Na jaren beugelen weer scheef...opnieuw beugel of facings?

Author:
Debbieh
Posted:
za, 08/12/2006 - 15:14
Beste lezers,

Op mijn 11e jaar is bij mij een buitenbeugel en brackets op onder- en boventanden en kiezen geplaatst. Ik had een behoorlijke overbeet en mijn tanden stonden zigzaggend in mijn kaak. Dit was grotendeels gevolg van een schisis, bij mijn geboorte had ik een gespeten gehemelte en een dubbele onderlip. Tanden trekken was volgens de orthodontist niet nodig. De tandarts die ik toentertijd had had eigenlijk twee kiezen willen trekken. Mijn huidige tandarts is van mening dat mijn verstandskiezen voldoende ruimte hebben, ik heb er dan ook 3 zonder problemen.

De buitenbeugel heb ik ca. 2 jaar gehad en droeg ik trouw. De brackets zijn er op mijn 15e uitgehaald, 4 jaar lang dus. Alles stond keurig netjes. De hele behandeling is vergoed omdat ik via het schisisteam van Radboud Nijmegen naar de orthodontist ben verwezen. Nadat alles verwijderd is heb ik een retainer gekregen. Die moest ik een half jaar lang 's nachts dragen en daarna afbouwen. Ik was toen geen patiënt meer bij de orthodontist, althans, ik hoefde na het verwijderen geen nieuwe afspraak meer te maken.

Uiteindelijk heb ik de retainer bijna 3 jaar lang gedragen 's nachts, op eigen initatief. Na een nachtje zonder merkte ik namelijk dat de retainer strakker zat, er zat dus nog behoorlijk beweging in. Mijn tandarts kon mij weinig advies geven. Van een draadje achter de tanden wist ik niets! Na een paar jaar heb ik uiteindelijk toch afgebouwd, ik was het goed zat en mijn tanden stonden nog steeds recht.

Nu ben ik 25 jaar en enkele tanden zijn in de loop der jaren heel stiekem maar nu toch zichtbaar teruggelopen in hun scheve tand. Boven staat de tand naast één voortand een stuk naar achteren. Beneden staat één van de middelste tanden een eind naar achteren en zijn de tanden ernaast opgeschoven: zigzag dus weer. Die twee tanden vallen het meeste op, de rest staat voor het oog redelijk recht.

Ik baal ervan dat na al het werk en de (soms) ellende van het beugelen die tanden niet meer mooi staan. Beneden heb ik ook moeite met het schoon houden van de tanden, tussen zo'n zigzag patroontje gaat een hoop tussen zitten. Mijn huidige tandarts, die ik sinds anderhalf jaar heb, merkte op dat er een draadje geplaatst had moeten worden, dan was dit niet snel gebeurd.... En dt dit alsnog kan, zodat het niet nog verder terugloopt. Maar graag zou ik ook in ieder geval die twee tanden weer recht hebben!

Wat nu: opnieuw brackets met alle bijbehorende hoge kosten? De moeite vind ik geen probleem. Of facings op die twee tanden, waar ik de laatste tijd steeds meer over hoor plus een draadje achter de tanden om de rest in toom te houden in de toekomst?

Iemand hier ervaring mee, of advies? Alvast bedankt!

Debbie
gewoonikke

hallo,
kheb er geen ervaring mee.
Ik zou zeggen doe wat je wilt doen.
ik ben nu 27 en krijg binnenkort mijn slotjesbeugel voor minstens 3 jaar.
wo, 08/16/2006 - 20:40 Permalink
Girlpower

NOu ik zou terug gaan naar de ortho en klagen !!!
Je hebt een beugel gehad en je hebt recht op rechte tanden en je hebt er inmiddels ook voor betaald !! HEt is niet gratis.
za, 10/14/2006 - 16:56 Permalink
mecánico para …

NOu ik zou terug gaan naar de ortho en klagen !!!
Je hebt een beugel gehad en je hebt recht op rechte tanden en je hebt er inmiddels ook voor betaald !! HEt is niet gratis.


Misschien eerst even wat nuance voor die girlpower doorslaat naar een overassertieve aanpak.

Bij veel patienten van ronde de leeftijd van de topicstarter zie je dat er geen dradje of cc-bar is geplaast. Dat past in de afbehandelperiode. De eerder gebruikte compositelijm bleek niet langdurig succes te hebben en de flexibele draden kwamen snel los. met Als gevolg terugloop en mogelijke schade aan glazuur. Later, na een periode van misschien wel een jaar of 7 is de draad letterlijk weer opgepakt: andere draden (meer star) en verbeterde lijm.
Dus uiteindelijk viel je via voortschreidend inzicht tussen twee periodes met vaste retentie (draadje) concepten.

Onvermijdelijk is ook dat je na afbehandelen een doorgroei hebt van je lijf, en ook je kaken groeiden nog wat meer dan voorheen werd aangenomen. Je verstandkiezen en hun ruimte zijn niet zo relevant, de groei des te meer. Feitelijk kwam je nu in de retetntieloze periode terecht en is je hele gezicht nog in de groei geweest, je spieren komen op een andere manier aan te liggen en geven tegendruk aan je tong.

Lastig allemaal, en al helemaal als je er mogelijk al veel gecompenseerd is met beugels als gevolg van de schisis.

Kortom, misschien een goed moment om eens terug te gaan naar het schisis team en vragen wat zij als beste voorstel zouden hebben. Als ik me niet vergis is dat team qua orthodontie vrij stabiel en erg welwillend.

Niks eisen en op tafel slaan met recht op resultaat, want dat is bij schisis misschien wel helemaal niet tegeven. Daarnaast je gaat je ouders ook niet verwijten dat je een schisis hebt gekregen en dat het daarom nu schever staat. (die eisende instelling maakt alleen wat nekharen los)

Dus, voorstel op tafel en eventueel een korte correctie op alleen de ondersnijtanden (duurt misschien een maand op 7 tot 9) en dan alsnog nu een draad (of cc-bar).

Kan het niet, wat ik overigens betwijfel, dan is om cosmetische reden het plaatsen van veneers geen slecht idee, echter die tand die naar binnen is gekukeld blijft altijd een bron van ergernis. Door de stand lijkt hij schijnbaar langer. Inkorten kan, maar dat levert een gevoelige tand op. Eerste keus, orthodontie!!

Succes en doe er je voordeel mee
za, 10/14/2006 - 20:44 Permalink
mecánico para …

NOu ik zou terug gaan naar de ortho en klagen !!!
Je hebt een beugel gehad en je hebt recht op rechte tanden en je hebt er inmiddels ook voor betaald !! HEt is niet gratis.


als het onder AWBZ viel was het overigens wel gratis voor de patient. en dat was het bij schisis, dus dat betalen hebben we met

16 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde gedaan. zeg maar
za, 10/14/2006 - 20:45 Permalink
Claudiadbd

Beste lezers

Heel wat jaren geleden heb ik verschillende beugels gehad, deze zijn er al ongeveer 7 jaar uit en mijn tanden stonden mooi recht. Na mijn beugelbehandeling kreeg ik tegen mijn boven-en ondertanden een spalkje en een hawley retainer in de bovenkaak. De hawley retainer heb ik alle avonden zorgvuldig gedragen waardoor mijn tanden niet verschoven zijn, de orthodontist had ook al op voorhand gezegd dat ik plaats had voor mijn wijsheidstanden en dat ik ze dus niet moest laten trekken. Nu hebben die wijsheidstanden boven en onder een maand lang zitten duwen waardoor mijn tanden in de onderkaak verschoven zijn. Ben ondertussen terug langs geweest bij de orthodontist en heb nieuwe spalkjes laten zetten onderaan, wist zelf niet dat ze los zaten( en hoelang ze loszaten) op 4 tanden. Dus zijn er twee centrale tanden verschoven, de ene staat omhoog en de andere begint ze te overlappen.Nu zou ik graag terug weer een beugel dragen of blokjes indien nodig, maar hoelang zou ik hieraan vastzitten want ik zit er verveeld mee want ik had mooie rechte tanden?
do, 05/30/2019 - 17:31 Permalink
Jo-Janneke

Verkeerde beet kan deels te maken hebben met scheefstand van de atlas. Wel vaker dat de oorzaak van een probleem elders zit. Bij mij verholpen na atlascorrectie.
do, 11/07/2019 - 11:48 Permalink