Kruisbeet

Author:
sannie227
Posted:
vr, 01/07/2011 - 16:13
Hallo,

Laatst ben ik naar de tandarts geweest en die vertelde me dat ik kruisbeet heb. Mijn kiezen (rechtsboven) staan naar binnen en mijn kiezen (rechtsonder) gaan er overheen zeg maar. Mijn linkervoortand staat ook scheef naar voren.
Ik vroeg de tandarts wat voor beugel ik moet, hij kon me niet echt antwoorden maar zei dat een plaatbeugel in de richting kwam.
Daar zit ik wel mee... Ik zit in 2 Gymnasium en moet presentaties geven, dan vind ik het niet handig om steeds die beugel uit en in te doen, want ik heb gehoord dat je er moeilijk mee kan praten...
Kan een andere beugel ook zoals een blokjes- of slotjesbeugel?

Groeten Sannie
mecánico para …

Ik denk dat het een combinatie wordt van een blokjes beugel en een plaat. Je moet die tanden wel een sprongetje laten maken om de kruisbeet op te lossen en of dat alleen met blokjes en elastieken gaat weet ik niet (denk het niet eigenlijk).
Maar om je gerust te stellen, toen ik in gym 2 zat had ik ook een plaatje en die belette mij niet veel praatjes te hebben en gewoon te kunnen praten. Als je dan echt een presentatie of spreekbeurt of voordracht doet........dan kan je dat plaatje allicht nog even uit doen en aansluitend weer in doen als je klaar bent.
Ik moest hem eigenlijk de hele dag in maar ik trainde elke dag en gedurende trainen deed ik 'm wel uit. Is helemaal niet erg, als je 'm maar minimaal 14-15 uur per dag in hebt. Bij het opheffen van de kruisbeet zou ik ook zeggen 24uur in tot er een stabiele normale beet is, maar die presentatie is het probleem niet.
za, 01/08/2011 - 12:14 Permalink
BJN

Expansie met een plaatje kan. Maar is naar mijn mening (voor wat die waard is) een beetje ouderwets en niet nodig. Handiger is (naar mijn mening) iets dat vast zit en altijd werkt. Dat zit comfortabeler, minder in de weg, je hoeft er niet aan te denken, en is sneller klaar door de betere mechanica.
Maar niet elke orthodontist is handig genoeg om er mee te werken.

http://img137.imageshack.us/img137/4807/quadh.png
Staat in: een topic van afgelopen zomer

Hou er wel rekening mee dat expansie bij volwassenen altijd terugloopt, en dus levenslang stabilisatie met een retainer nodig heeft. Je moet je dus altijd afvragen of die expansie bij volwassenen echt noodzakelijk is. Want er is geen wetenschappelijk verantwoorde relatie tussen een kruisbeet bij de kiezen, en problemen op termijn, van welke orde dan ook. I.t.t. wat er af en toe verteld wordt in de praktijk.
za, 01/08/2011 - 14:45 Permalink
mecánico para …

Ik dacht eigenlijk aan Tischler schroef of een Crefcoeur veer in plaat of deze, maar dat de plaat mogelijk een korte periode een beet verhoging geeft om de interdigitatie van de occlusie even weg te nemen.
Ken je klassiekers: die crefcoeur was toch 1 van de eerste 7 orthodontisten in nederland. Ik vond het altijd een heel mooi apparaat om een blok te verplaatsen.
za, 01/08/2011 - 16:07 Permalink
MDJ

Wat ook word gebruik is een plaat met eenzijdig expansie en een linguale uitbreiding .
Creëert een tijdelijk beetverhoging , en om dat er aan de andere kant een vleugel ( lingual ) naar onder zit .
gaat hij de andere kant eenzijdig expanderen .

En tevens is zo`n plaatje tijdens je presentaties uit te doen .

Ook is het dan mogelijk om met de ( labo ) draad dievoor de tanden langs loopt , de tand die schuin naar voren staat naar binnen te trekken .
Mits de situatie dat toe laat , zonder afdruk model of foto is dat nooit 100% zeker te zeggen .

Deze methode word geregeld besteld bij ons , maar tot welke leeftijd deze methode toepasbaar is? is mij niet bekend .
za, 01/08/2011 - 19:21 Permalink
mecánico para …

blijft de vraag of je tijdelijk de beet moet lichten zodat je de kruisbeet gaat opheffen, en zo ja, is dat met een plaatje, want alleen die veer en nu al een stevige stollerized posititie van de eerste molaren..........ik ben, gelukkig, geen orthodontist, maar het zou me wel zorgen baren
zo, 01/09/2011 - 15:05 Permalink
anoniem10

Hou er wel rekening mee dat expansie bij volwassenen altijd terugloopt, en dus levenslang stabilisatie met een retainer nodig heeft. Je moet je dus altijd afvragen of die expansie bij volwassenen echt noodzakelijk is. Want er is geen wetenschappelijk verantwoorde relatie tussen een kruisbeet bij de kiezen, en problemen op termijn, van welke orde dan ook. I.t.t. wat er af en toe verteld wordt in de praktijk.[/quote]

Is dat echt zo dat kruisbeet bij de kiezen geen problemen kan geven? Ik heb zelf last van een klikkende kaak (aan mijn kruisbeet kant) en vermoed dat het wel eens aan de kruisbeet zou kunnen liggen.... (dat lees ik ook op meerdere plekken op internet). Maar dat is dus niet bewezen?
wo, 11/06/2013 - 20:55 Permalink
Ortholimburg

een posterieure kruisbeet lijkt iets meer gecorreleerd te zijn met kaakgewrichtssymptomen, niet noodzakelijk klachten,maar het wetenschappelijk bewijs hiervoor is eerder zwak. Er zijn nl. ook ontelbare mensen die knappende kaakgewrichten hebben,zonder Kruisbeet. Dus enkel behandelen omwille van mogelijke toekomstige ATM problemen is m.i geen goed argument. Er moet ook nog wat anders zijn, bv. plaatsgebrek, overmatige abrasie etc
wo, 11/06/2013 - 23:41 Permalink
anoniem10

Hartelijk dank voor uw snelle reactie, Ortholimburg. Het is dus inderdaad maar de vraag of de oorzaak van mijn klikkende kaak de kruisbeet is. Het klikken is trouwens een stuk erger geworden sinds ik de beugel heb, komt dit vaker voor? Hopelijk wordt het dan ook, als de beugel erweer uit is, vanzelf weer minder.....
do, 11/07/2013 - 09:41 Permalink
anoniem10

En hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen mondademhaling en een smalle bovenkaak/kruisbeet? Is daar een sterke relatie tussen?
Ik adem nameliljk veel door de mond en las nu ook ergens dat dat voor de retentie van een open beet niet bepaald goed is....
Is er een manier om jezelf aan te leren steeds door de neus te ademen? Zou logopedie zin hebben of niet omdat de mogelijke oorzaak van de mondademhaling (smalle bovenkaak) natuurlijk blijft bestaan?
vr, 11/15/2013 - 10:34 Permalink
Ortholimburg

Er is inderdaad een sterke relatie tussen mondademhaling en een smalle bovenkaak. Logopedie kan soms helpen ,maar dan moet je voldoende door de neus kunnen ademen. Niet enkel in rust ,ook bij inspanning. Onderzoek NKO , eventueel Rhinomanometrie is soms zinvol
vr, 11/15/2013 - 16:52 Permalink
anoniem10

Dank voor uw snelle reactie, Ortholimburg.
Ik denk niet dat ik voldoende door de neus kan ademen, in rust (op bed) lukt het vaak wel als ik er echt op let, maar in inspanning niet.
Is dat eigenlijk heel erg??? Rechtvaardigt dit een eventuele bovenkaakverbreding? En is het zo dat bij mondademhaling de kans op relapse van een open beet (veel) groter is? Of is de tongligging daarin veel belangrijker? Maar misschien is het bij een smalle bovenkaak ook wel moeilijker om de tong in de juiste positie te plaatsen?
vr, 11/15/2013 - 19:17 Permalink
Ortholimburg

U hebt blijkbaar zodanig veel vragen dat ik voorstel een orthodontist te raadplegen .Die zal met alle plezier u informeren over behandelingsmogelijkheden en consequenties hiervan.
za, 11/16/2013 - 01:31 Permalink