mogelijk open beet na beugelbehandeling voor overbeet?

Author:
PPA
Posted:
vr, 08/26/2016 - 11:00
Sinds een jaartje ben ik serieus een beugel aan het overwegen, nadat ik als kind hier per se niet aan wou. Voornaamste reden is dat ik 20 jaar geleden een flink stuk van mijn beide boventanden kapot heb gevallen, dit is toendertijd 'gemaakt' maar het wordt nu wel tijd om dat weer opnieuw 'mooi' te maken. Mijn tandarts opperde toen een beugel, zodat het daarna nog mooier gemaakt kan worden.

Ik heb een overbeet (ik schat iets minder dan 1cm). Afgelopen week een eerste 'echt' gesprek gehad met de tandarts/ortho en toen zei hij dat er door een beugel behandeling wellicht een open beet zou ontstaan. Dat zou dan opgelost kunnen worden door de laatste maanden van het beugeltrajact elastiekjes te dragen. Als ik alles perfect zou willen, zou ik een kaakoperatie moeten doen, maar dat vind ik geen serieuze optie. Ik heb medisch gezien nergens last van en vind een operatie veel te rigoureus.

Nou schrok ik wel een beetje van die mogelijke 'open beet' die tijdens de beugelbehandeling kan ontstaan. Ik lees vaak dat een kleine open beet wel corrigeren valt met een beugel en elastieken, maar dat de kans groot is dat dat later weer 'terugschiet'. Maar ik kan nergens iets vinden over dat een beugel behandeling mogelijk leidt tot een openbeet en wat daarvan de verwachtingen zijn. Ik vind een paar jaar beugelen om een wat mooier gebit te krijgen prima, maar ik wil natuurlijk niet de ene afwijking inruilen voor een andere afwijking. Iemand die hier ervaring mee heeft?

En dan nog een vraagje, mijn tandartss/ortho waar ik nu loop is geen orthodontist met 4 jarige opleiding. Na zijn tandartsopleiding heeft hij een 2 jarige nascholing gevolgd voor orthodontiebehandelingen . Dat lijkt me wel iets meer dan een tandarts die hier en daar wat seminars orthodontie heeft gehad, of weten ze het gewoon mooi te omschrijven op de website?
PPA

Als antwoord op door Romy32

Bedankt voor je reactie. Ik lees vaak dat er geadviseerd wordt om naar een echte orthodontist te gaan. Weet iemand of er ergens een lijst bestaat met 'echte' orthodontisten oid? Zoeken naar een ortho in de buurt via internet geeft me alleen maar hits op tandartspraktijken met een tandarts/ortho die een dergelijke 2 jarige opleiding hebben gedaan. Zelfs bij praktijken die 'orthodontie praktijk' heten blijken geen ortho's met een 4-jarige opleding te werken.
En weet iemand wat de titel MSc orthodontie betekent?
ma, 08/29/2016 - 10:41 Permalink