Mijn ervaring met de linguale beugel + foto's

Author:
s00102
Posted:
zo, 08/22/2010 - 13:37
Ik had al enkele foto's gepost in het topic van romy32 maar dat werd nogal verwarrend, dus daarom een eigen topic. Heb gemerkt dat er toch enkele mensen nieuwsgierig zijn naar dit soort beugel. DUs daarom een topic met foto's en ervaringen en waar je ook vragen kan stellen eventueel... Of andere mensen die ook zo'n beugel hebben kunnen meeposten indien ze dat willen! :)

Behandeling: Linguale beugel (aan de binnenzijde dus) zowel in de bovenkaak als onderkaak. De boven en onderbeugel werden in 1 keer geplaatst. De bovenste snijtanden (naast hoektanden) worden na de behandeling bijgevuld met composiet. Deze zijn namelijk veel kleiner dan ze normaal zouden moeten zijn. En volgens de ortho heeft dit ook ervoor gezorgd dat mijn tanden scheef staan. Doordat ze zo klein zijn zouden ze mijn beet niet goed ondersteunen ofzo. Verder moet niet alleen de scheefstand worden aangepakt, maar heb ik ook een lichte diepe beet en passen mijn kiezen niet mooi op elkaar. Het is dus niet alleen cosmetisch maar ook mijn beet moet worden in orde gemaakt.
Verwachte draagtijd: 1,5 jaar maar de ortho plakt hier liever geen echte tijd op aangezien dit voor iedereen anders is. Afhankelijk van hoe je tanden verplaatsen etc.
Prijs: Ik betaal ongeveer 5000 euro, dit loopt op of af als je langer/minder lange behandeltijd hebt. (als ik onderaan een doorzichtige normale beugel nam dan nam de prijs af met ongeveer 2000 euro..)
Pijn: De blokjes zelf doen geen pijn aan men tong. Heb alleen enkele dagen last gehad van het uiteinde van de draad die in m'n tong prikte. Maar m'n tong heeft nooit echt hard pijn gedaan ofzo. Gewoon wat ongemak en even aan moeten wennen.
Spreken: De eerste 4 dagen hoorde je wel best goed dat er iets raars met me was. Maar na een weekje praat ik al voor 98% normaal. Soms als ik te snel wil spreken dan struikel ik over enkele letters.
Eten: Tanden waren de eerste week erg gevoelig, heb dus vooral smoothies, aardappelpuree, soep etc. gegeten. Nu eet ik al bijna normaal. Alleen heel erg harde dingen mijd ik maar even. Het eten zit eigenlijk ook niet echt hard vast in de blokjes. En trouwens, doordat de beugel aan de achterzijde zit zie je die etensresten toch niet zitten.

Hierbij de foto's. Heb de beugel sinds 11/08.

http://i38.tinypic.com/2cgjxxi.jpg

http://i38.tinypic.com/2d2f42f.jpg

http://i35.tinypic.com/fn8fis.jpg

http://i37.tinypic.com/1tsqwx.jpg
alpifresh

Hier hoort mijn verhaal ook bij :D. Ik zal jouw lijstje gebruiken.

Behandeling:
Ik heb een flinke overbeet (14 mm) en een beetje een diepe beet. Ik wil geen onderkaakverlenging (over de redenen heb ik al een topic geschreven http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=18083). Maar omdat het bovengebit naar binnen valt, slijten mijn ondertanden weg. Reden dus voor een beugel.
Onder: gewone slotjes, met aan de voorkant een paar witte.
Boven: een linguale.
Doel van de ortho: reguleren en stabiliseren.

Verwachte draagtijd (nou voel ik me een zwangere olifant, hoor! :)):
Een jaar.

Prijs:
Ik heb mazzel. Met mijn fantastische overbeet val ik onder 'medische noodzaak', en dat valt onder de basisverzekering. Een operatie had de verzekering nog veel meer gekost, dus ze zijn dik tevreden met mijn keuze voor alleen een beugel. Alles wordt vergoed, ook de witte slotjes en de linguale beugel. Anders had het mij zo'n 3000 euro gekost.

Pijn:
Niets noemenswaardigs. Soms wat ongemak, gevoeligheid.
Wat ik doe om pijn te voorkomen: voordat ik naar de ortho ga om alles strak te laten trekken, alvast een paracetamol slikken. Ik moet daarna namelijk nog een stuk rijden en om in de auto last te krijgen van een strakke beugel.... Bij het aandraaien zegt de ortho ook regelmatig: "Je zult wel voelen dat het nu strakker zit." Nee schat, ik voel niks :).

Spreken:
Eten:
Laat ik op deze twee later eens terugkomen. Eerst het volgende maar.

Onder is het erin gegaan op 18 mei. En dat ging gelijk als een speer de goede kant op. Tot de laatste aandraai eind juli. Sindsdien zit er een elastiekje alles scheef te trekken. Ben daarna al 2x bij de ortho geweest voor mijn bovenbeugel, maar hij had steeds geen tijd meer om het onder weer even goed te zetten. Volgende week mag ik weer, en dan wil ik niet weg voordat hij beneden dat stiekie gekilld heeft, of een ijzerdraadje extra heeft aangelegd.
Ben op het moment dus even niet zo happy met het ondergebeuren, maar ik heb er nog wel vertrouwen in dat het goed komt.

Boven? Zucht.
Afspraak 1: omleiding vlak bij zijn praktijk, heb 3 kwartier door een onbekende stad rondgekard, kwam te laat bij hem om de beugel nog te laten plaatsen.
Afspraak 2: het kostte veel tijd om de brackets er in te plaatsen, geen tijd meer voor de draad
Afspraak 3: lijm was tussen de brackets gekomen, die lijm kreeg hij er niet uit, brackets wilden niet open zodat er geen draad in kon. Hij bestelt nu nieuwe brackets, die krijg ik volgende week in plaats van deze.
---Hij heeft uitgebreid excuses aangeboden, baalde zelf ook flink. Heeft uitgelegd dat hij voor mij andere brackets had willen gebruiken, waar de draad doorheen kon glijden (Damon-brackets?), maar ja, die lijm. Ik krijg nou toch weer 'gewone' linguale brackets boven---
Afspraak 4:..... moet dus nog komen. Ik heb nu boven alleen brackets, maar die gaan er weer uit voor andere brackets. En daarna de draad.

Wat betreft eten en spreken kan ik dus alleen nog over de onderbeugel praten (de eerste paar uren sprak ik 'twee' uit met een Surinaams accent, daarna geen problemen meer gehad) (eten, ach, na het eten even spoelen en op sommige ruime plekken de voedselvulling verwijderen; de eerste dagen voorzichtig gedaan, maar ik knaag nu alles).
De brackets die nu boven zitten, daar glijdt mijn tong niet lekker langs dus wanneer hij daarover struikelt, komt een woord er niet zo goed uit. Heb een paar dagen was/wax ertegenaan gehad (de lijm had voor te scherpe randjes gezorgd) en toen sprak ik zonder problemen. Eten is ingewikkeld, met mijn tong wil ik dan brood in mijn mond bij elkaar verzamelen (dat doe je normaal zonder erbij na te denken) om verder te kauwen of te slikken, maar dan kom ik harde stukken tegen in de zompige broodmassa en dan ben ik even in de war over waar ik op moet kauwen of niet. Maar dat zijn dus de brackets.

Foto's? Mijn grootste bezwaar tegen het hier plaatsen van foto's is dat ze gejat (kunnen) worden voor andere doeleinden. Ik maak graag zelf uit wat ik met mijn foto's/gebit doe. Ik ben al aan het denken over een watermerk, zodat het niet aantrekkelijk is mijn foto's te gebruiken, maar daar ben ik technisch nog niet helemaal uit.
En op het moment, nu het beneden zo erg scheef staat, loop ik er ook liever niet mee te koop, hoe het nu is.

Opvallendheid:
Beneden heb ik dus een slotjesbeugel aan de buitenkant, waarvan de voorste 6 brackets wit zijn. Metalen draad erdoor heen. NIEMAND heeft tegen mij gezegd: "Goh, zie ik nou een beugel bij jou?" Wat meetelt: mijn bovenkaak hangt als een prachtig afdakje over mijn onderkaak, waardoor die lekker in de schaduw ligt. Helpt ook mee om niet gezien te worden.
Mijn zus heeft de blauwe elastiekjes gezien die tijdelijk tussen mijn tanden zaten om ze soepeler langs elkaar te laten glijden. Maar zij wist ook dat ik aan het beugelen was en zij is er ook eentje die altijd alle details in de smiezen heeft.

De linguale brackets zijn niet te zien, maar wat het spreken betreft: de eerste dag had ik gelijk een bespreking met iemand. Daartegen heb ik gezegd: "Ik praat af en toe een beetje raar, maar ik ben vanochtend bij de tandarts geweest en mijn tong moet nog even wennen aan de nieuwe situatie." No problem.
zo, 08/22/2010 - 16:31 Permalink
alpifresh

Oké jongens, duim even voor me. Ik ga zo dadelijk voor de 4e keer naar de ortho om de bovenbeugel te laten plaatsen. Ooit moet het toch lukken! :D
Wat hij wil gaan doen: bovenbrackets eruit. Nieuwe brackets erin. Draad erin.
Wat ik ook wil dat hij doet: beneden een paar draadjes erbij zetten omdat alles nu als een rits uitelkaar valt.
Je hoort van me!
do, 08/26/2010 - 17:08 Permalink
alpifresh

@Romy32 Toch bedankt!

Het heeft hem een uur gekost om
- onder een draad erbij te zetten om dat ene tandje er weer bij te halen (de bracket zat niet vast aan de draad, en stond nu zo'n DRIE mm van de draad af, zover was de tand naar binnen geschoven. Draadje om het tandje en dat vast aan de grote draad, en nu, 3 uur later staat de bracket weer tegen de draad aan), en zo'n 8-jes elastiek over de brackets te halen,
- boven de oude brackets eruit te halen, en zo veel mogelijk lijmresten te verwijderen,
- boven er 8 brackets in te krijgen,
Daarna kostte het hem 20 minuten om de draad erin te krijgen. Daarbij brak gelijk een van de brackets af. Opnieuw erin. Draad erin, brak dezelfde bracket weer af. Toen was hij het zat, dus heb ik nu 7 brackets. Later moeten er boven nog 3 komen op mijn kiezen, maar eerst moet de voorkant breder worden.

Die bovenbeugel blijft een lastige! Maar jongens, wat ben ik blij dat het bovenbeugelavontuur nu eindelijk gaat beginnen!

De c, s, t klanken zijn lastig. Dat is volop slissen. Maaaaaar, als ik mijn tong iets meer achter in mijn mond hou, gaat het direct 80% beter! Morgen lunch ik met een vriendin, mijn linguaaltje zal zichzelf daarbij wel verraden!

O, en ik heb toch weer Damon brackets gekregen, dacht dat ik nu gewone zou krijgen, maar hij heeft duidelijk geen zin in gepiel met stiekies in mijn smalle bekkie.


@ Providentia: Volgens mijn ortho hoef ik boven niet met ragers aan de gang. Gewoon goed poetsen. Zijn ervaring is dat er weinig achter blijft hangen. We shall see!
do, 08/26/2010 - 21:06 Permalink
Providentia



@ Providentia: Volgens mijn ortho hoef ik boven niet met ragers aan de gang. Gewoon goed poetsen. Zijn ervaring is dat er weinig achter blijft hangen. We shall see!


Normaal vormt zich tandsteen achter je onderste tanden sneller dan boven. Dit heeft te maken met je speekselklier onder je tong. Als je dus niet ragert maar alleen goed poetst, heb je kans dat je je tandplak niet goed wegkrijgt en dit op den duur wat sneller tandsteen vormt. het hoeft niet zo te zijn, maar de kans is best aanwezig.

Dit zou erg zonde zijn. Ik zou dus zeggen, iig 1x per dag even een rager erlangs, is nog geen 5 min werk. Ik rager zelf elke ochtend en avond en ik flos ook elke ochtend en avond, en ik heb geeneens een beugel :smt003
do, 08/26/2010 - 21:17 Permalink
alpifresh

De eerste echte draagdag zit erop. Heb gelunched met een vriendin die niks in de gaten had.
Maar toen we iets gingen bestellen, heb ik toch maar uitgelegd waarom ik koos voor de pannekoek (ik hoopte op lekkere soep, maar helaas).
Haar reactie: "Wat fijn voor je! Jij hebt straks een prachtige glimlach terwijl mijn gebit steeds rommeliger wordt."
Ze heeft me bezworen dat ze mijn onderbeugel ECHT niet kon zien. Ook niet als ik breeduit lachtte en ze er echt naar ging zitten zoeken.
Over mijn stem zei ze: "Ik vond wel dat je ietsje anders klonk, maar had geen idee van een beugel. En nu ik het weet, hoor ik af en toe wel iets wat ik nu wel kan plaatsen bij een beugel, maar echt heel weinig."

Ik heb een truc ontdekt om weer normaal te kunnen klinken: tong niet naar voren, maar juist achter in de mond houden. Dat klinkt echt geweldig goed, maar ik kan het nog niet lang volhouden.
Vanavond een uur aan de foon gehangen, en dat was toch wel vermoeiend. Heel erg nadenken over het praten.

De OP hierboven schreef dat ze na 4 dagen weer gewoon klonk, dus misschien moet ik doorgaan met 'normaal' tonggebruik? Of zou dat verspilde energie zijn omdat dat toch nooit wat wordt? Hmmm, als ik nu gewoon een paar zinnen hardop zeg, gaat het goed, met 'normaal' tonggebruik. Toch maar dooroefenen dus :D!

@s00102: Hoe gaat het nu bij jou? Nog veranderingen gemerkt?
za, 08/28/2010 - 01:56 Permalink
s00102

Lijkt me erg lastig schoonhouden zo aan de achterkant van je tanden. Let er wel op dat je er elke dag een rager doorheen haalt en goed poetst, je kan er namelijk een stuk minder goed bij dan aan de voorkant.


Bedankt voor de tip, ik besteed heel wat aandacht aan het poetsen. Poets drie maal daags en flos enzo ook minstens een keer per dag. Mijn ervaring is wel dat er eigenlijk niet zo heel veel achter de beugel blijft haken. Maar ik wil het risico niet nemen om mijn tanden te verwaarlozen. Heb nog nooit een gaatje gehad en wil dat zo houden liefst ook! :P
za, 08/28/2010 - 16:18 Permalink
s00102

@Romy32 Toch bedankt!

Het heeft hem een uur gekost om
- onder een draad erbij te zetten om dat ene tandje er weer bij te halen (de bracket zat niet vast aan de draad, en stond nu zo'n DRIE mm van de draad af, zover was de tand naar binnen geschoven. Draadje om het tandje en dat vast aan de grote draad, en nu, 3 uur later staat de bracket weer tegen de draad aan), en zo'n 8-jes elastiek over de brackets te halen,
- boven de oude brackets eruit te halen, en zo veel mogelijk lijmresten te verwijderen,
- boven er 8 brackets in te krijgen,
Daarna kostte het hem 20 minuten om de draad erin te krijgen. Daarbij brak gelijk een van de brackets af. Opnieuw erin. Draad erin, brak dezelfde bracket weer af. Toen was hij het zat, dus heb ik nu 7 brackets. Later moeten er boven nog 3 komen op mijn kiezen, maar eerst moet de voorkant breder worden.

Die bovenbeugel blijft een lastige! Maar jongens, wat ben ik blij dat het bovenbeugelavontuur nu eindelijk gaat beginnen!

De c, s, t klanken zijn lastig. Dat is volop slissen. Maaaaaar, als ik mijn tong iets meer achter in mijn mond hou, gaat het direct 80% beter! Morgen lunch ik met een vriendin, mijn linguaaltje zal zichzelf daarbij wel verraden!

O, en ik heb toch weer Damon brackets gekregen, dacht dat ik nu gewone zou krijgen, maar hij heeft duidelijk geen zin in gepiel met stiekies in mijn smalle bekkie.


@ Providentia: Volgens mijn ortho hoef ik boven niet met ragers aan de gang. Gewoon goed poetsen. Zijn ervaring is dat er weinig achter blijft hangen. We shall see!



Ja ik praat eigenlijk 'normaal'. Als ik moe ben of heel lang moet praten dan hoor je wel dat ik net een beetje anders praat, maar niets genants ofzo. Mensen maken ook geen opmerkingen. Ik leg mijn tong niet speciaal vanachter in mijn mond maar duw ze nu tegen de blokjes aan zoals je anders tegen de achterkant van je tanden doet. Soms is mijn tong wel wat pijnlijk van de blokes vanachter in mijn mond, maar ik zit er dan ook constant aan te prullen met men tong haha! Niet zo slim eigenlijk.

Ben blij voor je dat je beugelavontuur ook eindelijk kan beginnen. Is het de eerste keer dat je ortho deze beugel gebruikt? Bij mijn ortho wel, ze heeft wel als assitente zon beugels gezien en aan mee geholpen, maar ik ben de eerste die ze zelf behandelt. De elastiekjes errond doen is idd niet zo heel handig. Dat ging ook niet zonder gepriegel bij mij. Ben benieuwd wat er volgende keer gaat veranderd worden bij me, heb 3 september al de eerste vervolgafspraak!

Ik dénk dat er bovenin ook al een heel klein beetje verandering is. Onderin is er niet zo veel meer veranderd denkik. Ik post wel fotos als ik terug ben van de volgende afspraak, hopelijk is er dan al iets van verandering te zien.
za, 08/28/2010 - 16:22 Permalink
alpifresh

Nee, de mijne heeft wel ervaring met linguaal. Maar ik heb Damon brackets en die zijn wel nieuw voor hem :).
Wij zijn proefkonijntjes voor hun experimenten :D.

Mijn afspraak is de 14e en nu, na 2 dagen, zie ik nog geen verschil....

Vandaag merk ik dat het praten heel erg wisselend gaat. Soms geweldig, en direct daarna weer slissoep. Maar het gaat beter, hoef mijn tong niet meer per se helemaal achterin te houden.
za, 08/28/2010 - 16:37 Permalink
Providentia

Lijkt me erg lastig schoonhouden zo aan de achterkant van je tanden. Let er wel op dat je er elke dag een rager doorheen haalt en goed poetst, je kan er namelijk een stuk minder goed bij dan aan de voorkant.


Bedankt voor de tip, ik besteed heel wat aandacht aan het poetsen. Poets drie maal daags en flos enzo ook minstens een keer per dag. Mijn ervaring is wel dat er eigenlijk niet zo heel veel achter de beugel blijft haken. Maar ik wil het risico niet nemen om mijn tanden te verwaarlozen. Heb nog nooit een gaatje gehad en wil dat zo houden liefst ook! :P


tis alleen lastig flossen met een beugel he, dat kan niet echt goed. Je kan niet onder je draad komen zeg maar, daar stuit je flosdraad op, of je moet gebruik maken van een brugnaald. Maar een kleine rager zoals de Interprox micro biedt dan uitkomst :)
za, 08/28/2010 - 20:57 Permalink
alpifresh

Ortho had een deel van mijn beetverhogers weggehaald. Vond hij niet meer nodig.
Nou heb ik boven twee behoorlijk plat gebeten brackets. :o :D Tja.

Het praten gaat echt heel veel beter. Maar soms, zo maar opeens, is het weer heel veel slechter. Ik weet nog niet waar dat aan ligt. Moe? Voedselresten? Effect van wat ik drink? Het kan per 5 minuten verschillen.

Ik had in het begin last van speekselvloed. Jij ook, s00102?
Het begint nu af te z(w)akken. Speeksel begint eraan te wennen dat wat er zit, niet verteerd hoeft te worden :D.

En ik zie nog geen verschil. Geduld, I know!
zo, 08/29/2010 - 21:34 Permalink
s00102

Lijkt me erg lastig schoonhouden zo aan de achterkant van je tanden. Let er wel op dat je er elke dag een rager doorheen haalt en goed poetst, je kan er namelijk een stuk minder goed bij dan aan de voorkant.


Bedankt voor de tip, ik besteed heel wat aandacht aan het poetsen. Poets drie maal daags en flos enzo ook minstens een keer per dag. Mijn ervaring is wel dat er eigenlijk niet zo heel veel achter de beugel blijft haken. Maar ik wil het risico niet nemen om mijn tanden te verwaarlozen. Heb nog nooit een gaatje gehad en wil dat zo houden liefst ook! :P


tis alleen lastig flossen met een beugel he, dat kan niet echt goed. Je kan niet onder je draad komen zeg maar, daar stuit je flosdraad op, of je moet gebruik maken van een brugnaald. Maar een kleine rager zoals de Interprox micro biedt dan uitkomst :)


Ja bij sommige tanden doe ik de flosdraad onder de beugeldraad doorheen zodat ik kan flossen, dit was vooral ook nodig omdat er bij mijn voortanden wat lijm tussen de tanden was gekropen. Verder gaat een ragertje idd veel handiger!
ma, 08/30/2010 - 11:01 Permalink
s00102

Ortho had een deel van mijn beetverhogers weggehaald. Vond hij niet meer nodig.
Nou heb ik boven twee behoorlijk plat gebeten brackets. :o :D Tja.

Het praten gaat echt heel veel beter. Maar soms, zo maar opeens, is het weer heel veel slechter. Ik weet nog niet waar dat aan ligt. Moe? Voedselresten? Effect van wat ik drink? Het kan per 5 minuten verschillen.

Ik had in het begin last van speekselvloed. Jij ook, s00102?
Het begint nu af te z(w)akken. Speeksel begint eraan te wennen dat wat er zit, niet verteerd hoeft te worden :D.

En ik zie nog geen verschil. Geduld, I know!


Ik merk idd ook dat het zomaar opeens weer slechter kan gaan het praten, maar over het algemeen gaat het erg goe nu :) En het zal vast alleen maar beteren toch? Heb geen beetverhogers gekregen, maar door de stand van mijn tanden kan ik niet altijd goed toebijten. Eten gaat op zich wel makkelijk omdat mijn kiezen maar net elkaar niet raken. In 'rust'houdt ik mijn kiezen dan ook nooit op elkaar, dus dit geeft verder bij mij geen problemen. Heb er nog geen blokje afgebeten of kapot geknaagd!
Dat vele speeksel vond/vind ik idd ook erg vervelen! Heb soms nog wat te veel speeksel maar de eerste dagen was het echt vreemd.

Je zal vast wel verschil zien tegen je volgende afspraak! Na enkele dagen of weken zie je vast al wel kleine verschilletjes, maar ik vrees dat voor een echt duidelijk verschil je wel nog even zal moeten wachten. Tenminste bij mij is het zo... :( Zou ook wel willen dat het sneller ging :) Maar je moet je beugel niet zo heel lang toch? Dan zal je vast snel wel veranderingen merken! :)
ma, 08/30/2010 - 11:05 Permalink
alpifresh

Even tellen. Donderdagavond ging hij erin, het is nu dinsdagavond. Dus dat is 5 dagen.

Stand van zaken:
Bij het praten is nog duidelijk te horen dat er iets in mijn mond zit. Het kàn wel heel goed, maar ik weet nog niet waarom het soms goed is, en soms niet. Ortho zei dat hij ook patienten had waarbij het helemaal niet meer opviel. Ik hoop dat dat bij mij nog komt.
Ik zie nog geen verandering in de stand van mijn tanden, maar ik snap dat alles nu eerst losgewrikt moet worden.
Speekselvloed is behoorlijk afgenomen. Nu vaak juist een droge mond. Ik dacht even dat de soort vloeistof invloed had op mijn spraak, maar nee.

Ik probeer hier volledig te zijn, met al die kleine details, omdat ik weet dat er straks mensen zijn, op zoek naar informatie over het dragen van een linguale beugel, die dat (ook) allemaal willen weten.

Bij het drinken van hete dranken (thee) of koude dranken (melk uit de koelkast) voel ik een 'schokje' tegen mijn tanden. Dat klinkt pijnlijk, maar dat is het niet. Gewoon omdat het metaal opeens van temperatuur verandert.

En nou weer even gewoon voor de leuk. :smt003
Omdat het toch duidelijk hoorbaar is, mensen toch even vreemd staan te kijken, leg ik gewoon uit wat er aan de hand is. En het stomme is, ik wilde een beugel die zo min mogelijk zou opvallen (witte slotjes beneden, linguaal boven) omdat ik geen zin had in gestaar naar mijn gebit, maar ik ben er eigenlijk hardstikke trots op! Eigenlijk is het jammer dat ik moet uitleggen waarom ik anders klink, als de beugel aan de buitenkant zat, was dat nergens voor nodig.

Volgende week ga ik weer werken (voor de klas). Dat wordt even spannend. Gewoon, ben ik in staat om uren achter elkaar te praten en verstaanbaar te blijven? Of worden mijn tong en lippen moe (het is toch anders praten dan normaal) en moet ik op het laatst met gebarentaal verder? :smt005

Ik moet een jaar. Vind ik wel meevallen. Beneden is een valse kies een kwartslag gedraaid in 4 maanden tijd! Als dat kan, dan staat het boven in 3 maanden allemaal netjes (maar daarna zal de ortho wel van die vage dingen willen doen als 'tandbogen passend maken'). Hij had het ook over de achterste kiezen, die wilde hij ook breder gaan plaatsen.

Tjonge. :smt016
di, 08/31/2010 - 18:47 Permalink
alpifresh

Als dán die tubes tandpasta er nog niet uitgaan, weet ik het echt niet meer hoor!

:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
Haaaahhahhaahhahahahahahahahahahahaaaaaaahahahahaaa!
Nou hoop ik dat een of andere kleuter mijn beugel(s) eerder ziet/hoort/raadt dan een van mijn pubers. De stilte die valt als ik DAT kan vertellen!!!! :smt003
di, 08/31/2010 - 20:42 Permalink
alpifresh

(Karma is daar een maantje bij je nickname, dat van kleur verandert.)

Yep, bekend filmpje, maar dank je wel voor het hier plaatsen. Zo verzamelen we hier 'alles' wat met linguaaltjes te maken heeft.

Het praten gaat nu goed. Minder terugvallen.
Ik heb een vriendin (die mij al 15 jaar kent, maar nog niet wist van de beugel), gevraagd of ze iets aparts hoorde aan mijn stem. Nee. Terwijl hij in mijn oren nog altijd klinkt alsof ik met volle mond praat (doe ik ook, ha ha).
Toen heb ik haar verteld over de beugel en daarna zei ze dat ze bepaalde dingen die ze hoorde wel kon plaatsen bij een beugel. Maar ook dat het heel minimaal was.

En ik vraag me nu af of een volwassene die ik ken, niet ook een linguaaltje heeft gehad. MIjn lipbewegingen herken ik van haar. Dat deed zij ook zo.
Wat dacht ik daar toen ook al weer van? Ehm, denk denk, .... dat ze veel mondbewegingen maakte. Lippen steeds maar in de weer en veel slikken. Vaker dan een ander.

Oké, ik moet dus mijn mond meer ontspannen houden, en minder slikken (maar dat is lastig wanneer er weer een aanval is van speekselvloed). Maar weer gaan zeulen met een waterflesje denk ik. Dan heb ik een excuus om te slikken. :)
do, 09/02/2010 - 19:38 Permalink
s00102

Een nieuwe update! Vandaag had ik de eerste vervolg afspraak bij de ortho. Ik heb nu boven en onderin veertjes gekregen om wat plaats te maken voor de tanden die uit de rij staan. Twee dagen geleden is er een rekkertje geknapt en dat kan komen doordat de tanden vanzichzelf geen plek maken ofzoiets en er te veel spanning op de draad stond ofzo. Daarom dus een veertje. Mijn laterale boventanden zijn nu even af de draad tot er wat plaats gemaakt is zodat ze er tussen kunnen passen. Hopelijk worden ze bij de volgende aanpassing weer aan de draad bevestigd.

Onderin zijn mijn hoektanden ook nog niet aan de draad bevestigd. Hier zitten nu ook veertjes om wat plaats te maken. Hopelijk zijn dus volgende keer al mijn tanden aangesloten. :)

Foto's:

http://a.imageshack.us/img695/5830/p1000810fw.th.jpg

http://a.imageshack.us/img695/2332/fn8fis.th.jpg

http://a.imageshack.us/img695/2066/2d2f42f.th.jpg

http://a.imageshack.us/img695/5882/2cgjxxi.th.jpg

http://a.imageshack.us/img695/1873/1tsqwx.th.jpg


Overigens ging het verwisselen van draad en aanbrengen van veertjes snel vooruit. Denk mss zo'n 20 minuutjes binnen geweest. De nieuwe draad en veren hebben geen invloed op het praten en tot hiertoe heb ik ook geen last van m'n tong. Het is wel iets moeilijker om toe te bijten nu omdat als ik mn mond op een bepaalde manier sluit mijn ondertanden de bovenste veren raken. Maar met gewoon een beetje oppassen mag dit geen probleem zijn.

@alpifresh: Ja ik merk wel dat je idd meer slikt en je mond toch iets anders houdt. Maar verder valt het niemand op dat ik een beugel heb! Ik vind het niet erg dat mensen weten dat ik een beugel heb maar ik vind het wel echt enorm fijn dat het zo onzichtbaar is! Heb vandaag ook pasfoto's laten nemen voor m'n identiteitskaart en het is op zo'n momenten wel extra fijn dat je de beugel niet ziet!

Verder heb ik de afgelopen drie dagen extra last gehad met praten, dit kwam doordat mijn tong rechtsonder heel geiiriteerd was van het uiteinde van de draad. Geen idee waarom het de afgelopen dagen ineens zo irriteerde, mss is er toch wat verschoven dan? Gelukkig is het nu weer vorbij en praat ik weer normaal :) Tenzij ik erg moe ben of heel lang moet praten ( of m'n tong geirriteerd is dus! ) hoor je het eigenlijk niet ! Dus dat is wel fijn :)
vr, 09/03/2010 - 12:28 Permalink
alpifresh

Wauw! Wat is dat hard vooruit gegaan. Het verschil is echt al heel goed te zien!
Ligt het aan mij, of is de boog van je ondertanden ook veranderd? Hij lijkt omlaag te zijn gegaan (vooraanzicht).

Zelf zie ik nog niet echt verschil bij mij:(, heeeeeel misschien dat ene kleine stukje, maar dat is de weinig om het zeker te weten.
Waar ik zelf nu nog de meeste last van heb, is de vorming van speeksel achter in mijn mond wanneer ik praat. Daardoor slipt mijn keel dicht, moet ik vaker slikken. Maar voorin is mijn mond nu vaak droog.
vr, 09/03/2010 - 13:27 Permalink
s00102

Wauw! Wat is dat hard vooruit gegaan. Het verschil is echt al heel goed te zien!
Ligt het aan mij, of is de boog van je ondertanden ook veranderd? Hij lijkt omlaag te zijn gegaan (vooraanzicht).

Zelf zie ik nog niet echt verschil bij mij:(, heeeeeel misschien dat ene kleine stukje, maar dat is de weinig om het zeker te weten.
Waar ik zelf nu nog de meeste last van heb, is de vorming van speeksel achter in mijn mond wanneer ik praat. Daardoor slipt mijn keel dicht, moet ik vaker slikken. Maar voorin is mijn mond nu vaak droog.



Ik snap wat je bedoelt, op de foto's lijkt het zo idd. Maar ik denk dat het gewon komt omdat ik mijn hoofd niet helemaal rechtophield toen de foto genomen werd. En dat speekselprobleem zal wel snel minderen hoor! Je hebt hem nog maar een week toch? Bij mij was het na twee-tweeenhalve week al veel beter :) En kleine verschillen zijn ook verschillen he! Kan best dat er al wat veranderd is! Ik weet dat je liever geen foto's post maar neem je wel foto's voor jezelf? Dat helpt wel vind ik om de veranderingen op te merken.
vr, 09/03/2010 - 13:57 Permalink
s00102

Maar die 2 boventanden die iets naar voren stonden, zijn toch duidelijk al een stuk terug getrokken? Of ben ik nou gek :)?

En ik maak inderdaad foto's voor mezelf. Hoop ze ooit nog eens hier te kunnen plaatsen op een manier dat ik er vrede mee heb.


Ja ik nu ik er echt op let zijn ze mss al een klein beetje teruggetrokken! Maar ik vrees dat er nu niet zo heel veel verbetering gaat zijn qua vooruitstekende tanden.. Ze hangen nu immers niet vast aan de draad. Maar zodra er een beetje plaats is gemaakt via de veertjes verwacht ik wel dat ze snel in de rij gaan staan! Je hoopt toch altijd stiekem dat je nét een persoon bent wiens tanden extra snel verschuiven haha!

Fijn dat je voor jezelf foto's maakt. lijkt me echt leuk om later te vergelijken! En je kan het ook zo goed zien doordat de voorkant van je tanden helemaal vrij zijn, niet? Vind ik echt leuk :)
vr, 09/03/2010 - 14:24 Permalink
Romy32

Mooie foto's weer, s00102!

Vooral je onderste snijtanden staan al een stuk rechter, wat gaat dat snel hè?

't Is inderdaad wel een voordeel, dat je foto's kunt maken zonder dat de beugel 'in de weg zit'. Nadeel is weer, dat je niet dat verrassingsmoment hebt, als de beugel eruit gaat. Ik weet dat nog heel goed, had door de beugel heen niet gezien dat het zó mooi was geworden.

Het zou mijn persoonlijke keus niet zijn, een linguale beugel, maar ik vind het wel erg leuk en interessant om het bij jou te zien.
vr, 09/03/2010 - 18:14 Permalink
alpifresh

Dit heb ik weer :)! Ik zit nu net een dropje te eten, laat er een bracket boven los. De laatste in de rij. Ik had een los stuk draad in mijn mond zitten en mijn tong raakte steeds het uiteinde, dus besloot ik dat stukje er af te knippen. Volgens internet kan dat gewoon met een nagelschaartje.

NIET DUS!

De draad liet zich niet knippen, maar werd door de kracht van de schaarbladen uit de volgende bracket getrokken. Fijn. Toen had ik dus een stuk draad dwars in mijn mond staan. Toen heb ik hem er maar helemaal uitgetrokken.

Tja, wat had ik anders moeten doen?
Morgenochtend heb ik een afspraak staan.
Mag ik dit gelijk opbiechten :).

Opvallend, ik dacht dat de draad gebogen, rond zou zijn. Maar hij is kaarsrecht.

Los van dit, wilde ik hier nog even vertellen over het praten. Afgelopen week ben ik weer gaan werken (veel praten voor groepen), en ik heb mazzel gehad: ik was snipverkouden. Dus mijn stem klonk daardoor anders, en met al het gesnotter erbij viel het enkele slisje niet op. Zo kon ik rustig wennen aan het vele praten.

In mijn oren klinkt mijn stem heel anders dan normaal, terwijl anderen zeggen dat mijn stem hetzelfde klinkt. Nou is mijn verklaring: Mijn mond is een klankkast, waarin nu metaal zit. Dat verandert natuurlijk de klanken die uit mijn mond komen, maar dat effect is minimaal. Een ander hoort het niet, maar omdat de klankkast zo dicht bij mijn oren zit, hoor ik de andere klanken dubbel zo sterk.

Ik heb nog geen enkele verandering gezien in mijn bovengebit. Beugel zit (zat!) er 3 weken in. Had toch wel op 'iets' gehoopt.
ma, 09/13/2010 - 23:03 Permalink
alpifresh

Vandaag op controle geweest en blijkbaar heb ik 3 weken voor nop met de draad gelopen. Hij zette er wat nieuwe brackets bij, gooide er een nieuwe draad in en zei: "Dan kan het nu echt gaan beginnen."

Hm.

De nieuwe brackets (zowel vervanging van die ene die er gisteren uit ging, als de nieuwe die wat meer achterin zijn geplaatst, zijn 'gewone' brackets met elastiekjes, en geen damon brackets meer. Deze gewone zijn platter, kleiner dan de damons.
Qua praten, de klank van mijn stem is weer anders, maar dat heb ik gisteren waarschijnlijk wel verklaard. Er is nu nog meer metaal in mijn mond gekomen, dus dat is logisch. Maar mijn tong heeft er MINDER last van dan destijds van de brackets die op de kiezen ervoor zijn geplaatst.

Beneden staat het nu bijna recht. Hij dacht nog 1 of 2 bijstellingen en dan is het beneden recht. Of dat betekent dat de beugel er dan al uit gaat, of dat hij dan de hele tandboog gaat bijstellen zei hij niet. En ik heb er weer 3 kwartier met mijn mond open gelegen, de nodige watten erin om mijn lippen open te houden, dan stel je niet zo veel vragen (helemaal geen zelfs) en na afloop was ik gaar. Dus ik wacht wel af wat er gaat gebeuren.
di, 09/14/2010 - 14:59 Permalink
BJN


De nieuwe brackets (zowel vervanging van die ene die er gisteren uit ging, als de nieuwe die wat meer achterin zijn geplaatst, zijn 'gewone' brackets met elastiekjes, en geen damon brackets meer. Deze gewone zijn platter, kleiner dan de damons


Jammer.... Want als ik de 'demon'-volgers en de verkopers mag geloven is het allemaal veel beter MET 'demon' brackets. Volgens hen gaat een beugelbehandeling sneller, beter, mooier, biologischer, enzovoort. Als je de verhalen gelooft dan gebeuren er heel speciale dingen met die beugels. Dingen die met gewone brackets niet kunnen en zo.

Moet je toch eens vragen volgende keer waarom je nu gewone hebt. Die zijn inkoop wel veeel goedkoper... Maar wel fijn dat het nu echt gaat beginnen hoor.
di, 09/14/2010 - 16:32 Permalink
alpifresh

apart dat het met de normale blokjes gedaan word.
En niet met speciaal voor jou gemaakte blokjes.

Misschien zijn de normale brackets wel speciaal voor mij gemaakt? Het zijn gewoon dezelfde soort als die ook aan de buitenkant zitten. En die zijn op maat gemaakt.


@Romy32: Hihi hi! Jij bent net zo benieuwd naar het verdere verloop van de tandpasta als ik :).
di, 09/14/2010 - 21:47 Permalink
Romy32

Hmmm, aangezien de clou van een linguale beugel is dat je 'm niet ziet, denk ik niet dat ze dat ooit gaan raden.

Ook onder is gewoon bijna niet te zien, zeker als je witte slotjes hebt. Mensen moeten dan echt van dichtbij kijken om het te ontdekken.

Ik vrees dus dat dit raadsel een beetje een gebed zonder end gaat worden.

Maar misschien onderschat ik je pubers nu gruwelijk hoor.
wo, 09/15/2010 - 21:29 Permalink