Meedenken, overweging beugeltraject.

Author:
Esli84
Posted:
di, 03/08/2016 - 17:09
Hallo,

Ik ben een vrouw van 31 jaar en heb binnenkort een afspraak bij de orthodontist om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden om mijn tanden weer recht te laten zetten.
Bijna 20 jaar geleden heb ik, alleen boven, een blokjesbeugel gehad (een tand zat boven in mijn kaak en had geen plaats om er tussen te groeien). De tandarts (die ook orthodontie kon uitvoeren) vond het toen niet nodig om ook onder mijn tanden recht te zetten. Daarnaast zei hij dat er geen draad achter mijn boven tanden kon. En eigenlijk is dat altijd aan me blijven knagen omdat langzaam aan mijn tanden weer zijn gaan verschuiven....
Nu heb ik na jaren twijfelen een afspraak gemaakt om in ieder geval in beeld te krijgen wat de mogelijkheden en kosten zijn voor mijn gebit. Aangezien ik een blaasinstrument bespeel wil ik liever niet aan de voorkant blokjes. Ook heb ik nog wel een schaamte gevoel bij het idee om als volwassene met een beugel rond te lopen.
Wat denken jullie dat de mogelijkheden zijn? En wat zijn jullie ervaringen? Ik vind het fijn om ervaringen en gedachtes hierover uit te wisselen! Vooral ook als dadelijk bekend is wat de orthodontist zijn voorstel is.

Ik kijk uit naar jullie reacties!
Attach
Ortholimburg

Foto's geven weinig info, al helemaal niet over de occlusie, d.i. de manier waarop je tanden samenpassen. maar op het eerste zicht zou ik dit behandelen met 2D (Forestadent) Dat is een heel elegante linguale techniek die uitermate geschikt is voor dit soort behandelingen, en ook weinig hinder veroorzaakt.
Anderen zouden hier bv Invisalign gebruiken ,maar daar ben ik niet zo'n fan van, omwille van diverse redenen, niet in het minst omdat ik er weinig ervaring mee heb.Het gaat ook vrij traag ,vergeleken met een linguale techniek. Kan m.i. ook maar dan moet je eerst wel even goed over de te verwachten kosten praten.Een draadje nadien is wel nodig denk ik ,maar dat is waarschijnlijk vroeger niet geplaatst omdat er te weinig ruimte voor was, wegens enkel behandeling in 1 kaak.
di, 03/08/2016 - 23:02 Permalink
Esli84

Als antwoord op door Ortholimburg

Ondertussen bij de orthodontist geweest, een gesprek gehad, foto's en gebitsafdrukken laten maken.
Mijn idee om voor een linguale/incognito of invisalign beugel te gaan is eigenlijk een beetje 'van tafel geveegd' met de argumenten dat invisalign bijna niet zo netjes alles recht kan zetten (en ook duurder is) wat wel met een blokjesbeugel kan. En bij de linguale/incognito techniek de kosten zoveel hoger zouden zijn met de bijkomende, andere ongemakken (tong krijgt minder ruimte, daardoor meer kans op beschadigingen aan tong en moeizamer praten, voor het bespelen van een instrument is dit ook niet bevorderlijk) niet op zouden wegen tegen blokjes aan de buitenkant.
Het plan wordt nu gemaakt en over een paar weken heb ik weer een afspraak om het te bespreken.
Maar ben toch benieuwd hoe jullie denken over deze argumenten, iemand ervaring of voor soortgelijke overwegingen gestaan? Wat zijn de redenen om wel of niet het traject aan te gaan?
Ik vond dat de orthodontist wel terecht de opmerking plaatste dat als ik persé iets zou willen doen aan mijn gebit ik er dan ook wat voor over moet hebben en nu dan ook meteen goed moet laten doen, anders vind ik het waarschijnlijk niet erg genoeg. Al met al weer goed aan het denken gezet...
di, 03/22/2016 - 19:32 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Esli84

De opmerking ivm Invisalign is wel correct ,er moeten vaak overcorrectiegootjes bijbesteld worden, hetgeen de kosten en behandelduur onoverzichtelijk maakt .Dit is ook precies de reden dat ik er niet mee werk. De opmerking wb Incognito is eigenlijk ook deels correct, linguale apparatuur vergt wat meer gewenning. Dit geldt veel minder voor 2D omdat de brackets maar 1,2 mm dik zijn, maar feit is dat er relatief weinig orthodontisten mee ( kunnen ) werken en dus geneigd zijn om het van tafel te vegen . Dit betekent echter niet dat het geen goed plan is. Ik behandel er 30 à40 patiënten per jaar mee en hoor eigenlijk weinig klachten, zelfs bij patiënten die professioneel veel moeten praten. 2D is idd duurder dan gewone labiale apparatuur maar veel minder kostelijk dan customised linguale zoals Incognito, Harmony of E-brace/E-lock. ( nb .Incognito is eigenlijk al wat verouderd.) Maar uiteindelijk zal je het zelf moeten beslissen. Mijn ervaring is dat gewone blokjes bij mensen die een blaasinstrument spelen niet veel problemen veroorzaken ,toch niet bij rietblazers ( klarinet, hobo etc,) of bij dwarsfluit, wel bij instrumenten met een "embouchure" ( trompet, trombone etc)
wo, 03/23/2016 - 22:14 Permalink
Esli84

Als antwoord op door Ortholimburg

Bedankt voor de heldere reactie! Weet u misschien hoe ik kan onderzoeken welke orthodontist bij mij in de buurt deze techniek wel toepast? Want, zonder enige verwijten, heb ik de indruk dat mijn ortho deze techniek niet kent of toepast in zijn praktijk. En wil ikdit nog wel onderzoeken. Ik kan het natuurlijk ook eens aanhalen bij de planbespreking. Ben verder heel tevreden en heb ook het gevoel dat hij vooral ook achter de behandeling wil staan, wat mij het vertrouwen geeft dat ik wel goed en reeel geadviseerd/geholpen wordt.
do, 03/24/2016 - 17:17 Permalink
Esli84

Als antwoord op door Ortholimburg

Ondertussen is het behandelplan besproken. De orthodontist gaf aan dat het niet perse noodzakelijk is om een traject in te gaan, maar het is zeker ook geen overbodige luxe. Hij denkt dat de vergroeiingen langzaam toch erger worden naarmate ik ouder word. En als ik me er nu al aan stoor wordt dat dan alleen maar erger... Zou met 1 tot 1.5 jaar met alleen een plaatjesbeugel klaar kunnen zijn. Kan er bij wijze van spreken morgen aan beginnen maar ook bijv. volgend jaar. En aangezien ondertussen duidelijk is dat ik 80% vergoed kan krijgen van de verzekering, ga ik daar wel op wachten.
Op de foto's was best duidelijk te zien dat ik een kleine overbeet heb en verschillende tanden (vooral onder) gedraaid staan. Mijn kaken zijn ook iets aan de smalle kant, daardoor denkt de orthodontist ook dat het langzaam aan erger wordt... en aangezien ik al n paar jaar twijfel om er wel of niet opnieuw iets aan te laten doen is het nu maar tijd om het toch te gaan doen.
Over 10 jaar heb ik er bij wijze van spreken nog minder 'zin in' om met een beugel rond te lopen... heb ik nu ook al niet, maar hoe ouder hoe erger denk ik...
Een linguale beugel heb ik niet meer besproken, de orthodontist staat er duidelijk niet achter en dat voelt niet goed.
Het enige waar ik nu nog over na ga denken is of het doorzichtige of metaalkleurige brackets gaan worden.
Wat zijn de jullie ervaringen en waarom zou ik het ene wel of niet doen? Ortholimburg hier misschien nog advies over?
wo, 04/20/2016 - 18:37 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Esli84

Metaal of cosmetisch: maakt niet uit, same difference. Metalen brackets zijn in het algemeen wat goedkoper, en ook wat kleiner (comfort/Hygiëne) en, bij klassieke cosmetische brackets verkleuren de ligaturen nogal vlug. Dit heb je niet als er zelfligerende cosmetische brackets worden gebruikt .Die hebben dan vaak nog wel een metalen slotje, behalve bijvoorbeeld Damon Clear, of Equation, maar het is de vraag of je orthodontist daarmee werkt.
wo, 04/20/2016 - 23:30 Permalink
Esli84

Als antwoord op door Ortholimburg

 Dit heb je niet als er zelfligerende cosmetische brackets worden gebruikt .Die hebben dan vaak nog wel een metalen slotje, behalve bijvoorbeeld Damon Clear, of Equation, maar het is de vraag of je orthodontist daarmee werkt.

Volgens mij werkt mijn orthodontist met damon. Hij liet me namelijk allerlei filmpjes zien van Dolphin en toen ik thuis was en ging googelen daarop, kwam ik bij damon uit! Verder had de ortho ook verteld dat hij niet meer werkte met elastiekjes om elke bracket maar dat de brackets een soort van 'deurtjes' hebben en dat die open en dicht kunnen om draden te verwisselen. Dat zag ik ook bij die filmpjes voorbij komen.

Maar ik snap nog niet zo goed wat dat dan zou betekenen voor cosmetische (witte) brackets. Begrijp ik het goed dat je met witte-metalen slotjes minder kans op verkleuring hebt? Of bedoelde je het anders?
zo, 04/24/2016 - 08:00 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Esli84

Het zijn niet de blokjes die verkleuren maar wel de ligatuurtjes, zoals ik al zei, maar die heb bij zelfligerende brackets ( dus de blokjes met een klepje of, zoals Damon ,met een schuifdeurtjeniet. Dolphin is Amerikaanse diagnose- en planningssoftware ,en is op zichzelf niet gekoppeld aan Damon, dus hij kan Dolphin gebruiken als tool ,of gewoon de filmpjes van Youtube gebruiken, maar dit betekent niet automatisch dat hij met Damon werkt. Kan je navragen.
zo, 04/24/2016 - 21:32 Permalink
Esli84

Als antwoord op door Ortholimburg

Hallo!

Ik heb even gebeld en navraag gedaan naar welk 'merk'/'type' brackets mijn orthodontist gebruikt. Ze gebruiken 'Damon Q' voor metaal. Voor keramisch gaven ze de naam 'clear'. Zegt iemand dat wat? Is dat het merk wat u bedoelde ortholimburg?
Verder gaven ze aan dat ze meestal alleen de 6, boven, voortanden keramisch doen omdat die meer in het zicht zijn. En de rest dan metaal. Voor mijn gevoel is dat een fijne compromis tegenover helemaal metaal.
Januari 2017 zal het beginnen, meteen bij de eerste afspraak zal de beugel geplaatst worden. Nog even wachten dus en dus ook nog genoeg tijd om me goed in alles te verdiepen en weer een beetje voorbereiden op het traject. Blijf het toch ook nog steeds een beetje spannend vinden!
di, 05/03/2016 - 21:33 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Esli84

Ja, Damon Clear, stond toch in een van mijn vorige posts !!. Ik gebruik ze gewoon op alle tanden, omdat patiënten die breed lachen de zijtanden ook laten zien ,maar da's gewoon een keuze.
wo, 05/04/2016 - 09:56 Permalink