Mogelijkheden orthodontie

Author:
M88
Posted:
ma, 02/15/2010 - 19:46
Ik zit met een belangrijke probleem. Iets dat mij de laatste jaren flink dwarszit. Tot mijn 15/16 heb ik een aantal jaren met allerlei beugels gelopen. Een buitenboordbeugel (zo'n ding in de nek) voor de bovenkaak/kiezen. Een beugel om mijn bovenkaak te verbreden, en een vaste beugel met slotjes om mijn tanden recht te zetten.
Toen dit alles voorbij was, was ik redelijk tevreden over mijn gebit. Perfect was het nog niet maar ik was tevreden. Om het geheel af te bouwen heeft de tandarts (was in behandeling bij mijn eigen tandarts, niet bij orthodontist...achteraf een keuze die ik wellicht anders had moeten nemen) bij mij een spalk geplaatst achter de voortanden (boven en onder).
Nadat de spalk in de bovenkaak een aantal keer los is gaan zitten, is er geen nieuwe meer ingekomen. Al met al denk ik dat ik deze spalk een jaar tot anderhalf jaar heb gedragen.
.
Nou had ik tijdens het dragen van de spalk al het gevoel dat mijn boventanden weer naar voren gingen staan. Sterker nog, voor mijn gevoel gingen precies die tanden, die aan het spalkje vastzaten, als 'groep' naar voren staan. Nadat ik geen spalk meer droeg heeft dit proces zich voor mijn gevoel enigzins doorgezet.
Ook is de groei van mijn onderkaak waarschijnlijk iets achtergebleven. Tevens zijn in de onderkaak de voorste 4 tanden enigzins naar achteren gedrukt door waarschijnlijk een gebrek aan ruimte. Gevolg is zoiets als dit: http://www.6maandenbeugels.nl/fotos.asp?CaseID=20, alleen dan net iets extermer (3 tanden naar achteren ipv alleen die ene).

Al met al heeft dit tot gevolg dat ik een overjet heb van ongeveer 10 mm.

Vorig jaar ben ik bij mijn tandarts geweest (dezelfde die mij destijds behandeld heeft). Zij gaf zelf ook aan dat ik een flinke overjet had en dat ik er wel wat aan kon laten doen als ik dat zelf wilde. Een kaakoperatie (om de onderkaak naar voren te halen) en beugelen, totale looptijd 2 jaar ongeveer.
Op dit moment ben ik 23. Een beugel gedurende zo'n lange periode zal invloed hebben op mijn persoonlijke leven. Niet alleen qua het vinden van relaties, maar ook voor het vinden van een baan (ben bijna klaar met mijn opleiding, en klaar voor een front office functie).

Nou vroeg ik mij af of er ook andere dingen mogelijk zijn. Ik begrijp dat 10 mm heel veel is. Ik denk zelf echter dat er al heelveel te corrigeren is door mijn voortanden en ondertanden weer recht te zetten. Ook heb ik zoiets van, als ze nou de boventanden bijvoorbeeld 1 mm verder naar binnen zetten, corrigeert dat ook weer iets.(maar ik ben geen specialist).

Tevens klinkt een kaakoperatie mij niet echt goed in de oren. Heb al een aantal keren voor de spiegel gestaan om te kijken wat voor gevolgen dit kan hebben. Mijn idee is echt dat ik mijn onderkaak hooguit 5 mm vooruit wil hebben omdat ik bang ben dat ik anders echt een flinke kin en norse blik krijg.
En bij een kaakcorrectie van 5 mm heb ik echt zoiets van: 'zijn de voordelen wel groter dan de nadelen'?.

Bovendien ben ik verder niet ontevreden met hoe ik er nu uitzie en om aandacht zit ik ook niet altijd verlegen :P.

Mijn vraag is dus nogmaals: wat voor opties zijn er om deze overjet te veranderen? Ik hoef geen perfect gebit, ik denk trouwens dat 90 procent van de nederlanders geen perfect gebit heeft. Echter wil ik een gebit dat esthetisch goed oogt. Een kleine overjet die normaal oogt ben ik al tevreden mee.