'Kleine' correctie mogelijk met uitneembare beugel?

Author:
blabart
Posted:
za, 03/24/2012 - 23:17
Ik ben 24 jaar en heb (zoals velen) tijdens mijn pubertijd een vaste beugel gehad. Na ruim een jaar behandeling bij de ortho was m'n gebit mooi gefixt. Sindsdien heb ik retentiespalkjes achter m'n boven- en ondertanden gehad. Allemaal helemaal volgens plan.

Nu ben ik eind vorig jaar gevallen (erg hard kennelijk), mijn twee voortanden zijn afgebroken en de tand ernaast heeft ook een klap gehad en is iets naar achteren gaan staan. (Voordat ik een beugel had, stond hij nl. ook naar achteren). Deze tand is meteen door de kaakchirurg terug geplaatst en een aantal weken gespalkt. Mijn tandarts heeft deze na een aantal weken weggehaald (en m'n voortanden gefixt).

Nu is die ene tand toch weer iets terug gaan staan. Ik vroeg me daarom af of het mogelijk is om bijvoorbeeld met een uitneembare beugel voor 's nachts deze ene tand weer op z'n plek te krijgen. De tand (en m'n voortanden dus ook) hebben wel een klap gehad, dus ik weet niet of het dan slim is om met een beugel eraan te gaan sjorren.

Ik zit een beetje te twijfelen om een afspraak bij de ortho te maken (ook een beetje bang dat die me volledig onder behandeling neemt), maar kan iemand me hier misschien al een idee geven of dit mogelijk is??
Ortholimburg

Als het een kleine verplaatsing is kan dit wel met een losse beugel, type Invisalign of clear-aligner, maar wel fulltime dragen .Enkel nacht werkt niet .De tanden weten immers niet dat ze overdag moeten blijven stilstaan om 's avonds gewoon terug te beginnen. Bij sommige patiënten liukt het wel met een draagtijd van pakweg 16 uur/dag, maar lang niet altijd. Dus als je een voorspelbare behandeling wil: fulltime behalve eten en poetsen.
wo, 03/28/2012 - 22:24 Permalink
blabart

Dankjewel voor deze informatie, dat is duidelijk! Het zit zo; ik heb er op zich geen last van, en op dit moment blijft hij wel staan. Ik vind het alleen jammer dat door zo'n stom ongelukje m'n tanden er minder mooi uit zien.
Ik denk dat ik het in dat geval toch niet ga doen, dat is het me toch niet waard. Toch bedankt voor uw deskundige advies!
wo, 03/28/2012 - 22:57 Permalink
blabart

Poeh, ik heb er toch nog veel over na zitten denken... Ik zou het toch wel mooi vinden als die tand weer terug op z'n plaats zou staan. Maar ik weet wel zeker dat ik niet weer volledig onder behandeling wil.
Ik snap dat een orthodontist graag weer volledige behandeling wil starten. Maar als ik bovenstaand verhaal zou aangeven, is het dan mogelijk om 'het te proberen' met een uitneembare beugel? 16 uur per dag zou ik wel kunnen en in het weekend wel hele dagen. Nog een andere vraag: kun je een idee geven wat zo'n behandeling zou kosten (aangezien ik hiervoor niet verzekerd ben)?
zo, 04/15/2012 - 20:06 Permalink
saskiavr

Ik moest even m'n moed bij elkaar rapen, maar ik heb een afspraak gemaakt voor komende week...
Ik denk dat de ortho gelijk weer een volledige behandeling (met vaste beugel) wil beginnen, en dat ga ik niet doen. Maar ik hoop dus dat hij ook een andere oplossing heeft... ben erg benieuwd (en een beetje zenuwachtig)...


Hoi Hoi, heb je die afspraak al gehad inmiddels? Hoe is het gegaan???
wo, 05/09/2012 - 21:08 Permalink
saskiavr

Hoe zijn jou ervaringen op het moment?


Voor mij heel goed!!!
Het is al supermooi, en nog heel even en het is alweer achter de rug.
Super blij het te doen/gedaan te hebben!

Ik zou in jou geval ook zeker even de tip van BJN ter harte nemen, en nog eens bij een andere orthodontist navragen.
Je moet er zelf wel achter staan en een goed gevoel bij hebben hoor!!!
za, 05/12/2012 - 11:21 Permalink
saskiavr

Goed om te horen dat je er zo tevreden over bent! Je hebt nog steeds een vaste beugel dus? En daarna ben je helemaal klaar? Dan zal het resultaat wel de moeite waard zijn... Wauw!
Ik ga er nog eens goed over nadenken, maar ik vind het wel een moeilijke keuze...


Hoi Hoi, inmiddels las ik in je andere bericht dat je besluit is om er toch niet opnieuw aan te beginnen.
Zoals gezegd:
Prima toch ook, zolang je er zelf achter staat en het een weloverwogen beslissing is.
Ik ben inderdaad helemaal klaar met mijn behandeling medio medio eind juli/augustus
di, 07/10/2012 - 17:38 Permalink