Moet ik echt een buitenbeugel?

Author:
acrobat
Posted:
wo, 12/06/2006 - 14:18
Ik ben 22 en heb op mijn 14de een beugel gedragen maar heb die behandeling niet afgewerkt. Daarmee staan mijn bovenste voortanden nu veel te veel naar voren (ik denk dat dit een overjet wordt genoemd?).
Daar wou ik iets aan doen en ene paar dagen geleden ben ik dan eingelijk op consultatie geweest bij een orthodontist en die zei dat het mogelijk was dit op te lossen door een behandeling van 2.5!! jaar met een vaste beugel met elastiekjes EN een buitenbeugel.
Op het moment zelf was ik waarschijnlijk wat te overdonderd om hem meer uitleg te vragen, maar nu komen de vragen natuurlijk wel.

Is zo'n buitenbeugel echt nodig? Ik vermoed dat dit is om al mijn tanden naar achter te zetten, maar is het niet mogelijk om enkel de snijtanden terug te duwen, want uiteindelijk heb ik enkel last met deze tanden, mijn kiezen passen misschien niet perfect op elkaar maar ik heb zeker geen probleem met kauwen of zo.
En indien zo'n buitenbeugel nodig is, hoelang moet ik die dan dragen?
Draag je die nog eens bovenop je vaste beugel ook voor 2.5 jaar?

In dat geval denk ik toch niet dat ik met de behandeling ga beginnen...
BJN

Bel de orthodontist voor een tweede gesprek. Het is helemaal niet gek dat je het niet in een keer kan beslissen. Dan vraag je welke andere oplossingen er zijn, omdat je een buitenbeugel niet ziet zitten. Als die er volgens de orthodontist niet zijn vraag je alle gegevens (fotos, gebitsmodellen) mee en overleg je met je tandarts welke andere orthodontist er in de buurt zit.
Op deze manier geef je de orthododontist een kans om het plan aan te passen aan jouw wensen. En ook belangrijk: geef je jezelf de kans op rechte tanden met een behandeling die past in jouw mogelijkheden.

Succes!
wo, 12/06/2006 - 17:11 Permalink
acrobat

Dank je wel voor je antwoord!

Ik vroeg me nog af of sommige orthodontisten zoveel rekening houden met de wensen van de patient dat ze akkoord gaan met maar een halve behandeling als ik met dat halve resultaat tevreden zal zijn.
Zoals eerder gezegd, ik hoef helemaal niet de perfecte tanden,ik wil enkel die voortanden tocheen stukje naar achter...
wo, 12/06/2006 - 18:40 Permalink
BJN

Het zijn toch JOUW tanden en kiezen. De orthodontist zal wel aangeven wat de gevolgen kunnen zijn van een 'gedeeltelijke' behandeling met een resultaat dat niet 'perfect' is. Er zijn natuurlijk technische grenzen waaronder we niet willen werken.
Als we eerlijk zijn HOEF je ook zeker niet altijd naar die perfectie te streven. Zolang je dat in goed overleg met de patient beslist. Dat is tenminste mijn persoonlijke mening.
Dat gebeurt in de tandheelkunde heel vaak. Een tandarts maakt geregeld na overleg een grote vulling die bij hem/haar zelf misschien direct een kroon of inlay zou zijn.
In de orthodontie is dat niet anders. Maar niet elke behandelaar kent die flexibiliteit.
wo, 12/13/2006 - 23:32 Permalink
BJN

BTW het is mijn uitgangspunt dat een volwassen patient nooit een buitenbeugel krijgt. Die overtuiging heeft het grootste deel van de orthodontisten (die veel volwassenen behandelen).....
wo, 12/13/2006 - 23:34 Permalink