Moeder vindt beugel nodig, ik niet

Author:
KeesTenThije
Posted:
vr, 03/16/2012 - 19:31
Hallo iedereen,

Ik heb nu de laatste paar uren een beetje rondgekeken op dit forum omdat ik met een vraag zit. Mijn moeder vind dat ik een beugel nodig heb. Ze heeft nu al een aantal keren gezegd dat ze een afspraak wil maken bij de orthodontist want een aantal dingen zitten niet helemaal goed volgens haar. Ikzelf vind alleen niet dat ik een beugel nodig heb en zit daar ook niet heel erg op te wachten (ben toch al 15 dus...) Als het wel nodig is vind ik een beugel nog tot daar aan toe en ik zou ook wel bereid zijn om aan een behandeling mee te werken, maar dan moet er wel een reden voor zijn.

Ik wil graag van jullie horen of het voor mij aan te raden is om een beugel te gaan dragen. Misschien dat de meningen hier anders uit zouden komen dan wanneer ik gelijk een orthodontist zou bezoeken. En zou iemand ook een gokje zou kunnen wagen over hoe lang de behandeling eventueel zou kunnen duren? Ook zijn mijn verstandskiezen onder ook al bijna helemaal doorgekomen (vroeg...?) en het lijkt alsof mijn hele ondergebit daardoor naar voren word gedreund.

Alvast bedankt voor de hulp! Groetjes Kees
Attach
BJN

Kees,
Ik zie een enkele scheve tand. Je moeder is blijkbaar heel precies. Van haar krijg je gelukkig geen beugel, maar van de orthodontist.
Ga daar eens overleggen. Die zal jullie informeren over de noodzaak, en alle voor en nadelen. Op basis van dat gesprek kunnen jullie het nog een doornemen en bedenken of het zin heeft.
Op basis van je fotos heb je misschien gelijk. Er kan echter meer aan de hand zijn. Dat ziet een orthodontist meteen. Die zal je zeker zeggen als een behandeling niet nodig is.
Voor een gesprek bij de orthodontist is geen verwijzing nodig.
vr, 03/16/2012 - 19:54 Permalink
Ortholimburg

Als ik de fotos zie dan vind ik dat je een prima gebit hebt, enkel wat scheve tandjes .Heb je er klachten van? Vind je zelf dat je een beugel nodig hebt? Ik vind dat er niet echt een hoge behandelingsbehoefte is. Maar uiteindelijk zal een orthodontist je wel wat meer uitleg kunnen geven. Je moet je alleen afvragen welke meerwaarde een orthodontische behandeling je zal brengen. Als je mijn zoon was zou ik je niet direct aanraden om een orthodontische behandeling te starten, maar ik wil natuurlijk geen ruzie met je moeder. Gelukkig kent ze me niet.
za, 03/17/2012 - 02:17 Permalink
Nana V.

Ik (een leek, niet beroepshalve met tanden bezig, wel beugeldraagster)) vind dat je een prachtig recht gebit hebt, waar veel mensen jaloers op zouden zijn. Mensen behouden ook hun eigen, persoonlijke uitstraling als niet alle gebitten van iedereen in precies dezelfde rechte stand staan. Ken jij als 15-jarige David Bowie? Die had vroeger heel charmante "vampiertandjes", dat paste bij hem en zijn gezicht, maar op gegeven moment heeft hij daar iets aan laten doen. Daarna stond zijn hele gebit recht en blonk het je tegemoet, maar hij zag er niet meer uit.
Ik vind het dragen van een beugel zelf niet meevallen, ik zou het als ik jou was alleen doen als er een medische reden voor blijkt te zijn. Ik draag hem zelf om cosmetische redenen, maar zou daar, als ik de keuze over mocht doen, niet meer voor kiezen.
za, 03/17/2012 - 10:47 Permalink
KeesTenThije

Als ik de fotos zie dan vind ik dat je een prima gebit hebt, enkel wat scheve tandjes .Heb je er klachten van? Vind je zelf dat je een beugel nodig hebt? Ik vind dat er niet echt een hoge behandelingsbehoefte is. Maar uiteindelijk zal een orthodontist je wel wat meer uitleg kunnen geven. Je moet je alleen afvragen welke meerwaarde een orthodontische behandeling je zal brengen. Als je mijn zoon was zou ik je niet direct aanraden om een orthodontische behandeling te starten, maar ik wil natuurlijk geen ruzie met je moeder. Gelukkig kent ze me niet.


Nou, nee ik vind het dus niet echt nodig, maar het kan best zijn dat een ortho er een goede reden voor zou kunnen geven om een beugel bij mij te plaatsen. Misschien is het dus toch gewoon verstandig om een afspraak te maken en dan verder wel te zien.
za, 03/17/2012 - 13:15 Permalink
KeesTenThije

Nou met een afspraak bij de ortho heb ik uiteindelijk toch maar gewoon meegestemd en heb ik net al gehad. Er was toevallig een gaatje vrij namelijk. Mij werd verteld dat mijn tanden hier en daar wat rechter zou kunnen maar daar niet echt een probleem ligt. Wel heb ik blijkbaar een duidelijk te grote overbeet (niet op de foto te zien. daar heb ik mijn kaken niet goed op elkaar) die voor een deel met mijn onderkaak te maken heeft en ook met de stand van mmijn voortanden in de bovenkaak. Ik moest van hem nadenken over wat ik zelf wil en verwacht. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat mijn moeder er nu nog meer op drukt dan eerst maar de ortho heeft haar wel gezegd dat het belangrij is dat ik er zelf ook in mee stem. Het hoefde niet lang te duren volgens hem. Slotjes zou in ieder geval deel van het plan zijn. Weet iemand hoe zoiets verder beholpen word? Buitenbeugel? Blokbeugel? Ik zou wat hulp heel waarderen bij mijn keuzen. Alvast bedankt.

Groetjes Kees!
di, 03/27/2012 - 18:26 Permalink
KeesTenThije

Ja, dat kan.
Weet je al wat je gaat doen?


Ik heb het nog even nagevraagd. Het probleem kan opgelost worden met een buitenbeugel voor een paar maanden (alleen snachts als het goed is) in combinatie met een slotjesbeugel. Het hoeft eigenlijk niet meer dan 10 tot 12 maanden te duren dus dat vind ik nog wel acceptabel. Dat was ook mijn voorwaarde voor de start van een behandeling. Ik zie er wel tegenop maar nu ik weet dat mijn overbeet toch echt wel te groot is (en het probleem niet echt licht bij scheve tanden) heb ik het ook wel aanvaard als een terechte behandeling.
ma, 04/02/2012 - 18:04 Permalink
KeesTenThije

Bedankt! Ik zal jullie op de hoogte proberen te houden van alles.

Ik heb nog 1 vraagje. Hypothetisch gezien, hoelang zou het normaal gesproken duren om tanden zoals op de afbeelding hierboven perfect recht te krijgen? Dus niet met kaakcorrecties enzo maar alleen het recht maken van de tanden.
ma, 04/09/2012 - 15:12 Permalink
KeesTenThije

Nou de beslissing is gemaakt. Over twee en een halve week heb ik een afspraak bij de ortho om slotjes in de bovenkaak te plaatsen. Dan krijg ik ook gelijk mijn buitenbeugel die ik de komende maanden minstens 14 uur per dag moet dragen. Naar aanleiding van veel andere topics hier heb ik expres gekozen voor normale slotjes en niet van die zelfligerende. Die vind ik namelijk ook best wel lelijk in vergelijking met de klassieke. Kijk er nog steeds wel tegenop maar ik ben er wel klaar voor om mee te beginnen en snel weer achter de rug te hebben.

Groetjes Kees
wo, 04/11/2012 - 12:48 Permalink
KeesTenThije

Dit gaat niet enkele maanden worden ben ik bang.... Als je een buitenbeugel krijgt dan heeft de ortho misschien grootsere ideeen.. Blijf dat goed afstemmen!


Nee de buitenbeugel een maand of 8-10 maar alles minder dan dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Als ik een buitenbeugel vaker zou dragen dan mij is opdragen word de behandeling dan vanzelf ook korter of werkt dat niet zo? Anders kan ik hem natuurlijk gewoon ieder uur dat ik me niet op school bevind dragen. Heb er niet echt problemen mee als mijn beste vrienden me zouden zien met buitenbeugel ofzoo. Voor het gemak heb ik mezelf ingesteld op een totale behandelingsduur van adrhalf jaar want anders word ik toch weer teleurgesteld. Ken zo ongelofelijk veel vrienden die een beugel gehad hebben en hem uitendelijk vele maanden (twee vrienden zelfs meer dan een jaar) langer hebben moeten dragen dan in eerste instantie werd verwacht. Dus tja
do, 04/12/2012 - 12:03 Permalink
KeesTenThije

Hallo iedereen,

Vorige week zijn elastieken om mijn kiezen geplaatst voor de ruimte en sinds gisteren heb ik dan echt een buitenboord beugel en een slotjes beugel. De plaatsing van de brackets ging prima en was zo gedaan. meteen vond ik het wel erg moeilijk wennen aan die volle mond. Praten ging (en gaat) in combinatie met erg veel geslis en wat gespuug. De pijn in mijn tanden is heel erg hevig en eten is me nog niet gelukt helaas. Heb hier en daar ook al wel een stukje wang open gescheurd. Het enige dat me er nu positief over houd en deze hele beslissing nog niet doet berouwen is dat de slotjes beugel me nog niet zo lelijk staat als ik had verwacht. Voor het oog valt er dus nog prima mee te leven.

Dan de buiten beugel. Die gaat erg lastig in (is wennen, weet ik) en staat natuurlijk belachelijk, maar zorg nu absoluut niet voor extra discomfort. Heb er totaal geen last van en heb hem tot nu toe dan ook eigenlijk nonstop ingehouden. Behalve toen ik gisteravond afsprak met wat vrienden. dan toch maar wel uit. De slotjesbeugel zelf is natuurlijk al een interessant genoege introductie hoewel niemand echt deed alsof het uberhaupt een big deal was ofzo. Erg fijn dus.

Ik zal jullie op de hoogte houden en binnenkort wel een keer een foto plaatsen zodra ik weer zeker van mezelf ben (haha)

Groetjes
za, 04/28/2012 - 20:17 Permalink