Mijn verhaal

Author:
fataldigital
Posted:
ma, 03/19/2012 - 20:25
Hallo,
Ik zou hier even mijn verhaal willen doen en jullie mening of ervaring willen horen. Moet het gewoon even kwijt..
(begon eigenlijk nog vroeger toen mijn mond te klein bleek en ik 2 definitieve tanden heb moeten laten trekken) Het begon toen ik 11-12 jaar was wanneer mijn tandarts zei dat ik naar een orthodontist moest omdat mijn tanden scheef stonden (was best lelijk en erg toen). Bij de orthodontist was er echter meer aan de hand. Mijn onderkaak en bovenkaak waren eigenlijk veel te ver uit elkaar. Dusja eerst zeker een jaar een nachtbeugel moeten dragen om mm per mm beiden kaken bij elkaar te krijgen. Later 13-14 jaar kreeg ik blokjes op mijn tanden en moest ik plastic rekkertjes erbij dragen om toch nog maar een extra mm dichter bij elkaar te krijgen.
Enfin het resultaat loonde, mooiere rechte tanden, niet veel mm verschil meer tussen boven en onderkant. En een ijzerdraad achter mijn tanden of ze zouden toch wel eens kunnen uitvallen op termijn zeker...
Om het chronologisch te houden...
Rond mijn 18-19 begon mijn kaak nogal te kraken en mijn ouders konden mij aan tafel horen eten... ik zelf had er totaal geen last van behalve het geluid dan. Erna volgde extra knakken en nog erna blokkeerde mijn kaakgewricht af en toe eens. Maar aangezien het niet constant was en het wegging heb ik er eigenlijk niet verder mee gegaan... heb het wel eens vermeld bij de tandarts maar geen verder gevolg. En is uiteindelijk van zelf raar genoeg gestopt.
Nog later rond mijn 20 was er aan mijn onderste tand terugtrekkend tandvlees (zit voor een stuk in de familie maar niet op zo'n jonge leeftijd) en het begon er rond ook te ontsteken. Hiermee ben ik dan mee naar een parodontoloog geweest. Die heeft mij een serieuze poetsbeurt gegeven en zei er ook bij door zoveel geforceerd te hebben met die beugels in mijn jeugd dat een deel van mijn bot beschadigd is van mijn onderste tanden en daardoor ook terugtrekkend tandvlees etc.
Enige remedie is nu dagelijks 2x poetsen, flossen, borsteltjes gebruiken, mondwater,... en anders is het weer miserie.
Nog later nu dus, 22 jaar, moest ik een wijsheidstand rechts bovenaan laten verwijderen bij een stomatoloog (die mijn achtergrond natuurlijk niet kende) op zich alles goed verlopen,... maar na de ontzwelling van mijn kaak merk ik nu dat mijn kaakgewrichten/... niet goed staan en geblokkeerd staan in de stand dat mijn mond altijd zou gestaan hebben zonder die nachtbeugel.
Best vervelend want mijn mond kan niet helemaal meer open en voel ergens toch een soort druk ofzo... uiteraard als dit aanhoudt ga ik er mee naar de tandarts etc. Had wel gelezen dat "mondklem" voor een tijd kan ontstaan na zo'n ingreep...
Iemand ook zo'n ervaringen etc?