kostprijs mini-implantaten

Author:
acrobat
Posted:
do, 12/07/2006 - 19:43
Mijn orthodontist heeft mijn net verteld dat er een andere optie is dan de buitenbeugel (die ik echt niet zie zitten), nl. Mini-implantaten.
dit is hoe hij het beschreef:

In jou geval zou mijn voorkeur uitgaan naar een Y-vormig ostosyntheseplaatje
(plaatje waarmee ook breuken of verplaatste botdelen aan elkaar worden
bevestigd), geplaatst onder het jukbeen. Een klein stukje hiervan passeert
dan door het tandvlees, zodat hieraan rekkers gehangen kunnen worden.
Chirurgen kennen dit goed, want ze werken hier continu mee. Maar de
verwijdering ervan vereist eveneens een klein ingreepje (wel narcose vermoed
ik). Dus je kunt best vooraf goed informeren. De mini-implantaatjes
darentegen kunnen vaak (afhankelijk van het type) vaak uitgeschroefd worden
zonder extra ingreep (desnoods onder lokale verdoving, zoals bij de
tandarts). De plaatsing ervan is eigenlijk eveneens een kleintje en kan
principieel onder lokale verdoving.

Hij wees wel op de extra kostprijs maar kon niet zeggen hoeveel dit zou zijn omdat dit gedaan wordt door een chirurg. Kan iemand me vertellen hoe duur zoiets is?

Dank je wel!
BJN

De chirurg.

Maar dat is een veelfout van een buitenbeugel. Omdat het niet alleen de prijs is van de plaatjes en schroeven. Maar juist de plaatsing (=honorarium en huur operatieruimte) in het ziekenhuis.
do, 12/07/2006 - 20:02 Permalink
Newtan

Ken je geen implantoloog die dat kan doen? Is een makkie. Half uurtje werk, inclusief voorbereiding. Uitschroeven is 5 minuten.
do, 12/07/2006 - 20:37 Permalink
acrobat

mijn ortho sprak alleen over 'een chirurg', ik vermoed dat dit dezelfde zal zijn die ook wijsheidstanden trekt. (afdeling kaak- en mondchirurgie).

Moest het in mijn budget liggen doe ik het onmiddellijk...alles liever dan een buitenbeugel...
do, 12/07/2006 - 20:39 Permalink
de digitale tandarts

De kostprijs van 1 mini implantaat is vaak niet meer dan 100 euro, maar zoals BJN zegt zitten de kosten vooral in het gereed (steriel) maken van de kamer en het honorarium van de chirurg (of tandarts) en zijn vaak twee assistenten. Reken maar op het gebruik van een uur van een dergelijke kamer en dus rond de zes a zeven honderd euro, mogelijk dat de prijzen in België anders liggen.
Laat even weten hoe het afgelopen is.
do, 12/07/2006 - 21:55 Permalink
acrobat

Ik bel morgen de chirurg die mijn wijsheidstanden zal trekken, hopelijk kan hij een antwoord geven.

Bedankt voor de antwoorden, ik laat zeker nog iets weten.
do, 12/07/2006 - 22:57 Permalink
acrobat

ik heb vandaag gebeld naar de kaakchirurg.
Ik heb hem verteld wat mijn orthodontist heeft verteld en nu zegt de kaakchirurg dat een behandeling waarin twee zijtanden getrokken worden (maar de wijsheidstanden bovenaan blijven) en dan via een vaste beugel met elastiekjes en een buitenbeugel geen gewenst resultaat zal geven.

Hij zegt dat het probleem toch in de onderontwikkelde onderkaak ligt en dat wanneer ze mijn boventanden naar achter schuiven dat eigenlijk een onnatuurlijk iets is. Hij vind dus dat er toch een (kleine) operatie aan te pas moet komen en dan nog orthodontie om de boventanden ook wat naar achter de duwen.

Wat denken jullie van heel dit verhaal?
Ik vind het maar een enge gedachte dat ik bijna was begonnen met een behandeling waarvan nu blijkt dat het toch niet echt goed zou zijn geweest. Ik weet wel dat meerdere consultaties handig zijn, maar waar eindigt dat uiteindelijk?

Gelukkig begreep de kaakchirurg wel hoe ingewikkeld de zaak lijkt voor mij, vooral omdat mijn wijsheidstanden eruit gaan dinsdag en dit kan gevolgen hebben voor een verdere behandeling, dus moet eigenlijk nu al beslist worden welke behandeling ik zal volgen, zodanig dat ze de bovenste wijsheidstanden al dan niet laten zitten voor die bepaalde behandeling (blijkbaar is het niet noodzakelijk dat ze eruit gaan, maar als ze er dan uiteindelijk toch uit moeten voor de behandling dan liever samen met de onderste, kwestie van kosten te sparen)
Ik mag dus maandagochtend bij hem op consultatie om eens te horen wat hij te vertellen heeft...
vr, 12/08/2006 - 12:25 Permalink
Newtan

Het vergt heel wat wijsheid om hierin de juiste keus te maken. Want de een zegt iets anders dan de ander.
Gelukkig heb je je verstandskiezen nog :lol:

Sterkte met de beslissing.
vr, 12/08/2006 - 21:04 Permalink
acrobat

Net terug van de kaakchirurg en met een plan!

Uiteindelijk hebben we het amper nog over die implantaten gehad omdat hij duidelijk vond dat werken met enkel een vaste beugel en buitenbeugel (of implantaten) om mijn bovengebit naar achter te duwen geen goeie oplossing is.
Ten eerste is het onnatuurlijk en zou het misschien niet het gewenste resultaat geven of snel weer verslechteren.
Ten tweede zou het op esthetisch vlak enorm tegenvallen.

Hij sprak dus over een jaar een vaste beugel als voorbereiding op kaakchirurgie, nl om omgekeerd te werken en de onderkaak naar voor te doen in plaats van de boventanden naar achter te duwen, daarna nog ongeveer 6 maanden orthodontie om het af te werken.

Ik ben eerder geneigd om zijn plan te volgen omdat het me ook logischer lijkt.
Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben? uiteindelijk zijn me twee compleet tegenovergestelde behandelingen aangeboden wat ik op zich toch al vreemd lijkt.

P.S. in ieder geval gaan mijn wijsheidstanden eruit morgen, spannend ;)
ma, 12/11/2006 - 13:08 Permalink
Newtan

Misschien moeten ze eens met elkaar gaan praten, de orthodontist en de kaakchirurg.
Als patient mag je daar best om vragen, om problemen achteraf te voorkomen.
Dit soort dingen werkt niet goed als mensen langs elkaar heen praten met jou ertussen.
In Nederland zijn er een paar teams van specialisten op dit gebied die in ziekenhuizen samenwerken. Dat versoepelt alles voor de patient aanzienlijk.
ma, 12/11/2006 - 23:06 Permalink
acrobat

de kaakchirurg heeft een email gestuurd naar de ortho met zijn idee van wat het beste is en de ortho heeft zijn goedkeuring gegeven.
Ik denk dat het zo is, wanneer de patient zelf beslist om door te gaan met een bepaalde behandeling die zowel een ortho als kaakchirurg nodig heeft, ze dan wel contact zoeken met elkaar.
In elk geval moet ik bij beiden op controle gaan, dus ook bij de kaakchirurg tijdens het eerste jaar wanneer enkel een beugel gedragen wordt zodat ook hij kan zeggen waar eventueel wat moet veranderd worden.

Ik heb dus wel het gevoel dat ze redelijk goed samenwerken en als ik het gevoel heb dat de ortho afwijkt van het plan dan belet me niets om een extra controle bij de kaakchirurg te vragen.

Ik zie het dus redelijk goed zitten, alleen heb ik toch wat twijfel of het eindresultaat mooi zal zijn. Ik ben bang dat wanneer ze mijn onderkaak naar voren brengen ik een echte bullenbak-bek krijg...alhoewel de kaakchirurg me zei dat deze optie esthetisch het beste resultaat zal geven...en uiteindelijk zal hij met al zijn ervaring het wel het beste weten zeker.
do, 12/14/2006 - 20:24 Permalink