Kiezen nrs:36& 46 trekken ipv de gebruikelijke?

Author:
Ninjette
Posted:
ma, 05/29/2006 - 10:16
Dag allen,

Op advies van de orthodontist zal er ruimte gemaakt moeten worden.
Aangezien ik erg slechte kiezen heb (nrs. 36 & 46), vraag ik mij af of het mogelijk is om deze te trekken ipv de gebruikelijke nrs. 34 & 44.

Ik heb voorzichtig geïnformeerd of dit mogelijk is, maar begrijp dat het een stuk minder werkbaar is voor de orthodontist, omdat deze kiezen gebruikt worden om de beugel te "trekken" en vanwege de symmetrie. Echter om deze tanden nou "op te lappen" en de gezonde kiezen eruit te trekken...
Dat komt mij toch niet over als een duurzame oplossing, aangezien ik nu 24 ben.

Hebben jullie misschien ervaring met een dergelijk geval?
Is trekken van de grote kiezen, ipv de gebruikelijke kiezen een optie?

Groet,

Ninjette
toothbrush

Aan het extraheren van 36 en 46 kleeft een aantal nadelen:
- de ruimte die gemaakt wordt is veel groter dan bij het extraheren van een premolaar, de breedte van een molaar is ongeveer deze van twee premolaren; zoveel ruimte dient er meestal niet gemaakt te worden
- dit diasteem moet vervolgens weer gesloten worden en dit kan alleen door mesialisatie van 37 en 47 en distalisatie van alle premolaren en fronttanden. Indien de wens bestaat om het onderfront te aligneren moeten dus alle premolaren en beide hoektanden gedistaliseerd worden, terwijl dit bij extractie van 34 en 44 alleen maar de hoektanden zijn
- de 37 en 47 staan van nature al wat naar mesiaal gekipt; als men ze nog meer naar mesiaal wil verplaatsen bestaat het risico op nog meer kipping (hoewel dit met vaste apparatuur waarschijnlijk wel moet te voorkomen zijn)
- de zessen zijn eigenlijk de tanden die het belangrijkst zijn voor het behoud van de occlusie, door interdigitatie. de zevens zijn hiervoor minder geschikt door hun rondere vorm

Wanneer reeds op jonge leeftijd duidelijk is dat alléén de zessen heel gecarieerd zijn, en alle andere tanden quasi gaaf, wordt soms beslist om deze zessen te extraheren. Dit dient dan wel op heel jonge leeftijd beslist te worden, nl vóór doorbraak van de zevens (12j), om het sluiten van de diastemen zoveel mogelijk spontaan te laten gebeuren.
Echter indien er neiging is tot klasse III malocclusie (onderkaak te groot) bestaat het risico dat deze afwijking genetisch voorbestemd was en de onderkaak gewoon een enorme groei kent die niet kan worden tegengehouden. In die gevallen is het dus bijzonder gevaarlijk om reeds op jonge leeftijd te beslissen om in de onderkaak te gaan extraheren.

Op de leeftijd van 24 jaar lijkt het mij aangewezen om 36 en 46 te behouden, en toch maar de gave premolaren eruit te halen.
ma, 05/29/2006 - 20:45 Permalink
BJN

Dat is een heel gebruikelijke behandelingsmethodiek en lijkt een prima oplossing voor jouw probleem. Er moet iets meer werk worden gedaan omdat de 36-46 ongeveer 12 mm groot zijn in vergelijking met 6mm voor de 34-44.
In de 70-er jaren was het een heel gewone oplossing omdat er veel grote kiezen erg slecht waren.

Je moet er maar van uit gaan dat deze orthodontist juist weet waar hij/zij mee bezig is! Anders was inderdaad voorgesteld de grote kiezen 'op te lappen' en kleine te trekken voor de ruimte. Technisch is dat veel gemakkelijker. Maar het andere is niet moeilijk voor een orthodontist hoor!
Succes.
ma, 05/29/2006 - 20:46 Permalink
dj

Anders was inderdaad voorgesteld de grote kiezen 'op te lappen' en kleine te trekken voor de ruimte.
Succes.

Dat was ook het plan van de ortho..

@ toothbrush .. de bedoeling is in een topic van een patient met een concreet probleem dat de antwoorden ook voor leken begrijpelijk zijn. Je vaktermen zouden daarom wat meer uitleg kunnen gebruiken. De woordenlijst van het forum kan natuurlijk handig zijn om af en toe eens naar te verwijzen.
ma, 05/29/2006 - 21:50 Permalink
Ninjette

Na enige malen herlezen kan ik het verhaal wel volgen hoor! Geen zorgen.
Nou begrijp ik niet helemaal van dhr. Njio zei. Is het extraheren van de 36 &46 nou wel een mogelijke oplossing?
Dus het is technisch moeilijker, maar al wel eens gedaan?

Vandaag heeft de tandarts namelijk een foto gemaakt, op mijn verzoek.
Er is (nog) niets op te zien, maar ik proef toch echt iets dat duidt op een ontsteking, rond 46... Even afwachten hoe mijn kiezen zicht houden!

Nogmaals, dank voor de opheldering.
Ik wacht maar af en overleg tzt nog eens goed met mijn orthodontist!

Groet,

Ninjette
ma, 05/29/2006 - 23:37 Permalink
de digitale tandarts

Mijn vertaling: wel mogelijk, wel moeilijker, maar voor een orthodontist niet ondoenlijk.
Bedankt voor alle antwoorden :D
ma, 05/29/2006 - 23:43 Permalink