Laat ik me even voorstellen!

Author:
Soul
Posted:
za, 12/04/2010 - 23:55
Hallo allemaal,

Ik ben een 17-jarige jongen, genaamd Joëll. Ik heb sinds 24 november een blokjesbeugel, en speur sindsdien het hele internet af op zoek naar intressante weetjes en tips. Zo ben ik ook op deze site terecht gekomen. Ik zal beginnen bij het begin...

Waar het allemaal begon
Toen ik ongeveer 11 jaar was adviseerde mijn tandarts me om een afspraak te maken bij een orthodontist, omdat niet al mijn tanden netjes in een rij stonden. Dit komt omdat sommige tanden van mijn volwassenengebit achter mijn melkgebid zijn gegroeid, waardoor deze niet netjes op een lijn staan. Aangezien ik vroeger altijd een hekel had aan tandartsen en er bang voor was, heb ik al helemaal niet de stap tot de orthodontist durven te nemen.

16 jaar...
Ik ben pas 16 geworden, en het feit dat niet al mijn tanden keurig recht staan begint me inmiddels te storen. Het wordt zelfs zo erg, dat ik niet meer met mijn mond open durf te lachen. Bang dat mensen een ''verkeerde'' indruk van me krijgen, of vinden dat ik er ''anders'' uitzie. Dat idee had ik er tenminste altijd bij. Ik had er lang over nagedacht, en eindelijk tot een besluit gekomen. Ik wilde een beugel. Ik vroeg aan mijn moeder of ze een afspraak wilde maken, maar ze zei dat een beugel veel te veel geld kost. Daarnaast vond ze het helemaal niet nodig, en beweerde dat mijn tanden ''goed'' waren. Zo dacht ik er dus niet over. Een jaar ging voorbij, en ik liep nog steeds met dezelfde gevoelens. Ik durfde nog steeds niet met open mond te lachen, en het werd steeds erger. Ik was trouwens al bijna 17. Opnieuw besefte ik dat ik een beugel wil. Nou, niet zozeer een beugel maar een stralende lach, haha. En deze keer lukte het wél!

Mijn moeder had een afspraak gemaakt bij de tandarts. Dit omdat ze dacht dat een doorverwijzing nodig was naar de orthodontist. Maar dit was helemaal niet zo. Anyway, de tandarts zei dat mijn tanden perfect waren, geen gaatjes (en dat na 6 jaar niet naar een tandarts geweest te zijn!). Hij gaf me een visitekaartje van een orthodontist waarna ik moest bellen voor een afspraak. Toen ik belde, zei die chagrijnige mevrouw aan de telefoon dat er geen plek meer vrij was tot januari 2011. Dát is balen... De volgende dag heeft mijn moeder naar een andere orthodontist gebeld, waar ik na een week al terecht kon (17 november)! Ik was echt super blij, en dat ben ik nog steeds.

De eerste afspraak
Ja hoor, het is zo ver. Mijn eerste afspraak bij de orthodontist. Spannend! Er werden eerst gebitsafdrukken gemaakt, daarna röntgenfoto's. Een week na mijn eerste afspraak is de beugel geplaatst, wat overigens bijna pijnloos was. De dag na mijn 17de verjaardag, eindelijk een beugel!

En hier zijn we nu
Ik heb mijn beugel nu 10 dagen, en ik ben ongelofelijk blij! Ik heb ongeveer 4 dagen last gehad van een gevoelig gebit. Eten ging totaal niet. Tenzij het vloeibaar was, of gepureerd. Na ongeveer een week kon ik weer goed kauwen met mijn kiezen. Mijn onderste en bovenste snijtanden zijn nog steeds een beetje gevoelig tijdens het eten. Maar het gaat iedere dag een stukje beter. Ik merk zelfs nu al, na 10 dagen, dat er een hoop veranderd is in mijn mond. 15 december wordt mijn beugel voor de eerste keer aangedraaid, of krijg ik een nieuwe draad. Ik zal op 15 december een foto plaatsen met de oude stand van mijn tanden en kiezen vóór de behandeling. Ook zal ik een foto plaatsen na mijn bezoek aan de orthodontist. Ik ben benieuwd wat me te wachten staat!

Ik zie dat ik inmiddels best al een lang verhaal heb getypt... Dat was niet mijn bedoeling, maar ik moest mezelf toch voorstellen?! Haha. Ik zal in dit topic al mijn ''beugel-updates'' met jullie delen zo lang ik mijn beugel heb. Jullie mogen al je vragen aan me stellen (zolang het maar niet mijn pincode is...) die met mijn beugel te maken hebben, ik zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Bedankt voor het lezen!

Groeten,
Joëll
wilria

hoi joëll

geeft niks hoor dat het zo een lang verhaal is geworden. ik vond het in ieder geval leuk om te lezen

wat goed van je dat je hebt doorgezet en helemaal te gek om te lezen dat je superblij bent met je beugel en na je behandeling vast ook met je stralende lach.

veel succes tijdens de behandeling
zo, 12/05/2010 - 00:24 Permalink
Soul

Ik zal op 14 december een foto plaatsen met de oude stand van mijn tanden en kiezen vóór de behandeling. Ook zal ik een foto plaatsen na mijn bezoek aan de orthodontist.


Ik heb me vergist. Ik bedoelde dat ik 15 december een afspraak heb. Ik zie dat ik mijn hoofdpost niet meer kan editten. Maar bedankt voor jullie reacties!
zo, 12/05/2010 - 15:29 Permalink
Soul

Daar ben ik weer! Ben net bij de ortho geweest. Ik kreeg veel complimentjes en was goed vooruit gegaan volgens hem. Blij om te horen! Het enige dat hij gedaan heeft is de draad aandraaien van mijn linker laterale bovensnijtand en een stiekje bevestigd aan mijn linker benedenhoektand om hem te draaien. Zoals beloofd een foto van voor de behandeling, en een foto van de stand na 3 weken. Het deed btw geen pijn, was alleen wel een rot gevoel toen ie de draad aandraaide bij 1 tand.
Attach
wo, 12/15/2010 - 17:11 Permalink
Soul

Mijn melktand gaat zeker niet voor altijd mee. Mijn hoektand kon uit mijn kaak gehaald worden en chirurgisch op de plaats van mijn melktand geplaatst worden. Maar dit wil ik (voorlopig) niet. Ik ben niet zo'n fan van operaties en kleine ingrepen, en vooral niet in mijn mond. Bedankt voor uw reactie!

Joëll
wo, 12/15/2010 - 20:17 Permalink
Joanneke

Hoi Joëll,

Wat een leuk verhaal, helemaal niet té lang hoor! Erg duidelijk beschreven. Ik vind het knap van je dat je toch doorgezet hebt om een beugel te gaan dragen. Ondanks dat je moeder het niet nodig vond, het is tenslotte JOUW gebit. (Ik moest ook nooit iets van tandartsen hebben, dus ik ken het gevoel).

Je ziet echt al resultaat na een paar weken! Ik ga je zeker volgen!

Gr. Joanneke
ma, 12/20/2010 - 10:08 Permalink
Soul

Ik weet dat het moeilijk te bepalen is op afstand, zonder röntgenfoto's, gebitsmodellen etc. Maar lieve orthodontistjes hier :roll:
Beoordelend op de foto's die ik gepost heb... Hoe lang denken jullie ongeveer dat ik mijn beugel zal hebben? Dit is natuurlijk voor niemand te bepalen, maar ik zou graag een idee hebben hoe lang de behandeling ongeveer zou gaan kunnen duren. Ik vergeet het telkens te vragen aan mijn ortho. Mijn tanden werken goed en snel mee (als ik mijn ortho mag geloven) dus daar ben ik al blij mee!

Joëll
di, 12/21/2010 - 22:28 Permalink
Joanneke

Ik mag in januari eerst nog naar de tandarts, 1 gaatje vullen. Ben pas overgestapt naar een andere tandarts, omdat in deze praktijk ook een orthodontist zit. Vind ik prettiger, alles onder 1 dak! En het is dichterbij huis, makkelijker ook voor mijn kinderen in de toekomst.

Mijn nieuwe tandarts wil eerst dat gaatje vullen en als daarna alles goed is, mag ik een afspraak maken bij de ortho! Wordt vervolgd.....

Gr. Joanneke
za, 12/25/2010 - 21:32 Permalink
door1212

Succes Joanneke! Ik moet ook in januari terug om mijn beugel strakker te laten zetten, 12 januari om 16:40 uur om precies te zijn. Ik ga natuurlijk weer foto's posten als ik terug ben! :smt003

Ik dus ook, woe. 12 jan. Eerste afspraak voor mij ná plaatsing. Ik heb mijn beugel dan 4 weken.
ma, 12/27/2010 - 17:47 Permalink
Soul

Ben vandaag bij de ortho geweest! En natuurlijk ben ik weer blij met het resultaat. 9 februari om 11:10 uur heb ik mijn volgende afspraak. Mijn tanden lijken heel geel op deze foto, maar dat zijn ze niet hoor :smt001 :smt003

De pijn viel wel mee deze keer, alleen boven deed het een beetje pijn doen ik nieuwe elastiekjes kreeg. Ik ga dadelijk frietjes eten haha :smt005
Attach
wo, 01/12/2011 - 16:03 Permalink
swaps

Jeetje Joell,
Wat gaat het hard zeg bij jou. Ik begin dinsdag ook aan de blokjes . Ik had je wel al gelezen maar nog niet gereageerd. Je ziet wel blijven posten en vertellen he want er zijn altjd mensen die het ook volgen. Ik had trouwens wel al in een ander topic mezelf voorgesteld en mijn eerste bevindingen verteld. Vind je wel een voorbeeld hoor ! Je hele verhaal, met je eigen doorzetting. En om dan over je resultaat soo far nog maar te zwijgen. :o
Dus tot ergens op het forum. :D :D
zo, 01/23/2011 - 19:22 Permalink
Soul

Vandaag heb ik mijn beugel precies twee maanden! Wat gaat het toch snel... Ik heb het gevoel dat ik hem véél korter heb. Mijn tanden zijn al erg vooruit gegaan! Heel erg bedankt voor jullie coole reacties. Ook dát motiveert me elke dag weer! :smt001

Keep on smiling :smt003
Attach
ma, 01/24/2011 - 18:14 Permalink
Joanneke

Joëll!! Wat een grappige foto!! Ga je zo iedere maand een foto posten?? Vraag me af hoeveel vingers je uiteindelijk op gaat steken..... :wink: (naar mijn idee ben jij inderdaad veel sneller van je beugel af dan verwacht!)

Kijk eens in je eerste bericht van dit topic.... Nu durf je wel met open mond te lachen, en volgens mij heb je er zelfs geen eens meer een hekel aan!!!!! Wat een paar maanden een verschil kunnen geven toch?? Je mag trots zijn op je mooie beugelbekkie. Ga zo door!

Gr. Joanneke
do, 01/27/2011 - 20:19 Permalink
Soul

Hey allemaal!

Ik ben 9 februari naar de orthodontist geweest. Maar aangezien ik thuis geen internet heb omdat ik ga verhuizen, heb ik niet de mogelijk gehad om foto's te posten. Maar hier zijn ze dan! Ze zijn gemaakt met mijn laptop webcam, dus het is niet zo'n goede kwaliteit. Sorry daarvoor! Deze keer heeft mijn ortho alleen beneden gesleuteld. Ik heb een dikkere draad gekregen, en de draad is gebogen bij mijn linker hoektand die gedraaid moet worden. Het deed ontzettend pijn deze keer! De pijn heeft nog een paar uurtjes aangehouden maar werd daarna stukken minder... Gelukkig. Ik vind beneden persoonlijk een beetje rampzalig worden, maar ach dat wordt wel gefixt, en wat is de bovenkant al mooi aan het worden!! :smt003
Attach
za, 02/12/2011 - 16:39 Permalink
Soul

Nou, wat is het stil hier zeg! Ik moet gauw weer eens wat foto's posten... By the way, vandaag heb ik een beetje last van mijn onderkaak. Mijn linker hoektand doet een beetje zeer en de eerste kleine kies aan de rechterkant. Maar achh, even doorbijten! :smt016
vr, 02/25/2011 - 15:57 Permalink
Joanneke

't was hier inderdaad best rustig...

Eerlijk gezegd had ik gedacht dat je afgelopen donderdag een 3-maanden foto zou posten (als ik het zo teruglees, lijkt het wel te gaan over een zwangerschap.. hihihi.... dan zou je nog 6 maanden mogen)
Vervelend dat je wat last hebt, maar dat is wel een goed teken!

Gr. Joanneke
za, 02/26/2011 - 16:40 Permalink
Soul

Whoei, ben vandaag weer bij de ortho geweest. En ik heb best leuk nieuws gekregen! Hij zei dat ik al bijna halverwege de behandeling ben. Is dat niet geweldig?! Natuurlijk krijgen jullie ook nog even een fototje die ik net genomen heb. Is het niet al mooi aan 't worden? Althans, mijn bovenkaak dan haha. Beneden staat het nog niet echt mooi, maar dat komt omdat mijn hoektand gedraaid moet worden. Die vergt het meeste werk op het moment, en daardoor staat de rest een beetje scheef. Maarja ''BOEIENNNN'' denken jullie nu :smt016 Ik heb mijn beugel nu drie maanden. 24 maart heb ik 'm vier maanden. Wat gaat het snel! Mijn volgende afspraak is 6 april om 12:00 uur.

By the way, even over mijn topic ''Retentiedraad of retainer''. Ik heb aan mijn ortho gevraagd of ik een draadje achter mijn tanden mag én een essix retainer. Maar hij zei dat een draadje alleen al genoeg was. Toen ik vroeg ''Maar... Mag ik geen essix retainer voor de zekerheid?'' zei hij weer dat een draadje alleen genoeg was. Tja, dan ben je uitgeluld he :smt017 :smt016

Groetjes!
Attach
wo, 03/09/2011 - 13:27 Permalink
Plurk

GE-WEL-DIG om te lezen, vanaf nu heb je een nieuwe volger :smt006
Erg leuk om je vorderingen te zien via de foto's en heel fijn dat het allemaal zo goed en snel gaat.
Ik denk dat er een boel mensen zijn die uit jou verhaal een zetje in de goede richting kunnen halen.

blijven schrijven hoor.

gr Plurk
wo, 03/09/2011 - 21:53 Permalink
Romy32

Tja, dan ben je uitgeluld he :smt017 :smt016

Of niet.

Kijk, als jij vrede kunt hebben met alleen een spalkje is het natuurlijk prima. En misschien heb je er t.z.t. ook wel genoeg aan, dat kan best.

Maar als je het toch graag wilt, zou ik het zeker nog een keer ter sprake brengen. En dan niet vragen of je er eentje 'mag', maar gewoon zeggen dat je er echt graag eentje wilt. Omdat het jou een beter gevoel geeft.

Ik kan me niet voorstellen dat een orthodontist daar iets op tegen zou hebben.

Ik heb mijn ortho zelfs gevraagd om een reserve-retainer, voor als ik deze kwijt mocht raken. Was geen enkel probleem.
do, 03/10/2011 - 21:43 Permalink