knarsen/klemmen - behandeling?

Author:
Zine
Posted:
di, 10/24/2006 - 14:47
Al een behoorlijke tijd (al meer dan een jaar) heb ik last van knarsen/klemmen. Ik druk mijn onderkaak tegen de voortanden van mijn bovenkaak aan. Mijn ondertanden passen precies in het "geultje" achter in mijn voortanden van mijn bovenkaak.
Ik doe dit onbewust, zowel ovderdag en 's nachts.
Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met psychische spanningen, waarvoor ik onder behandeling ben.

Mijn tandarts heeft al twee keer geconstateerd dat mijn voortanden afslijten. Ik heb haar ook twee keer benoemd dat ik er last van heb. Bovendien ben ik bang dat ik op den duur mijn gebit ernstig zal beschadigen. Helaas heeft mijn tandarts er niks mee gedaan.
Eerlijk gezegd snap ik daar niks van.

Toen ik gisteren weer bij mijn tandarts was en ze wederom niks met mijn klacht deed, heb ik besloten zelf een goede specialist te zoeken.
In mijn woonplaats kwam ik het adres van een orthodontist tegen. Het leek me zinvol om een afspraak te maken. Volgende maand kan ik er al terecht.

Mijn vraag is: wat zou voor mij de beste behandeling zijn? Ik lees namelijk veel over een splint.
En heeft iemand foto's/plaatjes hiervan?
Of zou het beter zijn als mijn bovenkaak iets verder van mijn onderkaak komt te staan? Want als ik nu mijn tanden en kiezen op elkaar klem, schuren mijn ondertanden precies langs mijn voortanden.

Afijn: wie heeft advies (inclusief plaatjes/foto's)?

Alvast bedankt!

Groetjes,

Zine :wink:
vV

zoek eens op knarsen klemmen op dit forum , is al heel veel over geschreven. mi moet gestart worden met fysiotherapie door een daarvoor opgeleid fysiotherapeut (met aanvulling hoofd-hals gebied)

Eventueel aangevuld met een splint. Een orthodontist zal weinig kunnen doen aan de basis/oorzaak van het probleem, dat zal eerst onder controle moeten zijn voordat ortho aan de orde is (maar waarschijnlijk niet meer nodig met juist ingestelde therapie).
di, 10/24/2006 - 15:01 Permalink
BJN

Als er een combinatie is: scheve tanden en knarsen is er vaak niets op tegen met een beugel te beginnen. Je weet dan niet zeker of het knarsen ophoudt door het rechtzetten van de tanden. Maar de winst van de beugel is al binnen als de tanden recht staan.
Zeker als de voortanden naar achter staan dan is mijn ervaring dat de klachten van het knarsen (oa moe gevoel in de spieren) vaak veel minder wordt direct in de eerste 3 maanden van de beugelbehandeling. De patienten voelen meer bewegingsvrijheid met bijten omdat de voortanden niet meer op slot zitten.
Voorheen startte ik altijd met een beetplaat (vlgs protocol CMD) maar dat heb ik in deze gevallen verlaten.
wo, 10/25/2006 - 22:51 Permalink
Zine

Gisteren ben ik bij de orthodontit geweest. Hij kan mij inderdaad verder helpen, omdat hij geconstateerd heeft dat mijn boventanden erg dicht op mijn ondertanden staan. Hij gaat de beet iets ruimer maken, zodat knarsen/klemmen aanzienlijk minder wordt.

Zine
di, 11/14/2006 - 08:30 Permalink
Zine

Ik heb het uitgebreide onderzoek gehad (gips happen en foto's). Binnenkort wordt het behandelplan besproken.
ik ben erg nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. De orthodontist zei dat hij waarschijnlijk een vaste beugel gaat gebruiken. Mijn vraag is (en ik ben dan zo dommig om dat niet tijdens het consult aan de ortho te vragen) of het ook mogelijk is om de bovenkaak/voortanden met een losse beugel naar voren te krijgen. Wie weet hierop antwoord?
za, 12/02/2006 - 17:58 Permalink