Lelijk gebit!

Author:
carolinski
Posted:
wo, 03/31/2010 - 17:56
Hallo,

Toen ik een jaar of 13 was heb ik een tijdje een "losse beugel" gehad. De ortho wou nadien nog tanden trekken en een blokjes (slotjes) beugel plaatsen. De tandarts raadde dat toen af, een advies dat mijn ouders toen gevolgd hebben.
Een hele tijd later ben ik terug om advies gegaan bij een andere ortho. Ik heb toen foto's laten nemen enz. Het resultaat: ik zou 4 tanden moeten laten trekken + een blokjes beugel + een kaakoperatie om mijn onderkaak wat naar voor te brengen wegens een overbeet. Ik heb toen beslist om dit niet te doen, puur uit schrik.

Nu begin ik me meer en meer te ergeren aan mijn afschuwelijk gebit! Ik hoop echt dat er iets aan te doen zal zijn, en dat, moest ik beslissen om er volledig voor te gaan, mijn tanden even mooi worden als sommige anderen die ik hier al heb zien staan (met van die voor-tijdens-na fotootjes).

Ik ben trouwens intussen al 29 en heb, moet ik eerlijk toegeven, toch wat schrik voor mijn "sociale leven" als ik ervoor zou gaan ...

Hier wat fotootjes van m'n gebit. Schrik niet!

Wat denken jullie?
Attach
alpifresh

Ik schrik niet van je gebit. Zo 'erg' is het niet, waarmee ik niet wil bagatelliseren hoe jij je erover voelt.

Zoek hier eens even met 'osteotomie' en 'onderkaakverlenging'. Dan komen er genoeg interessante verhalen naar boven. En kijk ook eens bij de 'gewone' verhalen over beugels. Daar staan vaak voor/na foto's bij. Dan krijg je een indruk van wat er allemaal mogelijk is.

Zowel boven 4 tanden trekken, als beneden de onderkaak naar voren halen, lijkt mij te veel van het goede. OF het één, OF het ander.
Als ik kijk naar je profielfoto, vind ik je bovenkaak niet echt uitsteken. Alleen je voortanden. En je onderkaak vind ik niet echt 'achter'blijven. Maar ja, ik ben geen ortho :P!

Als ik kijk naar je overbeet, lijkt het mij dat alleen een beugel al voor een flinke vermindering zal zorgen. Omdat jouw voortanden naar voren 'hellen', lijkt het mij dat ze teruggekanteld kunnen worden, waardoor je overbeet al een paar mm afneemt.

Mijn overbeet is groter en ik kom in aanmerking voor een osteotomie. Daar heb ik bewust niet voor gekozen. Mijn verhaal kom je wel tegen als je hier gaat zoeken en lezen.

Ik heb zelf de indruk dat er soms te snel voor een onderkaakverlenging wordt gekozen. Iemand vertelde dat zijn onderkaak DRIE millimeter naar voren is gehaald. Volstrekt onzinnige operatie! Ik denk dat je toch minimaal 5/6 mm verlenging zou moeten willen om het hele traject zinvol te maken.
Een overbeet van 2/3 mm is normaal. En pas vanaf 13 mm is er sprake van medische noodzaak (en wordt het vergoed door de basisverzekering). Probeer zelf maar te bedenken waar jouw grens ligt. Wat vind jij acceptabel voor jezelf?

Ga lezen, lezen, lezen. Lees de verhalen van anderen. Lees de ervaringen. En vorm je langzaam een beeld van wat jij voor jezelf zou willen.
wo, 03/31/2010 - 18:43 Permalink