nachtbeugel en/of spalkje

Author:
Koekiee
Posted:
do, 02/01/2024 - 10:22
Ik heb recent een bovenbeugel gehad om de ruimtes te sluiten en dinsdag 28 november is de beugel eruit gehaald en is een plaatje gemaakt voor het bitje en donderdag 30 november heb ik mijn bitje ontvangen en deze 8 weken dag en nacht gedragen, behalve tijdens het eten.

Op 30 november gaf ik al bij de ortho aan dat er een ruimte niet goed was gesloten, dit betreft de ruimte tussen mijn linkervoortand en de tand ernaast. Zij gaf toen aan dat het in de 2 dagen dat mijn beugel eruit was, uit elkaar is gegroeid. Ondanks dat ik haar een foto liet zien van mijn gebit gemaakt op 28 november, bleef zij bij haar standpunt. Ik voelde me hierdoor totaal niet serieus genomen. Ik heb de foto's hier ook toegevoegd, gemaakt op 28 november. De ruimte is onveranderd sinds die tijd.

Gisteren de controle gehad na 8 weken. Zij kwam met de suggestie om nogmaals een beugel te plaatsen, mits ik er erg last van had.
Dat er een ruimte is vind ik niet het grootste probleem. Wel dat er een hogere kans is dat deze ruimte nog groter kan worden. Dit zou ik graag willen voorkomen en ik vroeg aan haar of het zin had om een spalkje te plaatsen in combinatie met een nachtbeugel. Zij gaf aan dat dit meer stabiliteit biedt.

Echter gaf de eerste ortho aan (hij ging met pensioen en deze nieuwe ortho nam de praktijk over) dat hij bij mij geen spalkje zou plaatsen omdat ik een overbeet heb. De nieuwe ortho geeft aan dat het wel sneller kapot kan gaan omdat er nog wat vulling op mijn voortanden zit.

Ik twijfel nu heel erg om een spalkje te nemen. Vooral omdat deze dus sneller kapot kan gaan en dan moet je weer meerdere dagen wachten voordat je een spalkje én nachtbeugel hebt (2x 2 dagen volgens mij dus 4 dagen zonder nachtbeugel). Was altijd in de veronderstelling dat een nachtbeugel voldoende was. Mijn tandarts zei ook altijd dat een nachtbeugel de verschuivingen van de dag corrigeert en daardoor je tanden op de plek blijven, mits elke nacht gedragen.

Ik heb in de afgelopen weken ook mijn tanden niet zien verschuiven. Sinds een paar dagen draag ik mijn bitje alleen in de nacht, omdat de 8 weken voorbij zijn. Overdag is de ruimte wel wat groter maar na een nacht mijn nachtbeugel gedragen te hebben, is de ruimte in de ochtend weer hetzelfde als voorheen.

Wat zouden jullie adviseren? Enkel een nachtbeugel of spalkje + nachtbeugel?
Mijn huidige ortho heb ik weinig vertrouwen in, zij heeft ook toegegeven dat de ruimte meer dicht gemaakt kon worden maar op de een of andere manier is dit gemist door haar (vermoed door haastig te werken want veel patienten), wat ik heel vreemd vind, omdat ik het ook had aangegeven bij haar.

hoor het graag, bedankt voor het lezen!
Attach
Tandarts_Richa…

Ik zou het advies opvolgen v d orthodontist. Wat voor de ene goed is hoeft voor de andere niet ook goed te zijn. Dus wat voor u het beste is hangt v uw individuele situatie af. Als de stand u stoort en aanvullend orthodontisch behandeling dat zou kunnen verbeteren...U kunt besluiten wat u wilt.
vr, 02/02/2024 - 09:46 Permalink
Koekiee

Dank voor je reactie.
Ik hoop dat mijn bericht duidelijk was; ik wil niet opnieuw een beugel. Het enige wat ik wil is dat mijn tanden op de huidige plek blijven staan. De orthodontist komt zelf niet met advies; mijn suggestie was om dan een spalkje te zetten en toen zei ze prima. Ze komt zelf niet met oplossingen dus ik probeer advies in te winnen wat ik het beste kan doen.

Ze heeft overigens altijd gezegd dat ik een bitje OF spalk+bitje kan nemen, dat de keuze aan mij is.

Ik word hier helaas niet wijzer van.
vr, 02/02/2024 - 11:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Die keuze lijkt mij duidelijk. Als in uw situatie beiden kan daaruit kiezen. Als een spalk volgens Ortho voldoende is prima. Maar als beiden kan... een bitje is niet zo lekker maar alles went. De keuze mogelijkheden is verantwoordelijkheid v ortho. Wat u kiest is uw voorkeur, niet uw verantwoordelijkheid als blijkt dat verkeerd is gekozen...lijkt mij. U bent leek. Is dat uw vraag.
vr, 02/02/2024 - 13:18 Permalink
Koekiee

Mijn voorkeur gaat juist uit naar een bitje omdat ik dit zowel onder als boven draag in de nacht. Ik ben bang dat een spalkje juist kapot gaat bij mij. De orthodontist geeft ook aan dat de kans dat het kapot gaat bij mij hoger is. Het zal maar net op vakantie gebeuren waardoor alles meer gaat verschuiven. Dus mijn voorkeur gaat uit naar een bitje.

Nu zegt de ortho dat ze ziet dat de tanden al tijdens het praten verschuiven en ik maar nog eens 8 weken dat bitje dag en nacht moet dragen. Vervolgens was ‘s avonds en ‘s nachts voldoende. Toen kwam ik zelf met het voorstel van een spalkje.

Ze weet volgens mij niet waar ze mee bezig is, dus wat is nou handig in mijn geval? Ik was altijd in de veronderstelling dat een bitje in de nacht dragen voldoende was om alles bij elkaar te houden
vr, 02/02/2024 - 14:57 Permalink
Tandarts_Richa…

Een afgestudeerde Orthodontist heeft een gedegen opleiding gehad. Voldoende ervaring in de opleiding opgedaan. Dus ik denk niet dat u bang hoeft te zijn dat zij niet weet wat zij doet. Ik zou zeggen: Doet u wat U denkt dat het beste voor mij is. Stel dfat er toch complicaties optreden waar u bang voor bent dan is zij verantwoordelijk. Dat is zij toch al voor de behandeling.
vr, 02/02/2024 - 23:13 Permalink
Koekiee

Ik heb dus gedaan wat zij denkt dat het beste voor mij is tijdens de behandeling en dat is helaas niet goed uitgepakt. Het is dat de assistente er iets van zei, anders had de orthodontist hier nooit iets over gezegd en was de behandeling naar haar idee met goed succes verlopen.

De beugel is er net uit en ze komt met het voorstel om opnieuw een beugel te plaatsen. Waar is het fout gegaan tijdens de behandeling, waarom Heeft zij dit niet opgemerkt tijdens de behandeling? Ik heb hier een heel gesprek met haar over gehad maar ze draait er alleen maar omheen. Persoonlijk denk ik dat zij fouten maakt doordat ze te veel patienten aanneemt. Kwantiteit over kwaliteit..

Zij is verantwoordelijk, maar wat heb ik daaraan? Dat er opnieuw een beugel geplaatst gaat worden?! Ik snap dat u uw collega’s gaat beschermen maar er zitten overal wel rotte appels tussen. Naast dat ik niet weer een beugeltraject wil (hij is er net uit), lijkt het me ook niet handig tijdens een zwangerschap met foto’s maken.

Ik ben hier alleen maar om andere meningen te vragen. U snapt hopelijk wel dat ik weinig vertrouwen heb in haar. Zeer frustrerend dit.
za, 02/03/2024 - 11:30 Permalink
Tandarts_Richa…

U bent niet de behandelaar, dus het is niet aan u om zaken voor te stellen. Uw leven lang zullen verplaatste tanden proberen de oorspronkelijke stand terug te krijgen. Daarom worden na een behandeling, indien nodig, een spalk of nachtbeugel gemaakt. Indien u te veel twijfel heeft kunt u altijd een second opinion laten doen bij een ander Ortho. Het is voor mij moeiijk, specifiek, in te gaan op een behandeling vraag als ik de mond niet zelf heb onderzocht dus praat ik in het algemeen.
za, 02/03/2024 - 12:29 Permalink
Diana83

Mijn zoon is 14 jaar en hij heeft ongeveer 2 jaar een beugel. De orthodontist suggereert de beugel te verwijderen en daarna een spalkje te plaatsen en nachtbeugel te gebruiken. De reden van de beugel was dat een hoektand niet voldoende plek had en overbeet. Beide zijn inmiddels dankzij de beugel gecorrigeerd. Volgens de laatste foto gemaakt door de tandarts moeten zijn twee achterste kiezen nog doorkomen. Mijn zoon en ik horen van de orthodonthist dat het spalkje levenslang is en wij willen die spalkje niet voor altijd. Mijn vragen zijn:
- Als wij kiezen voor de suggestie van de orthodontist: heeft het verwijderen van de witte tandlijm na 2 jaar bijvoorbeeld invloed op zijn tanden? Ik bedoel dat zijn tanden kunnen worden beschadigd door de witte tandlijm en het vervolgens verwijderen daarvan.
- Is het mogelijk alleen voor een nachtbeugel te kiezen i.p.v. zowel een nachtbeugel + spalkje?
- Denkt u dat na twee jaar zijn achterste kiezen zijn doorgekomen en vervolgens niet zo veel verandert in zijn kaak. Kan daarna het spalkje eraf gehaald worden. In hoeverre zouden zijn tanden daarna nog bewegen? Kan alleen hier de nachtbeugel helpen?
Bedankt alvast voor uw antwoord.
Groetjes,
Diana
vr, 02/09/2024 - 11:10 Permalink