Mildschurende tandpasta's slecht voor lijm slotjes?

Author:
frenky
Posted:
za, 02/24/2007 - 01:12
Hallo allemaal, :)

Misschien een ongewone vraag :wink:
Ondanks dat ik goed poets, heb ik vrij snel last van aanslag achterop m'n tanden en kiezen (van thee, koffie, wijn).
Daarom gebruik ik sinds kort een mildschurende (whitening)tandpasta. (Beverly Hills Formula)
Omdat ik een (vaste)beugel draag, vroeg ik mij af of zo'n tandpasta misschien schadelijk is voor de lijm de slotjes? Ze mogen er natuurlijk niet van losraken.

Vriendelijke groetjes,
Frank :D
BJN

Nee, dat kan waarschijnlijk geen kwaad. Het deel hechting zit onder de slotjes, en dat kun je niet poetsen. Dus ook niet wegpoetsen...

Maar denk er wel aan dat je door een schurende pasta als deze ook een deel van het glazuur kunt wegpolijsten. Dat gaat weliswaar heel langzaam, maar het bedekte deel waar je niet bij komt (onder het slotje) polijst je niet. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek als rugdekking, maar ik kan mij voorstellen dat je in een uitzondelijke situatie na het verwijderen van de beugel misschien verschil in oppervlakte zou kunnen overhouden tussen het door jou gepoetste/gepolijste deel en het deel onder de bracket. Zeker als de behandeling lang duurt, en als je de schurende pasta vaak gebruikt, dan is dat een risico. Er is een publicatie van een patient met tanderosie die na de beugelbehandeling ernstige beschadigingen en oppervlakte verschillen overhield.
Als ik die kan terugvinden zal ik ze posten.

Dus: pas op en voorkom de verkleuring/aanslag dan hoef je ook niet uitbundig te 'schuren'.
za, 02/24/2007 - 01:26 Permalink
Lieneke

Doordat je met die schurende tandpasta poetst (En die tandpasta die je gebruikt is behoorlijk aggressief!), poets je dus wat glazuur weg. Daarmee kan je veroorzaken dat het tandbeen gaat doorschemeren waardoor de tanden juist geler worden....
za, 02/24/2007 - 09:46 Permalink
faatje

In elke tandpasta zit toch schuurmiddel. Die van beverly hills daar staat duidelijk op dat die zacht is voor het glazuur. Ik neem dan aan dat het schuurmiddel dan minder is of is dat een fabeltje?
zo, 02/25/2007 - 21:02 Permalink
de digitale tandarts

Tandpasta bestaat voor 20 tot 50% uit schuurmiddel. De functie van tandpasta is het verwijderen van aanslag. Hierbij wordt altijd een miniscuul laagje glazuur of tandbeen verwijderd. Daarom is het schuurmiddel in tandpasta's zo afgestemd dat zij genoeg slijpende werking heeft in de korte periode waarin wordt gepoetst, zonder dat dit tot overmatige slijtage leidt.
Terwijl jarenlang ook natuurprodukten (zoals klei, amaril, kalk) als slijpmiddel zijn gebruikt, worden tegenwoordig alleen kunstmatige geproduceerde slijpmiddelen (abrasieven) toegepast. Voordeel hiervan is dat onder meer de korrelgrootte, de vorm van de deeltjes en de mate van kristalliniteit- die naast de intrinsieke hardheid de schurende werking bepalen- beter constant gehouden kan worden. In tandpasta's zijn momenteel brushiet, calciumcarbonaat, aluminiumoxyde en silica de meest gebruikte slijpmiddelen.

De slijpende werking (abrasiviteit) van een tandpasta wordt uitgedrukt in een RDA-waarde (radioactive dentin abrasion). Ten behoeve van de RDA-bepaling worden blokjes tandbeen zwak radioactief gemaakt. Na een standaard poetsprocedure wordt het radioactieve fosfaat gemeten in het losgekomen slijpsel. Des te meer er gevonden wordt des te meer van het tandbeen afgesleten is. De tandpasta'a moeten volgens de tandheelkundige orgaisatie FDI een RDA-waarde hebben beneden de 250. In een onderzoek op 32 tandpasta's verkrijgbaar op de Duitse en Zwitserse markt werden waarden tussen de 37 en 203 gevonden.

De slijpende werking is overigens niet uitsluitend afhankelijk van het slijpmiddel, maar ook onder meer van de verdere samenstelling van de pasta, van de gebruikte borstel, van de poetsdruk en van de soort en richting van de poetsbeweging. Scherpe kanten van kristallijne abrasieven kunnen door andere bestanddelen worden omhult, woordoor de slijpwerking afneemt. Tijdens het poetsen kunnen de slijpmiddelen echter door het speeksel worden schoongespoeld, waardoor de slijpende werking van de tandpasta toeneemt. Bij het amorfe silica doet zich dit niet voor.

Onderzoek maakt duidelijk dat het hanteren van de tandenborstel meer bepalend is voor de mate van afslijting en voor het ontstaan van poetstrauma dan de slijpende werking van de tandpasta. Klinisch onderzoek toonde geen verschil aan in de frequentie van uitgesleten tanden en poetstrauma's tussen personen die 3,5 jaar poetsen met een pasta van RDA 100 of met een pasta met RDA 50.
Tandpasta met een RDA-waarde 20 gaf wel minder slijtage maar verwijderde onvoldoende aanslag. In de onderzoeken werden wel duidelijke verschillen in de frequentie van uitgesleten tanden en poetstrauma's gevonden tussen proefpersonen die met een zelfde tandpasta poetsen. Een mogelijke oplossing voor patienten met poetstrauma's is het vasthouden van de tandenborstel alsof het een pen was (pengreep). Hierdoor vermindert de druk tijdens het poetsen.
zo, 02/25/2007 - 21:42 Permalink
faatje

Bedankt voor het plaatsten van het artikel.
Dit stukje heb ik al gelezen. Mijn vraag is of de beverly hills tandpasta meer schuurmiddel bevat dan de andere tandpasta. Het gaat om de natural white versie die zacht is voor het glazuur. Tegenwoordig hebben ze bijna allemaal een white erin.
zo, 02/25/2007 - 22:32 Permalink
de digitale tandarts

Whitening bij tandpasta's betekent alleen dat er extra wasmiddel inzit en vlekken makkelijker te verwijderen zijn. De conclusie van mijn antwoord was dat de tandenborstel en met name de uitgeoefende druk een veel grotere invloed hebben op de tandslijtage dan de gebruikte tandpasta. Het enige wat ik over de Beverly Hills pasta kan zeggen is: knap dat marketing instaat is om mensen 10x zoveel als nodig is voor tandpasta te laten betalen.
zo, 02/25/2007 - 22:39 Permalink
faatje

Thanks voor je reactie. Ik maak mij een beetje zorgen, omdat ik een paar jaar mijn tanden met deze tandpasta heb gepoetst. Dus het kon geen kwaad. Ik moet mij dus meer zorgen maken om de poetstechniek en tandenborstel. Nou ik dacht dat er veel schuurmiddel in zit, maar er is dus niks aande hand. Het is zonde van het geld als het niks uitmaakt. Mijn tanden voelen wel glad aan en zijn ook glad.
zo, 02/25/2007 - 22:57 Permalink