open beet

Author:
con
Posted:
za, 04/01/2006 - 17:02
Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Mijn tandarts had me doorgestuurd naar een orthodontist omdat ik een open beet heb. Dwz dat als ik kauw, grotendeels met mijn achterste kiezen bijt. Mijn achterste kiezen zijn veel moeilijker te verdoven. Volgens mijn tandarts komt dit door overdruk. Zij dacht dat een mogelijke oplossing een kaakoperatie zou zijn, zodat de druk meer zou verdeeld zijn over de verschillende tanden. Probleem is ook dat ik de laatste tien maanden mijn vullingen rechts achteraan heel snel kapot bijt (al 2 keer gehad dat ik een vulling kapot bijt op nog geen maand tijd). Ik heb ook een tand rechtsbovenaan achteraan (derde tand achter hoektand) die eigenlijk zo goed als niet te verdoven is. Volgens tandarts zit er geen ontsteking op de zenuw maar komt dit ook door de overdruk en mijn open beet. Ze heeft ook al geprobeerd met kruidnagel. Gevoeligheid is nu minder maar tand is nog steeds niet te verdoven. Hierdoor heb ik natuurlijk ook een grote angst ontwikkeld. Vanaf tandarts nu een tand moet opvullen, ben ik zo zenuwachtig als iets.
Vandaag ben ik bij orthodontist geweest en hij zegt dat ik inderdaad een open beet heb maar dat kaakoperatie niet nodig is. Hij zegt dat mijn vullingen moeten vervangen worden. Ik heb nu witte vullingen en hij zegt dat deze moeten vervangen worden door grijze. Deze zijn steviger en zullen misschien het probleem zouden kunnen oplossen. Andere oplossing is het plaatsen van kronen op mijn grote kiezen (aan de rechterkant zowel boven als onder). Volgens hem kan hij die ene tand rechtsboven verdoven. Dat die niet te verdoven is door overdruk vindt hij onzin. Dus heb ik al mijn moed maar bijeen geraapt en heb ik terug een afspraak gemaakt op 22 april. Op 18 april heb ik ook nog een afspraak bij een andere orthodontist. Gewoon voor een tweede mening. Ik sukkel er nu al een jaar mee en ik hoop echt op een definitieve oplossing.

Heeft iemand van jullie soms gelijkaardige problemen of heeft iemand ervaring met het plaatsen van kronen?

Alvast bedankt.
BJN

Ik denk dat je vraag te specifiek is om op dit forum op te lossen. Zoek naar een consult bij een team van tandarts, orthodontist, kaakchirurg en fysiotherapeut. Die kunnen met elkaar kijken en oveleggen. Dat soort teams zijn te vinden in de meeste grote steden. En bij de universiteiten in Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Rotterdam.
za, 04/01/2006 - 20:46 Permalink