toch beter een operatie (bovenkaakverbreding of le fort) kan laten doen voor een echt goed of stabieler resultaat. Daar ben ik dan ook toe bereid. Maar misschien is dit ook wel te voorbarig en kan de beugel verder nog veel verbeteren? Alvast heel hartelijk dank voor uw reactie.
do, 11/07/2013 - 09:57 Permalink
anoniem10

Zowel bij de orthodontist als de kaakchirurg geweest en zij vinden allebei een operatie niet meer nodig. De beugel doet erg goed zijn werk en de natuur lijkt mee te werken bij mij, zoals de ortho en kaakchirurg zeiden. Soms kan een behandeling dus ook meevallen lijkt het wel!
Wel moet mijn beugel er nog wat langer in blijven dan oorspronkelijk gepland (planning was 9 maanden), nu nog ongeveer een half jaar, maar dat vind ik helemaal prima. Zolang het eindresultaat er maar naar is! Perfect zal het vast nooit worden, maar hopelijk wel gewoon goed....
vr, 12/20/2013 - 12:48 Permalink
anoniem10

Dank U wel voor uw vriendelijke en bemoedigende reactie, BJN.
Inderdaad is het fascinerend wat er allemaal bereikt kan worden met orthodontie. Ik ben al erg blij met dit tussenresultaat en het eindresultaat wordt hopelijk nog beter.

Nu, zo vlak voor de feestdagen en het einde van het jaar, wil ik u en alle vrijwilligers van het forum, heel hartelijk bedanken voor al uw goede werk voor dit forum, en voor al uw reacties/ antwoorden op mijn berichten in het bijzonder. Uw reacties hebben mij erg bemoedigd in dit mooie, maar voor mij soms ook best moeilijke en emotionele, traject. Ik wens u fijne feestdagen en ook alvast een heel goed en gelukkig Nieuwjaar. Hopelijk kunt u ook in het nieuwe jaar veel mensen blij gaan maken met een mooier gebit!
za, 12/21/2013 - 12:18 Permalink
BJN

DANK
Dan spreek ik waarschijnlijk voor iedereen. Zonder de uren van die de moderatoren er in stoppen is dit forum niets. En dat is niet alleen het beantwoorden van vragen, maar juist ook het onderhoud achter de schermen. Daardoor zijn wij vrij van ruzie en spam.

Maar zeker zonder de vragen, bijdragen, ervaringen, foto's van iedereen kan het tandarts.nl forum niet overleven en steeds sterker worden.

Zo is er sinds de initiatie in 2001 (!) een uitzonderlijk brede informatiebron over tanden en tand-behandelingen ontstaan.

Ik hoop dat het forum door voortduren van deze mooie wisselwerking van 'vraag en antwoord' nog lang zal bestaan.

:D
za, 12/21/2013 - 15:06 Permalink
anoniem10

Ook heel veel dank voor al het vele werk achter de schermen, wat wij als forumgebruikers niet zien en vaak ook niet beseffen..... Maar ik heb vaker gehoord dat dit inderdaad nog een hele flinke klus is, alleen al om een forum spam-vrij te houden.... Ook nogmaals bedankt voor al uw goede, deskundige en ook altijd snelle reacties op forumvragen!

Ik hoop ook dat dit forum nog lang zal blijven bestaan. Het is inderdaad al een enorm rijke informatiebron opgebouwd in de loop der jaren! Voor de toekomst hoop ik dit dit forum nog actiever zal worden, en nog meer mensen hun vragen, foto's en ervaringen willen delen, ook om elkaar te helpen en te bemoedigen. Dit forum is mij in ieder geval erg tot steun geweest (en ook nu nog) en vast velen met mij!
za, 12/21/2013 - 19:53 Permalink
anoniem10

Hoi,

Voor wie geïnteresseerd is in een update:
Ik zit nog steeds in de beugel (waarschijnlijk nog een paar maanden), hierbij mijn resultaat na 16 en halve maand.
Jullie reacties/ mening over mijn tanden zijn van harte welkom! Wat zou er volgens jullie nog moeten verbeteren?
Ik ben zelf vaak nog best onzeker over mijn gebit, maar als ik mijn gebit nu vergelijk met die van zo'n anderhalf jaar geleden dan is het echt een wereld van verschil.
Attach
di, 07/22/2014 - 17:30 Permalink