kiezen trekken gebruikelijk bij beugelen?

Author:
Erna
Posted:
za, 01/20/2007 - 14:44
Hallo allemaal,
Na hier wat rond gelezen te hebben zie ik dat er vaak kiezen getrokken worden in het "orthodontie-traject". Nu heb ik een zoon (12jr) met een smal bekkie (weinig ruimte met scheefstand van de tanden, kiezen staan goed en sluiten goed) en iets een overbeet, die pertinent niet wil dat er elementen getrokken gaan worden (volgens de tandarts zal dat wel nodig zijn). Wel wil hij graag een recht gebit.
Wil hij nu het onmogelijke :o of zouden er toch opties zijn waarbij de kiezen gespaard kunnen blijven? Hij heeft nl. een puntgaaf gebit en ziet het trekken van gezonde kiezen echt niet zitten.


Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen. Ik heb tot nog toe nog niet zoveel info kunnen vinden.

gr. Erna
leeuw

Hoi Erna, ook ik heb (tot 3x toe) in het verleden geen beugel genomen, omdat ook bij mij 4 gezonde kiezen moesten worden getrokken. Jaren spijt van gehad en nu alsnog (op 25 jarige leeftijd) de stap gezet om door te zetten. De ortho vertelde mij dat er echt geen andere mogelijkheid was dan het trekken van de 4 kiezen, om ruimte te maken voor de tanden en kiezen die door het ruimtegebrek gewoon uit de rij worden geduwd. Met als gevolg dat dus ook mijn tanden en kiezen uit het tandvlees werden gedrukt, waardoor ik erg terugtrekkend tandvlees kreeg (bij sommige tanden en kiezen kon je de wortels gewoon zien en niet zo'n beetje ook) Ik snap dat je zoon er erg tegenop ziet om kiezen te moeten trekken, maar ik wou dat ik het toen had doorgezet op die leeftijd is orthodontie makkelijker uit te voeren dan op latere leeftijd en als je zoon het nu niet zou doen krijgt hij gegarandeerd spijt (ik spreek uit ervaring) Hij moet maar zo denken: nu even de nadelen en straks een leven lang kunnen genieten van een stralend recht gebit. Je zoon heeft waarschijnlijk nog niet al zijn verstandskiezen, maar als ook die doorkomen krijgt hij misschien helemaal een ruimtegebrek. Heel veel succes met de keuze in ieder geval, maar als ik je zoon was zou ik toch echt doen !! :wink:
ma, 01/22/2007 - 11:56 Permalink
Erna

Hallo Leeuw,
Bedankt voor je reactie. Jouw verhaal is ook wat ik steeds tegenkom als het gaat om ruimte maken in de kaak voor alle elementen (de kaak wordt niet breder).
Toch vraag ik me af of het niet mogelijk is om de kaak, in de groei, te stimuleren breder te worden zodat er daadwerkelijk ruimte gecreeerd wordt en alle elementen hun plekje vinden.
Vroeger heb ik zelf ook gebeugeld maar jammer genoeg is er bij mij een broddelwerkje van gemaakt: bovenkaak breder laten groeien, de onderkaak niet meebehandelen, dat ging niet goed (daverende malocclusie) en toen alsnog kiezen trekken, bovenkaak weer smaller laten groeien, onderkaak werd helaas ook smaller en toen stond het daar scheef... (met inderdaad de door jou beschreven problemen)

Natuurlijk moeten we gewoon naar een ortho voor een advies maar de wachtlijst is dusdanig lang dat ik alvast wat "inlees" wetende hoe zoonlief over trekken denkt :D
Eigenlijk wil ik dus graag weten of en hoe "smalle bekkies" verbreed kunnen worden, zodat trekken misschien toch niet nodig is.
Wie kan me hier iets over vertellen?
Erna
ma, 01/22/2007 - 13:03 Permalink
mecánico para …

ALs de voorstellen op 12 jarige leeftijd gebaseerd zijn op: teveel tandmateriaal voor de kaakruimte is wachten op groeien en dus ruimte een illusie.
Later beugelen leidt vrijwel altijd tot extractie voorafgaand aan het echte beugwerk.

kan je zonde vinden, mag ook met een minder mooie rij tanden rondblijven lopen. Vaak is de angst voor de kies trekken de reden het "niet nodig te willen vinden"
Als ze eruit moeten voor ruimte.........dan is het helaas niet anders.
Je kan ook niet met 4 man op drie stoelen zitten, toch
ma, 01/22/2007 - 13:08 Permalink