Koorts door beugel

Author:
SonjaJeee
Posted:
zo, 01/28/2024 - 10:08
Hallo,
Mijn zoon van 12, bijna 13 jaar heeft begin december 2023 een slotjesbeugel gekregen. Na het plaatsen kreeg hij vrijwel direct behoorlijk veel pijn en koorts. 3 dagen later kreeg hij griep en het heeft wel 3 weken geduurd voordat hij hersteld was. 2 weken geleden heeft hij een aanpassing aan zijn beugel gehad. Er bleek een slotje los te zitten en daardoor schoof een hoektand naar acher. Ze hebben een veertje geplaatst om weer wat ruimte te maken. Sinds deze ingreep heeft hij elke dag verhoging/koorts. Er zit volgens de ortho geen ontsteking. De huisarts geeft aan dat het geen allergie is omdat je hier geen koorts van krijgt. Voor de zekerheid bloed laten prikken maar behalve een wat laag vitamine D gehalte niets bijzonders. Hij heeft dagelijks last van zijn gebit maar heeft verder nergens last van, eet en drinkt goed, is niet moe alleen die vervelende verhoging/koorts waardoor hij niet naar school kan. Maandag overleg met de huisarts om de beugel eruit te laten halen. Ortho en huisarts staan voor een raadsel. Vraag: heeft iemand ooit van een geval als dit gehoord en kan je lijf zo reageren op iets wat in je mond gebeurt en op iets wat niet lichaamseigen is. Hoop op antwoord. Alvast bedankt.
Tandarts_Richa…

Dit heb ik in 42 jr ook nog nooit meegemaakt. Ben eigenlijk benieuwd of koorts kan optreden vanwege stress door het begin ongemak v e beugel.
"Kan je lichaamstemperatuur stijgen door angst?
Je hart begint sneller te pompen en de bloedvaten in je huid worden nauwer. Op deze manier is het zuurstofrijke bloed sneller bij de vitale organen. Dit verklaart ook de bleke huid die je vaak ziet bij angstige mensen. Deze acties hebben als gevolg dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen."
"3. Vaak grieperig of ziek zijn. Als je het gevoel hebt dat je constant worstelt met griep en verkoudheid, dan kan stress weleens de oorzaak zijn. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken."
https://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/koorts-door-stress.html
"Stress kan koorts of een gevoel van koorts veroorzaken. Het wordt ook wel psychogene koorts genoemd bij een temperatuur van boven de 37 graden."
zo, 01/28/2024 - 21:53 Permalink
SonjaJeee

Bedankt voor je reactie. In overleg met de huisarts en orthodontist gaan de draad en veer er vandaag uit. Zij vermoeden beide dat de koorts inderdaad door de beugel komt. Onze zoon is een behoorlijke bikkel en doorstaat het goed alleen kan hij niet naar school omdat hij zich slecht voelt en zich niet kan focussen door de koorts. Het kan best dat als hij nog even doorzet de acceptatie van het lichaam er wel komt maar wanneer?? Zijn weerstand is door de griep e.d. ook laag. Dit duurt te lang en hij raakt veel te veel achter op school. Stress heeft hij dus zelf niet maar zijn lichaam vermoedelijk wel. De blokjes blijven zitten en ze kijken eerst wat er gebeurt als de draad eruit is. Dan kijken we verder. De beugel is niet strikt noodzakelijk bij hem en hij zal volgens de ortho er later geen last van hebben als we het zo laten. Hopen dat hij na vandaag snel opknapt.
di, 01/30/2024 - 08:47 Permalink
SonjaJeee

Afgelopen dinsdag ochtend zijn de draad en veer verwijderd. Hij voelde gelijk verlichting. Elke dag ging het een klein stukje beter en vandaag (vrijdag) is hij volledig koorts vrij en voelt zich sinds de aanpassing aan zijn beugel eindelijk weer goed. Als dit zo blijft, is dit voor ons de bevestiging dat het door de beugel/veertje komt en gaat binnenkort de rest van de beugel eruit. Misschien proberen we het nog op een later moment maar voorlopig niet!
vr, 02/02/2024 - 18:52 Permalink
SonjaJeee

Dit is wat ons betreft fysiek. Onze zoon kan best wat hebben en wilde niet perse van de beugel af ondanks de pijn. Zijn lijf reageert gewoon op iets wat niet lichaamseigen is en pijn geeft. Zelf vergelijk ik het inmiddels met het doorkomen van tandjes wat soms ook koorts veroorzaakt. Psychisch zit hij prima in elkaar, niet bang aangelegd en stress kent hij niet. Wel maakt hij zich zorgen over school en al het inhaalwerk maar dat is niet meer dan logisch. Hij gaat graag naar school en wilde helemaal niet thuis blijven. Sinds afgelopen donderdag is hij volledig koortsvrij. De beugel gaat er wat ons betreft def uit. Dit is het niet waard en volgens de orthodontist zal hij inprincipe geen problemen ervaren en kan hij er prima oud mee worden. Het zit meer aan de cosmetische kant. Misschien dat we het nog eens proberen maar dat mag hij t.z.t zelf beslissen.
ma, 02/05/2024 - 11:48 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien dat Orthodontist met Invisalign aan de gang kan. Onzichtbaar beugels zonder metaal. Persoonlijk kan ik niet begrijpen dat een draad dit probleem veroorzaakt als de rest v d plakkers nog in de mond gebleven zijn. Daarom dacht ik aan psychisch.
ma, 02/05/2024 - 14:32 Permalink
SonjaJeee

Het probleem is de draad in combinatie met de veer die geplaatst is. Er was een slotje los waardoor er 1 hoektand naar achter schoof. Hierdoor moest dus de veer geplaatst worden om weer ruimte te maken met veel pijn als gevolg. Naarmate de pijn minder werd, nam de verhoging/koorts niet af. Wat de reden ook is, hij is verlost van alle ellende. Een allergie voor metaal is het niet volgens de HA en dan heb je ook nog andere klachten. Aangezien de slotjes nog op zijn tanden zitten had hij nog klachten moeten hebben. Dat is niet het geval. Daarom denk ik niet dat de metaalvrije onzichtbare beugel verschil gaat maken.
di, 02/06/2024 - 09:47 Permalink