Op twintigjarige leeftijd beginnen met beugel

Author:
Greg Bennett
Posted:
ma, 05/14/2012 - 18:47
Begin dit jaar heb ik besloten een beugel te nemen. Als kind en puber hebben mijn tanden nooit kaarsrecht gestaan, maar het is eigenlijk pas sinds een jaar dat ze steeds schever zijn gaan staan. Het was helaas net te laat om voor 2012 een verzekering af te sluiten, dus zal ik waarschijnlijk moeten wachten tot januari 2013. Over zes weken laat ik al wel vast een begroting maken, maar door mijn nogal ongeduldige aard heb ik alvast wat vragen.

Zo vraag ik me af of jullie een indicatie zouden kunnen geven hoe lang ik ongeveer een beugel zal moeten dragen. Voor mijn gevoel hoeft boven niet zo lang, omdat daar in principe maar twee tanden scheef staan, terwijl onder juist wel lang moet omdat er ruimte gemaakt zal moeten worden voor mijn voortanden. Of zie ik dat verkeerd?

Ik hoef trouwens niet per se een perfect gebit. Mij gaat het puur om het cosmetische aspect en dat ik kan lachen zonder me druk te maken over mijn tanden. Alvast bedankt! :)

http://s16.postimage.org/6wfud49kl/Voor.jpg

http://s13.postimage.org/s9vwi914n/Boven.jpg

http://s16.postimage.org/n8uhgld9x/Onder.jpg
toothje

Ik zou er gewoon voor gaan. Tegenwoordig wordt er helemaal niet raar opgekeken als je als volwassene met een beugel loopt. Ik heb er een gehad van mijn 25e tot mijn 27e en heb er eigenlijk alleen maar positieve reacties op gehad. Sterker nog, sommige mensen begonnen er zelf ook aan omdat ze het bij mij hadden gezien. En het resultaat is met goede retentie blijvend voor de rest van je leven. Je kunt er echt veel plezier aan hebben!

houd wel rekening ermee dat het veel tijd kost om het schoon te houden en dat je een extra keer moet poetsen op een dag. Eten blijft er gemakkelijk achter zitten en je krijgt sneller ontstoken tandvlees. Dat vond ik er wel vervelend aan.
ma, 05/28/2012 - 22:05 Permalink
marina63

Joh ga gewoon naar je tandarts toe en neem een beugel.
Leeftijd speelt geen rol meer voor een beugel. In jouw geval het kostenplaatje wel.
Maar je kan je toch laten adviseren.

Mijn broer is 44 en heeft nu nog een beugel.
Hij had 1 voortand die steeds verder naar voren ging staan. Zover dat hij de vork er tussen kon leggen. Ik zei hem telkens ga er heen en vraag wat de mogelijkheden zijn.
Hij heeft de beugel nu 3 maand in en het zit er bijna voor hem op.
di, 05/29/2012 - 11:17 Permalink
Greg Bennett

Bedankt voor jullie reacties. Ik neem sowieso een beugel, ik ben alleen nieuwsgierig hoelang het ongeveer zal duren ;-)
Zeker doen ik was ook 20.. jij spijt dat je het niet eerder hebt gedaan eik? Ik was op me 16 al een keer geweeest bij de ortho maar niet door gezet :(


Het is pas sinds mijn groeispurt dat mijn tanden echt scheef zijn gaan staan. Dus voor mijn 16e stonden mijn tanden überhaupt niet zo scheef.
di, 05/29/2012 - 19:53 Permalink
Maltose

Bedankt voor jullie reacties. Ik neem sowieso een beugel, ik ben alleen nieuwsgierig hoelang het ongeveer zal duren ;-)
Zeker doen ik was ook 20.. jij spijt dat je het niet eerder hebt gedaan eik? Ik was op me 16 al een keer geweeest bij de ortho maar niet door gezet :(


Het is pas sinds mijn groeispurt dat mijn tanden echt scheef zijn gaan staan. Dus voor mijn 16e stonden mijn tanden überhaupt niet zo scheef.
Okej, najah ik wist wel dat ze ietswat scheef stonden, maar vanaf mijn 16e ben ik me dr pas echt aan gaan ergeren.. Misschien zal het vanaf die tijd ook wel steeds erger zijn geworden totdat ik aan de bel heb getrokken op me 19e en uiteindelijk op me 20e een beugel kreeg :)
di, 06/05/2012 - 18:59 Permalink
Greg Bennett

Na heel veel telefoontjes om een aanvullende verzekering te regelen voor 2013, heb ik in juli foto's en tandafdrukken laten maken. Mede door de vakanties duurde het een tijdje voor de uitslag, maar gisteren is de begroting binnengekomen.

De orthodontist dacht voordat de foto's gemaakt werden, dat ik waarschijnlijk geen kiezen hoefde te laten trekken en dat ik zo'n anderhalf jaar een beugel zou moeten dragen. Ik hoopte natuurlijk dat het mee zou vallen en dat ik maar een jaar zou hoeven. Nou, dat viel even flink tegen!

Er moeten vier kiezen getrokken worden: boven de verstandskiezen en onder twee kleine kiezen. Daarnaast zal ik ook nog eens twee jaar de beugel moeten dragen! :o Dat was wel even balen.

Meteen een afspraak gemaakt. Op 13 september laat ik twee kiezen trekken en op 11 oktober worden in één sessie de andere twee kiezen getrokken én de beugel geplaatst. Gelukkig met keramische brackets die héél erg meevielen qua prijs (in totaal voor alle keramische brackets op alle tanden betaal ik in totaal maar 20 euro extra). Toch nog een meevaller.

Het klinkt misschien raar, maar ik kan niet wachten tot 11 oktober. Heb al maanden uitgekeken naar een mooi gebit en het begin daarvan is eindelijk daar :D
vr, 08/31/2012 - 20:03 Permalink
Greg Bennett

Dankjewel, Romy ;)

Vandaag weer een stap verder in het hele proces. De verstandskiezen zijn eruit! Het viel gelukkig alles mee, mede doordat -volgens de behandelende tandarts- de wortels kaarsrecht waren gegroeid. Ik heb wel wat napijn, maar op voorhand was ik van een veel pijnlijker scenario uitgegaan.

Hoewel het mij niet snel genoeg kan starten, vind ik het een ontzettend raar idee dat ik over een maand waarschijnlijk op deze plek zit, maar dan met een beugel in mijn mond. Tot over een maand! :smt003
do, 09/13/2012 - 19:51 Permalink
Greg Bennett

Nou, de grote dag is daar: de beugel is geplaatst. Ben best blij met het resultaat, de beugel is namelijk nog onopvallender dan ik had verwacht! Één bracket aan een snijtand onder moet nog geplaatst worden. Twee keer is geprobeerd deze te plaatsen, maar kennelijk stond er teveel spanning op. Daarom wordt deze er bij de eerste controle, over een maand, geplaatst.

De ongemakken met het eten vallen wel wat tegen, maar dat is hopelijk snel weg.

http://s11.postimage.org/tcwbcdfj7/Beugel_dag_1.jpg
do, 10/11/2012 - 18:16 Permalink
Greg Bennett

Leuke reacties, doet me goed! Ik weet niet precies wat banden zijn, maar als dat metalen brackets zijn heb ik ze wel. Niet alle kiezen overigens. Aan de bovenkant heb ik aan de beide kanten op de achterste kies geen bracket. Beneden hetzelfde, maar dan ook nog de verstandskiezen (die ik daar nog wel heb) niet.

Het plaatsen duurde in totaal 75 minuten, maar dat is inclusief het laten trekken van twee kleine kiezen. Vond het op zich wel meevallen, alleen de uurtjes na het plaatsen met een verdoofde kaak waren erg vervelend.

Gisterenavond eigenlijk niet eens meer aan de beugel gedacht, omdat ik bij een schitterend optreden was van Andy Mckee. Ook gewoon perfect geslapen. Dus mij hoor je echt niet klagen, het valt mij allemaal honderd procent mee! :smt003
vr, 10/12/2012 - 13:19 Permalink
Greg Bennett

Het plaatsen duurde in totaal 75 minuten, maar dat is inclusief het laten trekken van twee kleine kiezen.

Trekt je orthodontist ook tanden?


Hij is een tandarts die orthodontie erbij doet. Ik ben me ervan bewust dat een gespecialiseerde orthodontist wellicht bekwamer is in zijn vak, maar zowel mijn zusje als mijn moeder hebben goede ervaringen met deze man op het gebied van orthodontie. Daarnaast heb ik niet zoveel keuze aangezien ik geen eigen auto heb en dit de enige tandartspraktijk op fietsafstand is.
za, 10/13/2012 - 13:44 Permalink
BJN

Hij is een tandarts die orthodontie erbij doet. Ik ben me ervan bewust dat een gespecialiseerde orthodontist wellicht bekwamer is in zijn vak.


50% van de orthodontie in Nl wordt gedaan door tandartsen. 2/3 van de klanten geeft aan (in consumentenbond-onderzoek) dat zij niet tevoren wisten behandeld te worden door een tandarts... Anno 2012 hoor ik nog dagelijks: 'mijn tandarts is ook orthodontist'. Dan komen ze naar mij omdat ik dichter bij de school zit.... Gelukkig komt het overgrote deel omdat ik een specialisten-opleiding heb. Toch vreemd dat sommigen kiezen voor 'om de hoek' ipv een echte specialist. Of niet?
za, 10/13/2012 - 19:28 Permalink
Greg Bennett

Inmiddels ben ik een maand verder en ik ben eigenlijk best tevreden. Eten is nog steeds een drama: mijn snijtanden zijn nog ontzettend gevoelig en er blijft vaak voedsel aan het draad hangen op de plaats van de getrokken kiezen. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat je geen kip-kerriesalade moet eten. Sindsdien zijn mijn elastiekjes ietwat gelig verkleurd, helaas.

Gelukkig is er na een maand al echt resultaat zichtbaar en dat maakt het helemaal waard om met zo'n onhandige beugel rond te lopen. Vooral de snijtanden aan de bovenkant staan al een stuk rechter. Aan de onderkant is er jammer genoeg nog niet zoveel progressie geboekt.

http://s15.postimage.org/od97eb4iz/voortgang_beugel.jpg
di, 11/13/2012 - 10:33 Permalink
Greg Bennett

Ik begin binnenkort met beugelen en met zulke positieve verhalen van de jouwe krijg ik er bijna ook zin in om te beginnen! Bijna dan, want ik kijk erg op tegen de pijn en het ongemak bij eten :(


Eten is de eerste paar dagen pijnlijk, daarna is het alleen maar lastig. Maar het went eigenlijk vrij gemakkelijk dat je heel voorzichtig moet zijn met eten. En in plaats van na het eten een kauwgompje te pakken nu mijn tanden poetsen vind ik ook geen ramp ;)
wo, 12/12/2012 - 00:59 Permalink
Greg Bennett

De laatste maanden gingen eigenlijk vlekkeloos. Eén tand had nog geen bracket en tijdens een maandelijkse controle was ook de bracket van de tand tussen de bracketloze tand en mijn hoektand losgeschoten. Wel jammer dus dat ik een maand lang zonder die twee brackets heb rondgelopen.

Gelukkig zijn afgelopen week die twee brackets geplaatst. Het gaat ook eigenlijk best snel. Wat wel spijtig is, is dat volgens de orthodontist de gaten van de getrokken kiezen pas gedicht kunnen worden over een maand of drie, omdat anders de spanning te sterk wordt of iets dergelijks. Afijn, de update:

http://s7.postimage.org/nfapu90rv/beugel_feb.jpg
di, 02/12/2013 - 10:51 Permalink
Greg Bennett

Zie hier de progressie van de afgelopen twee maanden. Valt me stiekem iets tegen.

http://s17.postimg.org/y2vyb85fz/beugel_april.jpg

Wel heb ik een vraagje: ik lees overal dat het niet mogelijk/gebruikelijk is om zodra de tanden van de bovenste kaak recht staan daar de beugel te verwijderen. Nu snap ik de argumenten wel, maar er wordt toch best vaak bij mensen alleen een boven- of onderbeugel geplaatst en dat dan bij de andere kaak de tanden bij elkaar worden gehouden door een retainer. Waarom is het niet mogelijk/gebruik om tijdens een gewone beugelprocedure de bovenste beugel te verwijderen en deze te vervangen door een retainer?
wo, 04/03/2013 - 17:14 Permalink
anoniem10

Dag Greg,

Wat goed dat je op twintigjarige leeftijd begonnen bent met een beugel! En ik vind dat je al veel resultaat hebt hoor. Heel veel succes met je verdere behandeling!

PS Ik ben zelf bijna 40 en loop sinds een paar weken ook met een beugel. Wel even wennen hoor, maar heb er nog geen moment spijt van gehad!
wo, 04/03/2013 - 18:22 Permalink
Greg Bennett

Inmiddels 11 maanden aan het beugelen. Op de foto is de progressie van de afgelopen vijf maanden te zien. De laatste twee maanden heb ik elastiekjes gedragen tussen de kiezen onder en de hoektanden boven, om zo de gaten op te vullen waar kiezen getrokken waren. Daarnaast draag ik onder ook een chain. Die gaten zijn verbazingwekkend snel dicht gegaan! Maar de rest gaat jammer genoeg minder vlot. Zelf hoop ik dat de beugel er de volgende zomer uit mag. Ben benieuwd of dat mogelijk is :)

http://s18.postimg.org/dpfnqz8bt/beugel_sept.jpg
zo, 09/15/2013 - 13:43 Permalink
Roos20

Ik ben ook 20 en ik begin binnenkort ook aan een beugel. Ik krijg alleen slotjes op de bovenkaak en aan de onderkant een soort plaatje. Nu zit ik te twijfelen of ik gewoon metalen of keramische slotjes wil. Het liefst natuurlijk keramische, maar ik zit met de kosten. Aangezien jij al zo'n beugel hebt gehad, zou jij me een soort indicatie kunnen geven van de kosten? Alles bij elkaar dus ook de controles enzo. Ik ben verzekerd voor een bedrag van 1750 en wil daar ook het liefst niet teveel overheen gaan. Ik zou hier echt heel erg mee geholpen zijn, alvast bedankt!
ma, 05/05/2014 - 17:39 Permalink
Greg Bennett

In mijn geval was het plaatsen van de beugel 20 euro duurder vanwege de keramische brackets, dus dat viel alles mee. De begroting was gemaakt voor twee jaar. Alle kosten opgeteld, dus het plaatsen van de beugel op beide bogen, twee jaar lang maandelijkse controle, plus het verwijderen van de beugel en retainer, was ongeveer 2100 euro.
wo, 05/07/2014 - 12:33 Permalink
Greg Bennett

Na twee jaar te hebben gebeugeld is eind oktober dan eindelijk mijn beugel eruit gegaan! Hier het resultaat:

http://s13.postimg.org/xmowekwtj/beugelklaar.png

Eerlijk is eerlijk, het beugeltraject was geen pretje en het viel best tegen hoe aanwezig een beugel al die tijd in je mond blijft. Desalniettemin heb ik geen moment spijt gehad en ben ik ook heel blij met het resultaat.
za, 11/15/2014 - 17:12 Permalink